Povestea câinelui refugiat pe o stâncă, în mare, despărțit de stăpâni, din cauza incendiilor. Imaginea din Grecia devenită virală

08 Feb 2021 | scris de Marina Constantinoiu
Povestea câinelui refugiat pe o stâncă, în mare, despărțit de stăpâni, din cauza incendiilor. Imaginea din Grecia devenită virală Galerie foto (4)

Imaginea lui, stând pe o stâncă, deznădăjduit, înconjurat de apa mării și de fumul gros, a făcut încojurul lumii. Este cățelul a cărui imagine a întregit tabloul dezastrului provocat de incendiile din apropierea capitalei elene, Atena.

Există un sfârșit fericit în această poveste, în ciuda tragediei generale. Marți, imaginea cățelului a devenit virală. Pentru unii, câinele care s-a pierdut de stăpâni, speriat, deznădăjduit și cu o ultimă pâlpâire de instinct de conservare, stând pe o stâncă înconjurat de apă, în stațiunea Mati, rasă de pe hartă de pârjol, era un fel de erou, de simbol al speranței.

The Greek Reporter relatează că miercuri s-a aflat că Lua, care a fost preluată de o asociație de protecție a animalelor, după ce a apărut în imagini în întreaga lume, a ajuns înapoi la stăpâni.

O postare pe Facebook afirmă că stăpânii nu au abandonat-o pe Lua. O iubesc. Pur și simplu soarta a făcut să fie despărțiți.

Dezorientaţi de fum, de foc şi de întuneric, mulţi oameni nu au apucat să iasă din case ori au rămas blocaţi în ambuteiaje, în timp ce valurile de foc înaintau cu viteză înspăimântătoare.

„A venit ca fulgerul, nici nu ne-am dat seama ce se întâmplă. N-aveai cum. E prima oară când văd aşa ceva. Dar am scăpat, eram ca un roi de albine pe mare, toţi unul lângă altul. Aş fi vrut să văd că statul face ceva, dar n-am văzut nimic şi asta mă înfurie”, spune o femeie.

81 de morţi, până acum, aproape 200 de răniţi şi în jur de 100 de persoane dispărute. Cele mai grave incendii din ultimul deceniu au lăsat regiuni întregi din Grecia ca după război. Din aer, amploarea distrugerilor îţi taie răsuflarea.

Autoritățile din Grecia spun că focul a pornit simultan în 15 locuri, în păduri, de jur împrejurul Atenei. Suspectează mână criminală și cer ajutorul Statelor Unite ca să trimită drone din care să poată să-i găsească pe eventualii piromani. Focul - pus sau nu, temperaturi în aer de peste 40 de grade, totul perfect uscat și un vânt de peste 100 de kilometri pe oră: iată ingredientele dezastrului.

Peste 700 de oameni au fost evacuaţi pe apă, de către marina militară, dar şi de voluntari, cu propriile ambarcaţiuni. Au venit cu sutele, dornici să scape cât mai mulţi semeni de la moartea sigură de pe ţărmul care ardea pe kilometri întregi. Unii martori au povestit că și apa mării la țărm se încălzise până la limita insuportabilului.

Printre victime au fost identificaţi un bărbat din Irlanda, care era în luna de miere, doi polonezi, mamă şi fiu, şi un belgian a cărui fiică adolescentă a fost salvată. Acum, prioritatea echipelor de intervenţie a devenit căutarea dispăruţilor al căror număr nu-l ştie nimeni cu exactitate.

Ministerul de Externe a confirmat din nou că nu sunt români printre victimele şi nici printre persoanele date dispărute după incendiul care a afectat staţiunea Mati.

Dar ambasada României de la Atena a eliberat documente unui grup de şapte persoane cu dublă cetăţenie, una dintre ele - română. Actele de identitate ale oamenilor au ars. Niciunul dintre ei nu a avut nevoie de asistenţă medicală şi se află acum în siguranţă, a precizat MAE.

Alte stiri din Externe

Ultima oră