Elon Musk îl ironizează pe Zelensky: „Au trecut deja 5 minute de când ai cerut un alt miliard de ajutor”

02 Oct 2023
Elon Musk îl ironizează pe Zelensky: „Au trecut deja 5 minute de când ai cerut un alt miliard de ajutor”

Elon Musk a postat duminică un meme pe X ironizând ajutorul SUA pentru Ucraina, scrie Politico

Fotografia prezintă o imagine a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky cu legenda: „Când au trecut 5 minute și nu ai cerut ajutor de un miliard de dolari”,

Musk a avut o relație dificilă cu ucrainenii și cu administrația țării de când președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022 iar după această postare mulți dintre ei l-au atacat șeful SpaceX și proprietarul X (fostul Twitter).

„Așa că ați cumpărat rețelele de socializare pentru a agresa oamenii care mor pentru că iubesc libertatea”, a scris a scris actorul ucrainean Anton Timoșenko ca răspuns la postarea lui Musk.

„Elon, ai scris această meme în timpul unei conversații amicale cu Putin la telefon?” a scris un alt actor și voluntar ucrainean, Vasyl Baydak, făcând aluzie la un articol din New Yorker care spunea că Musk și președintele rus au vorbit direct.

Chiar și organizațiile media ucrainene s-au alăturat revoltei anti-Musk, publicația de top Ukrainska Pravda postând același meme, dar cu fața lui Musk photoshopată, spunând: „Când au trecut 5 minute și nu ați răspândit propaganda rusă”.

Zelensky nu a reacționat încă la postarea lui Musk. Dar unul dintre consilierii săi de birou, Serhiy Leshchenko, a răspuns într-un tweet în care îl acuză pe Musk de „trolling”.

Meme-ul lui Musk vine la scurt timp după ce președintele american Joe Biden a semnat un proiect de lege de buget temporar care nu conține ajutorul promis Ucrainei pentru a evita blocarea guvernului american.

La scurt timp după ce anul trecut a început asaltul lui Putin asupra Kievului, Musk a fost salutat în Ucraina datorită deciziei sale timpurii de a furniza internet prin satelit Starlink pentru țară. Dar această narațiune s-a schimbat după ce a început să răspândească ceea ce Ucraina a spus că este propagandă pro-rusă prin intermediul rețelelor sale de socializare.

Potrivit unei noi biografii a șefului Space X, Musk le-a ordonat, de asemenea, în secret inginerilor săi să dezactiveze comunicațiile prin satelit Starlink în apropierea coastei Crimeei ocupate de ruși, pentru a sabota o lovitură planificată cu dronă ucraineană.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a criticat platforma X desemnând-o cea mai mare sursă de dezinformare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră