"Este Marea Britanie sau Uniunea Sovietică?" comentează Elon Musk un video cu poliția arestând o persoană pentru comentarii pe facebook

07 Aug 2024
"Este Marea Britanie sau Uniunea Sovietică?" comentează Elon Musk un video cu poliția arestând o persoană pentru comentarii pe facebook

Elon Musk și-a intensificat disputa cu Regatul Unit, când l-a catalogat pe prim-ministru drept „Keir cu două niveluri” și a întrebat dacă este „Marea Britanie sau Uniunea Sovietică”, după ce se pare că un bărbat a fost arestat din cauza comentariilor pe Facebook, scrie SkyNews

Proprietarul miliardar al lui X a fost implicat într-un război al cuvintelor cu Sir Keir Starmer din cauza revoltelor care au cuprins Marea Britanie, pe fondul îngrijorării că dezinformarea online alimentează tulburările.

 Musk a postat un videoclip care arată că ofițerii de poliție arestează un bărbat pentru că a făcut comentarii jignitoare pe Facebook.

„Arestat pentru că a făcut comentarii pe Facebook!”, a scris Musk pe X.

„Aceasta este Marea Britanie sau Uniunea Sovietică? Este exact acest lucru, @Community Notes?” Community Notes este resursa proprie de verificare a faptelor pe X.

În videoclip, apare un ofițer spunând unui bărbat că este arestat sub suspiciunea de utilizare necorespunzătoare a rețelei de comunicații electronice.

Aceasta acuzatie acoperă trimiterea unui mesaj care este „ofensator sau cu un caracter indecent, obscen sau amenințător” și poate duce la o pedeapsă de maximum șase luni de închisoare sau o amendă.

Într-o postare ulterioară, adresată direct lui Sir Keir, Musk a întrebat „de ce nu sunt protejate toate comunitățile în Marea Britanie?”

Acesta a fost un răspuns la un videoclip care părea să arate mulțimi mari de oameni mascați adunați în fața unui pub, unii fluturând steagul Palestinei.

Musk a adresat luni un comentariu similar primului ministru, după ce Sir Keir a spus că nu va tolera atacurile asupra comunităților musulmane.

Moscheile și hotelurile care găzduiesc solicitanții de azil au fost printre ținta tulburărilor din Marea Britanie în ultima săptămână.

Într-o altă postare, Musk a folosit hashtag-ul #twotierKeir, cu referire la „poliție pe două niveluri”. Aceasta este o afirmație adesea folosită de extrema dreaptă pentru a sugera că poliția tratează anumite grupuri de oameni în moduri diferite.

Sir Keir și candidata la conducerea conservatoare Dame Priti Patel se numără printre politicienii de rang înalt care au respins afirmațiile că aceasta este o problemă, în timp ce Neil Basu, fostul șef al Marii Britanii pentru combaterea terorismului, a numit-o o „retorică foarte periculoasă”.

Războiul cu Musk a început după ce acesta a susținut că „războiul civil este inevitabil” în Marea Britanie – comentarii care au fost rapid condamnate de guvern.

Anterior, ministrul justiției, Heidi Alexander, a declarat pentru Sky News că „toată lumea ar trebui să ceară calm în această situație”.

„Deci cred că limbajul legat de faptul că războiul civil este inevitabil este total nejustificat”, a adăugat ea.

Revoltele au început în Southport marțea trecută, în urma uciderii a trei copii din orașul Merseyside și s-au extins în orașe din Marea Britanie.

Conflictul cu Musk riscă să amenințe eforturile guvernului de a determina companiile de rețele sociale să-și asume mai multă responsabilitate pentru eliminarea conținutului online dăunător despre care se crede că alimentează o parte din violență.

Dezinformarea online a spus că persoana arestată în urma atacurilor din Southport era un refugiat musulman care a sosit în Marea Britanie anul trecut cu o barcă mică.

Axel Rudakubana, adolescentul care a fost arestat și acuzat de poliție, s-a născut în Cardiff din părinți ruandezi înainte de a se muta într-un sat de lângă Southport.

Sir Keir a spus clar că oricine incită la violență – fie online, fie offline – „se va confrunta cu forța deplină a legii”.

Basu a spus că cele mai grave violențe de extremă-dreapta ar trebui tratate ca terorism , iar comentariile lui Musk sunt „destul de rușinoase”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră