Erdogan va călători „în curând” în Rusia pentru a-l întâlni pe Putin

29 Aug 2023
Erdogan va călători „în curând” în Rusia pentru a-l întâlni pe Putin

Principalul subiect al vizitei președintelui turc în Rusia va fi reluarea acordului privind exportul de cereale ucrainene, scrie Le Figaro

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va deplasa „în curând” la Soci, Rusia, pentru a discuta cu omologul său rus Vladimir Putin despre reluarea acordului privind exportul de cereale ucrainene, a anunțat luni, 28 august, purtătorul de cuvânt al plecatului său, Omer Celik. 

Președintele nostru a luat inițiativa (a discuțiilor pentru reluarea acordului, notă) (...) de a împiedica lumea să se confrunte cu o criză alimentară. În curând va vizita Soci. Credem că noi evoluții ar putea avea loc după această vizită ”, a spus Celik.

Autoritățile turce sau ruse nu au comunicat încă o dată cu privire la această vizită. Potrivit agenției Bloomberg, șeful statului turc ar putea vizita Rusia pe 8 septembrie, înainte de a pleca la summitul G20.

Rusia a reziliat în iulie acordul prin care Ucraina își putea exporta cerealele și de atunci a amenințat că va ataca navele care pleacă din Ucraina în Marea Neagră.

„Fără alternative”

Ucraina depinde acum de rutele terestre și de un port fluvial de mică adâncime, ceea ce limitează sever volumul exporturilor de cereale. Turcia încearcă să revigoreze acordul inițial, sperând să-l folosească drept o rampă de lansare pentru discuții de pace mai ample între Kiev și Moscova.

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat, vineri, în timpul unei vizite la Kiev, că nu vede „ nicio alternativă ” la relansarea acordului inițial. Fidan este de așteptat să călătorească la Moscova în zilele următoare pentru a discuta cererile Kremlinului și pentru a aranja o întâlnire între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin.

Alte stiri din Externe

Ultima oră