Guvernul israelian a dat miercuri undă verde unui acord care vizează obținerea eliberării a 50 de ostatici deținuți de Hamas, în schimbul prizonierilor palestinieni și a unui armistițiu de patru zile în Fâșia Gaza, scrie Le Figaro.
Acordul încheiat sub egida Qatarului pentru un armistițiu umanitar în Gaza și eliberarea ostaticilor răpiți de Hamas în Israel a fost salutat în întreaga lume, miercuri, 22 noiembrie, ca un pas important înainte în conflict.
Guvernul israelian a dat undă verde unui acord pentru a asigura eliberarea a 50 de ostatici ținuți de Hamas în schimbul prizonierilor palestinieni și a unui armistițiu de patru zile în Fâșia Gaza, primul semn tangibil de răgaz după săptămâni de război.
Aproapiat atât de Hamas, cât și de Statele Unite, Qatarul a fost așteptat cu nerăbdare în negocierile din ultimele săptămâni, deși emiratul nu menține relații diplomatice oficiale cu Israelul. Aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului sângeros lansat pe 7 octombrie împotriva Israelului de către mișcarea islamistă palestiniană, aflată la putere în Fâșia Gaza.
„Decizia corectă” pentru Benjamin Netanyahu, „în conformitate cu viziunea rezistenței”, potrivit Hamas
Acordul de eliberare a ostaticilor este „decizia corectă ” de luat, a spus premierul Benjamin Netanyahu. Acest acord de armistițiu nu înseamnă sfârșitul războiului din Fâșia Gaza, a avertizat însă ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, spunând că dorește o reluare „în forță” a operațiunilor după armistițiu pentru a „desface” Hamas și pentru a „crea”condițiile necesare pentru a aduce acasă alți ostatici.”
Hamas, al cărui lider Ismaïl Haniyeh raportase progrese în discuții, a salutat un acord de „armistiu umanitar”, precizând că „prevederile acestui acord au fost formulate în conformitate cu viziunea rezistenței”.
Autoritatea Palestiniană cere încetarea „agresiunii israeliene”. Un înalt oficial al Autorității Palestiniene din Cisiordania ocupată a salutat „acordul pentru un armistițiu umanitar”, reafirmând „apelul pentru încetarea completă a agresiunii israeliene împotriva poporului palestinian și intrarea ajutorului umanitar”.
Doha salută, Biden este foarte încântat
Ministerul de Externe din Qatar a salutat „succesul” medierii sale comune cu Egiptul și Statele Unite, adăugând că speră că „acest armistițiu va permite un acord cuprinzător și de durată care va pune capăt mașinii de război (...) și va duce la discuții serioase în vederea unui proces de pace cuprinzător și echitabil.” Doha lucrează de săptămâni întregi cu Washington și Cairo pentru a obține eliberarea ostaticilor ținuți în Gaza în schimbul celei a prizonierilor palestinieni și a unui armistițiu în lupte.
Președintele american Joe Biden s-a declarat „extraordinar de încântat” că „multe dintre aceste suflete curajoase (...) se vor reuni cu familiile lor odată ce acest acord va fi pe deplin implementat”.
„Pas crucial” și mare pas înainte pentru Europa
Secretarul britanic de externe David Cameron a numit acordul „un pas crucial în acordarea ajutorului familiilor ostaticilor și în rezolvarea crizei umanitare din Gaza ”, făcând apel „tuturor părților să se asigure că acordul este respectat în întregime ” .
Germania a salutat un „progres” care „ trebuie folosit pentru a oferi ajutor vital rezidenților”. „Eliberarea anunțată a unui prim grup de ostatici este un progres, chiar dacă nimic din lume nu va putea să le ștergă suferința. Armistițiul umanitar trebuie folosit pentru a oferi ajutorul vital necesar locuitorilor din Gaza”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock pe rețeaua de socializare X.
Parisul „salută” munca Qatarului și speră că francezii vor fi printre ostaticii eliberați în curând de Hamas.
China și Rusia au cerut încetarea focului „de la început”
China a salutat acordul și speră că armistițiul „va ajuta la atenuarea crizei umanitare, va contribui la detensionare și la reducerea tensiunilor”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Mao Ning, subliniind că Beijingul a apelat „de la începutul conflictului” la o „încetare a focului”.
Rusia „salută” acordul privind un armistițiu umanitar în Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zakharova, subliniind că „este exact ceea ce Rusia a cerut de la începutul escaladării conflictului ”.
Von der Leyen salută acordul și cere Hamas să elibereze „toți ostaticii”
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat „din toată inim ” acordul privind eliberarea ostaticilor, a spus ea într-un comunicat de presă . „Împărtășesc bucuria familiilor care în curând își vor putea îmbrățișa din nou pe cei dragi”, a spus ea, adăugând că este „foarte recunoscătoare tuturor celor care au lucrat neobosit prin canale diplomatice în ultimele săptămâni pentru a asigura acest acord”. Ea face apel la „teroriștii Hamas să elibereze imediat toți ostaticii”.
Ursula von der Leyen afirmă, de asemenea, că Comisia Europeană va depune eforturi pentru „un val umanitar ” în Gaza în timpul pauzei negociate.