SUA: Camera Reprezentanților respinge cererea de finanțare a ajutorului pentru Ucraina în ciuda lobby-ului Pentagonului

01 Oct 2023
SUA: Camera  Reprezentanților respinge cererea de finanțare a ajutorului pentru Ucraina în ciuda lobby-ului Pentagonului

Noul proiect de lege privind cheltuielile guvernamentale crește perspectiva Congresului de a respinge cererea de finanțare a lui Biden pentru Ucraina, scrie Washington Post

Camera Reprezentanților a aprobat sâmbătă un acord privind cheltuielile guvernamentale, pe o bază bipartizană, acord care a exclus ajutorul pentru Ucraina, respingând avertismentele oficialilor Pentagonului care au făcut un lobby de ultim moment pentru asistența oferită Ucrainei.

În conversațiile de-a lungul zilei, oficialii Departamentului Apărării au subliniat conducerii Camerei și Senatului importanța aprobării ajutorului pentru Kiev, deoarece Ucraina continuă să încerce să lupte împotriva invaziei Rusiei, potrivit a două persoane care au vorbit sub condiția anonimatului pentru a descrie conversații private. Secretarul de stat Antony Blinken a contactat, de asemenea, parlamentarii de rang înalt responsabili de credite toată săptămâna, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat. Consilierii de top ai lui Blinken au continuat să sublinieze importanța ajutorului pentru Ucraina, a spus oficialul.

Dar până la urmă Camera a aprobat o măsură susținută de republicani care omite finanțarea Ucrainei, alarmând oficialii de la Kiev, dar deschizând calea pentru a evita o închidere guvernamentală, altfel programată să înceapă la 12:01 a.m.

Proiectul de lege adoptat de Parlament menține operațiunile federale la nivelurile actuale de cheltuieli, dar nu include niciunul dintre cele 20 de miliarde de dolari despre care președintele Biden a spus că sunt necesare pentru a sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei. Președintele republican Kevin McCarthy a aprobat legislația după luni de lupte ale republicanilor pentru finanțarea guvernului.

Vineri seară, Michael McCord, un subsecretar al Apărării, i-a trimis o scrisoare liderului minorității din parlament în care denunța „oprirea finanțării” pentru Ucraina.

„Departamentul de Apărare a epuizat aproape toată finanțarea disponibilă pentru asistența de securitate pentru Ucraina”, se arată în scrisoare.

Totuși, un oficial de la Casa Albă, care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a descrie o poziție care nu a fost încă făcută publică, a semnalat sprijinul administrației pentru proiectul de lege, subliniind că acesta evită reduceri abrupte ale cheltuielilor.

Biden cere 20,6 miliarde de dolari pentru Ucraina pentru sprijinul contraofensivei.

Liderii Senatului au avansat o legislație pentru finanțarea guvernului până în noiembrie, care includea aproximativ 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, cu speranța că legislatorii ar putea aproba restul ajutorului mai târziu în cursul anului. Dar cu atât de puțin timp pentru a preveni o închidere, Senatul se va confrunta acum cu presiuni imense pentru a adopta proiectul de lege al Camerei chiar și fără ajutorul pentru Ucraina.

Susținătorii Ucrainei spun că eșecul acordării ajutorului îl va încuraja pe președintele rus Vladimir Putin și probabil îi va determina pe aliații europeni să-și reducă sprijinul pentru război.

„Întârzierile în acordarea ajutorului Ucrainei vor duce la noi atacuri și atacuri din partea Rusiei. Kremlinul va vedea asta ca pe un semn de a aplica mai multă presiune. Înseamnă mai mulți morți ucraineni”, a declarat Maryan Zablotskyy, un membru al parlamentului ucrainean care a făcut lobby conservatorilor americani să sprijine finanțarea țării sale.

Într-un discurs la etajul Camerei sâmbătă, republicanul Michael Lawler și-a îndemnat colegii să nu permită guvernului să închidă doar pentru că proiectul de lege exclude ajutorul pentru Ucraina.

„Dacă spui poporului american că îi vei închide pe americani pentru Ucraina, atunci să-ți fie rușine”, a spus Lawler.

Reprezentantul Rosa L. DeLauro,  democratul de rang înalt în comisia de credite, a răspuns citând avertismente de la Departamentul Apărării cu privire la pericolele de a nu ajuta Kievul.

„Ei sunt dispuși și sunt capabili să-și abandoneze aliații”, a spus DeLauro despre republicani. „Să susținem în continuare lupta Ucrainei pentru libertate.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră