Drama imensă a lui Eric Clapton care a inspirat celebra melodie ”Tears in Heaven”

09 Feb 2022
Drama imensă a lui Eric Clapton care a inspirat celebra melodie ”Tears in Heaven”

„Mi-ai cunoaște numele, dacă te-aș vedea în rai? Ar fi la fel, dacă te-aș vedea în rai?” întreabă versurile „Tears in Heaven”, cântecul de succes emoțional creat de idolul chitarei Eric Clapton. Lansat în 1991, s-a clasat în top 10 în peste 20 de țări și a câștigat premiile Grammy pentru Cântecul anului, Albumul anului (Unplugged) și Cea mai bună interpretare vocală pop masculină. Deși a obținut un succes internațional incredibil, crearea piesei, la fel ca multe balade, a fost puternic influențată de starea emoțională a creatorului său. Pentru Clapton, a apărut din durerea după moartea accidentală a fiului său, Conor, în vârstă de 4 ani, și este infuzată cu toată pierderea, durerea și dorul unui părinte îndurerat, conform biography.com

Fiul lui Clapton cu fosta lui iubită, actrița italiană Lory del Santo, se juca în apartamentul din New York pe care îl împărțea cu mama sa în dimineața zilei de 20 martie 1991. Conor a căzut accidental de la reședința de la etajul 53 printr-un fereastra care fusese lăsată din neatenție deschisă în urma lucrărilor de menaj în apartament. Clapton stătea într-un hotel din apropiere și se pregătea să-l ia pe Conor pentru un prânz planificat tată-fiu și o vizită la Grădina Zoologică din Central Park.

„Primul pe care l-am aflat a fost un apel telefonic din apartamentul lor”, își amintea Clapton într-un interviu din 1992 cu jurnalista britanică Sue Lawley. „De fapt mă pregăteam să ies din camera de hotel să merg să-l iau la prânz. Lory era la celălalt capăt al telefonului, iar ea era isterică, spunând că era mort. Și nu mi-a venit să cred.”

Clapton spune că „a blocat” și „i s-a oprit inima imediat” după ce a auzit vestea. Într-o stare de neîncredere, el își amintește că s-a grăbit de la hotel la blocul de locuințe unde „a văzut ambulanțe și mașini de pompieri și vehicule de paramedici” afară. După ce a intrat în apartament, acesta a devenit neîncăpător fiind plin cu agenți de intervenție, Clapton își amintește că a simțit că scena nu are nimic de-a face cu el. „M-am simțit de parcă am intrat în viața altcuiva”, i-a spus Clapton lui Lawley pe un ton măsurat. „Și încă mă simt așa.” Înmormântarea lui Conor a avut loc cu două zile înainte de împlinirea a 46 de ani de naștere a interpretului.

Clapton a descris legătura lui cu Conor ca fiind cea mai strânsă relație pe care a avut-o până în acel moment al vieții sale și el îl creditează pe fiul său ca fiind unul dintre principalele motive pentru care a abandonat consumul de alcool. Până la sfârșitul anilor ’70, cântărețul „Cocaină” renunțase deja la obiceiul de a consuma heroină, dar consuma foarte mult alte droguri – inclusiv cocaină – și alcool. Nașterea lui Conor în 1986 a oferit lui Clapton imboldul de a se curata și de a rămâne așa.

„Am făcut-o într-adevăr pentru Conor pentru că am crezut că, indiferent ce fel de ființă umană aș fi, nu suportam să fiu așa în preajma lui”, scrie Clapton în memoriile sale din 2007 Clapton: The Autobiography. „Nu puteam suporta ideea că, pe măsură ce a experimentat suficientă viață pentru a-mi face o imagine, va fi o imagine a bărbatului care eram atunci.”

Doar trei ani de când a murit Conor, Clapton spune că tragedia i-a dat puterea să se angajeze pe deplin în sobrietatea sa în loc să recidiveze. Confruntându-se cu o durere profundă, și-a petrecut singur o mare parte din lunile imediat următoare morții fiului său, făcând naveta între Anglia și Antigua, unde a participat la întâlniri de sobrietate și a căutat alinare în cântatul la chitară și creând muzică.

Două melodii scrise în această perioadă s-au inspirat direct din ceea ce s-a întâmplat în viața lui. „Circus Left Town” spune povestea participării la un circ cu Conor în noaptea dinaintea morții sale. „Tears in Heaven” este și mai puternic personal și pune întrebarea dacă ne vom întâlni din nou cu cei care au trecut înaintea noastră. Ambele nu au fost inițial destinate consumului public, dar Clapton a fost încurajat să adauge ultima piesă, scrisă împreună cu Will Jennings, la coloana sonoră la care lucra pentru filmul Rush.

Clapton a inclus și „Tears in Heaven” ca parte a setului său MTV Unplugged din 1992, care a fost lansat ulterior ca album live. Deși a fost creată din pierderea devastatoare a copilului său, cântecul a devenit un hit internațional și cel mai bine vândut single al lui Clapton în Statele Unite.

Tragedia l-a determinat și pe Clapton să vrea să joace un rol mai important în viața fiicei sale. Ruth Kelly Clapton s-a născut cu un an înainte de Conor și este singurul copil al lui Clapton cu Yvonne Kelly, un manager de studio de înregistrări din Montserrat. Oferta lui Kelly de a se apropia de fiica lui în perioada de după moartea lui Conor a fost acceptată și, în timpul numeroaselor vizite, au stabilit un raport. „A fost grozav să fiu din nou în compania unui copil – copilul meu”, scrie Clapton în memoriile sale.

„Privind înapoi la acești ani, îmi dau seama ce efect profund a avut asupra bunăstării mele”, își amintește Clapton. „Prezența ei în viața mea a fost absolut vitală pentru recuperarea mea. În ea, găsisem din nou ceva real de care să mă îngrijoreze, iar asta a fost esențial pentru ca am redevenit o ființă umană activă.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră