Două gemene de 9 ani au devenit simbolul tragediei din Grecia. Au murit împreună cu bunicii lor

21 Ian 2020 | scris de Marina Constantinoiu
Două gemene de 9 ani au devenit simbolul tragediei din Grecia. Au murit împreună cu bunicii lor Galerie foto (3)

Sofia și Vasiliki Filipopoulou, în vârstă de 9 ani, au dispărut într-o seară de luni, în timp ce se aflau în vacanță cu bunicii lor, în Rafina, potrivit Greek Reporter.

În acea zi a izbucnit incendiul de vegetație în urma căruia cel puțin 91 de oameni au murit, iar orășelul de vacanță Mati a fost distrus în proporție de 98%. Focul a afectat și o parte dintr-un oraș vecin, Rafina, unde se erau cele două gemene.

Tatăl lor, Yiannis Philipopoulou, a spus că i s-a părut că le recunoaște cele fete într-un material difuzat la televizor, în care erau prezentate imagini cu oameni salvați din incendii. Fetele ar fi fost pe o barcă, alături de alți sinistrați din Rafina.

În urma investigațiilor, s-a descoperit însă că nu era vorba de Sofia și Vasiliki în videoclip, ci eru alte fete, care semănau. Gemenele date dispărute au devenit rapid imaginea simbolică a tragediei care s-a abătut asupra Greciei.

La aproape o săptămână însă site-ul Greek Reporter anunța că fetițele, dar și bunicii lor, au fost cu toții găsiți morți, a confirmat o rudă într-o postare pe conturile de socializare. Scena a fost oribilă, greu de descris, precizează sursa citată.

La o săptămână de la tragedie, autorităţile au identificat corpurile gemenelor şi pe ale bunicilor lor, cei patru murind îmbrăţişaţi. Bunicii au încercat să le protejeze pe fetiţe, dar niciunul nu a supravieţuit acestei tragedii.

Corpurile lor se află printre cele recuperate de autorităţi cu o zi înainte, ele fiind găsite pe o stâncă.

Informaţia a fost difuzată la postul de televiziunea SKAI de către detectivul particular angajat de familie pentru a găsi copiii.

La patru zile de la dezastru, echipele de intervenţie încă mai găsesc cadavre printre ruine. Pe de altă parte, unii dintre răniţii aflaţi în stare critică au murit în spital, în ciuda eforturilor medicilor. Există în continuare mulţi oameni dispăruţi. Însă speranţa de a mai găsi pe cineva în viaţă e tot mai mică, pe măsură ce se scurge timpul.

Potrivit autorităţilor, prima victimă a incendiului a fost un bebeluş de 6 luni, copilul unui pompier mobilizat tocmai pentru stingerea flăcărilor. Mama copilului a supravieţuit, dar e internată la terapie intensivă. Toţi sunt rude cu fata de 13 ani, care s-a aruncat de pe faleză, de frica focului, dar nu a supravieţuit căderii.

În momentul în care focul s-a apropiat, erau câteva zeci de persoane...sunt câteva motociclete arse în totalitate, ăsta este un motor din câte îmi dau seama, aici două-trei maşini. Şocaţi, localnicii care au scăpat cu viaţă nu mai au la ce să se mai întoarcă. Nu a mai rămas nimic din ce ştiau până acum câteva zile”, relatează trimisul special Digi24 în Grecia, Laurențiu Rădulescu.

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a asumat „întreaga responsabilitate politică pentru tragedia care s-a abătut asupra țării, scrie Greek Reporter.

„V-am convocat astăzi aici în primul rând pentru a-mi asuma întreaga responsabilitate politică pentru această tragedie, în faţa cabinetului meu şi a poporului grec”, a declarat Tsipras într-un discurs rostit în faţa consiliului său de miniştri, difuzat în direct de către media.

Guvernul va acţiona repede cu un plan naţional pentru a ataca problema încălcării de decenii a prevederilor în domeniul construcţiilor, a afirmat Tsipras, adăugând că există indicii potrivit cărora incendiile au fost provocate.

Opoziţia a acuzat guvernul de aroganţă şi de eşec absolut în ce priveşte apărarea vieţile oamenilor, ca urmare a reacţiei autorităţilor în faţa incendiilor devastatoare, în timp ce rămân întrebări fără răspuns cu privire la modul în care au murit zeci de oameni în localitatea Mati, unde 49 % dintre case au fost declarate nelocuibile.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră