Discursul lui Putin la întâlnirea Clubului Internațional de Discuții Valdai (4)

28 Oct 2022
Discursul lui Putin la întâlnirea Clubului Internațional de Discuții Valdai (4)

-prima parte -

-partea a doua-

-partea a treia-

Fyodor Lukyanov:  Fără a părăsi China, domnule Putin, și puțin despre întrebarea anterioară despre energia verde și alte probleme. Este clar că piața europeană a energiei, aparent, va fi complet închisă pentru noi în următorii ani. Există o astfel de posibilitate.

Suntem pregătiți să construim rapid infrastructură pentru piețele asiatice?

Vladimir Putin:  Știi, noi am făcut-o, nu pe baza situației de astăzi, am făcut-o cu mult timp în urmă. Puterea Siberiei nu a fost construită în legătură cu evenimentele din Ucraina – a fost construită pentru că eram conștienți că nevoile energetice ale prietenilor noștri din China sunt în creștere și avem capacitatea de a răspunde acestor nevoi.

De asemenea, negociem cu India asupra diferitelor modalități de a livra resursele noastre energetice pe piața indiană și cu alte țări. Vom continua să lichefiăm gazele naturale. Participarea noastră pe piețele globale de GNL este încă modestă, dar este în continuă creștere. Vom continua să facem asta. Vom dezvolta această direcție, repet, nici măcar în legătură cu restricțiile de astăzi, ci pentru că acestea sunt tendințele de dezvoltare a economiei mondiale.

Economia chineză în paritatea puterii de cumpărare a devenit mai mare decât cea americană - este un fapt, iar nevoile sunt în creștere. De ce ar trebui noi, mai ales prietenii, vecinii noștri, avem relații minunate, o graniță comună, de ce să nu livrăm ceva acolo la fel ca și în alte țări asiatice? Am făcut-o și o vom face în continuare.

Acum, de fapt, am convenit deja asupra unui nou sistem prin Mongolia. Atât Mongolia, cât și China sunt interesate. Vom permite prietenilor și partenerilor noștri să ne exploateze resursele - dintr-un motiv oarecare - așa cum am făcut cu europenii, cu americanii, dar ei preferă să părăsească piața noastră - steagul este în mâinile lor, lăsați-i să se miște unde doresc, în orice parte. E bine pentru ei sau nu? Cred că e chiar rău.

Ei pleacă cu pierderi. Cine vrea, să intre, suntem deschiși la cooperare, acest proces va continua. Fie că suntem pregătiți pentru asta sau nu, ne pregătim pentru asta de mult timp, de mulți ani, și vom continua acest proces în continuare. Nu văd aici deloc obstacole de netrecut, nicio problemă pe care să nu le putem rezolva, totul va fi rezolvat.

Alexander Dzermant:  Alexey Dzermant, Minsk, Belarus.

Înainte de a-mi pune întrebarea, Vladimir Vladimirovici, aș dori să transmit cuvintele de sprijin din partea multor, mulți belaruși. Mă întâlnesc adesea cu ei la platformele de discuții unde discutăm despre evenimente, inclusiv despre Ucraina. Prin urmare, personal vouă și Rusiei, care luptă împotriva nazismului în Ucraina, cel mai înflăcărat sprijin din partea cetățenilor țării mele.

Întrebarea pe care aș dori să o pun este următoarea. Datorită faptului că Occidentul, de fapt, construiește adevărate ziduri, instituie o blocada, sancționează presiunile asupra Republicii Belarus și Rusiei, coridorul Nord-Sud devine acum foarte important din punct de vedere logistic, financiar. Desigur, este important acum să-l umplem cu proiecte specifice care includ atât Rusia, cât și Belarus.

Dar nu credeți că, odată cu creșterea dezvoltării Asiei, a Orientului în ansamblu, trebuie nu numai să dezvoltăm infrastructura materială, ci și să acordăm atenție aspectului cultural și umanitar, astfel încât ideile, valorile noastre, iar anumite vederi asupra lumii coincid cu ţările din Orient?

Mulțumesc.

Vladimir Putin:  Ai dreptate. Dar o facem. Și nici măcar pentru că cineva construiește un zid din Occident, dar mereu facem asta.

La urma urmei, uite, cea mai mare parte a populației Rusiei este situată în partea europeană, dar teritoriul este în mare parte dincolo de Munții Urali, așa că Rusia este o țară eurasiatică, ne amintim mereu acest lucru, nu am uitat niciodată de asta. În mod tradițional, dezvoltăm relații cu țările asiatice, și cu atât mai mult acum, când se observă o astfel de creștere explozivă acolo - nu chiar acum, de câțiva ani deja.

Vedem totul, motiv pentru care ne-am reorientat deja cooperarea cu țările asiatice în mare măsură. Ei bine, desigur, este posibil să se dezvolte legături economice fără să se acorde atenție componentei umanitare? Dar, într-o anumită măsură, China și India sunt „leagănul” civilizațiilor lumii, întotdeauna tratăm acest lucru cu mare respect, atenție și interes.

Interesul publicului rus pentru aceste civilizații a fost întotdeauna foarte mare. Apropo, școli pentru studiul Indiei, Chinei, culturii ambelor state, popoarele acestor state și acestea sunt, de asemenea, state multinaționale, avem un nivel foarte înalt de știință în aceste domenii, acest lucru a fost întotdeauna tradițional pentru Rusia și vom sprijini acest lucru în viitor.

Fyodor Lukyanov:  Dragi colegi, am intrat în cea de-a patra oră de muncă. Cred că deja am abuzat de timpul președintelui Federației Ruse. Încă o întrebare, mai are cineva una arzătoare? Există.

Vladimir Putin:  Vă rog.

P. Mtembu (retradus) :  Mulțumesc. Pilani Mthembu din Africa de Sud, Institutul pentru Dialog Global.

Domnule președinte, ați spus că Occidentul nu este capabil să conducă unilateral întreaga umanitate și că trebuie să construim o simfonie a civilizației umane. M-ar interesa dacă ne-ați putea spune mai detaliat despre gândurile dumneavoastră dacă vrem să construim o ordine mondială multipolară, importanța cooperării regionale ca modalitate de a menține și construi astfel de blocuri de construcție a multipolarității.

Și încă câteva cuvinte din punctul de vedere al interacțiunii Rusiei cu Africa, în special legate de summitul Rusia-Africa.

Mulțumesc.

Vladimir Putin:  Avem relații foarte bune, în mod tradițional bune, cu Africa în ansamblu, inclusiv cu Republica Africa de Sud, de când, după cum știți, lupta Africii pentru independența sa, de la lupta împotriva colonialismului. Aceste relații absolut unice s-au dezvoltat în anii în care Uniunea Sovietică și Rusia au sprijinit statele africane în lupta lor pentru libertatea lor.

Și acest fundament al relațiilor noastre, care s-a format în deceniile precedente, desigur, ar trebui folosit în noile condiții pentru dezvoltarea relațiilor multilaterale cu statele africane de astăzi, inclusiv cu Republica Africa de Sud, care, după cum știți, este partenerul nostru foarte activ și eficient și în cadrul BRICS.

Apreciem acest lucru, cunoaștem posibilitățile Republicii Africa de Sud. Cunoaștem oportunitățile și avem încredere în viitorul continentului african și cu siguranță ne vom dezvolta relațiile cu țările africane, atât cu cele cu care am stabilit relații tradiționale în ultimele decenii, cât și cu cele cu care se dezvoltă abia acum. .

Dar în ceea ce privește esența întrebării dvs. și prima ei parte. Eu, în principiu, mi se pare, am răspuns - cu greu îmi pot detalia poziția într-un răspuns scurt.

Trebuie să găsim un echilibru de interese. Acest lucru nu se poate face în condiții de hegemonie sau în încercarea de a menține hegemonia unei țări sau a unui grup de țări în raport cu restul umanității. Acești hegemoni vor trebui să țină seama de aceste cereri legitime ale majorității covârșitoare a participanților la comunicarea internațională - și nu în cuvinte, ci în fapte.

La urma urmei, ce se întâmplă? Cu cuvinte, toată lumea este pentru egalitate, pentru sprijinul țărilor africane, de exemplu, și așa mai departe. În cuvinte, totul sună frumos, dar în practică ce se întâmplă? La urma urmei, ce instrumente sunt folosite astăzi, să zicem, un instrument de același dolar sau alte valute, să zicem euro. Ce se întâmplă în viața practică? 5,9 trilioane de dolari au fost tipărite în ultimii doi ani și 2,9 trilioane de euro au fost tipărite. Unde s-au dus acești bani? S-au dus să cumpere mărfuri pe piețele mondiale, iar Statele Unite, de la un importator net de alimente, au început să cumpere mai multe alimente pe piețele mondiale decât vinde pe piețele mondiale, au început să cumpere alimente datorită faptului că au o tiparnă.

La asta duce monopolul financiar - imediat a apărut o penurie. Nu numai că a existat o eșec de recoltă în anul precedent și o pandemie, o reducere a producției, bani au fost tipăriți în lupta împotriva pandemiei, aruncați populației lor - a început cumpărarea de alimente, prețurile au crescut. Și cine suferă? În primul rând, țările din Africa și parțial din America Latină și Asia. Se gândește cineva la asta? Desigur, cei care o fac gândesc. Nu le-a păsat de consecințe. Ei își decid interesele fără să se gândească la consecințele care vin pentru aceleași țări africane.

Același lucru se întâmplă și în altă parte a pieței alimentare legată de îngrășăminte. Ascultă, cum este posibil? Am vorbit deja despre asta, o voi spune din nou. Cum s-ar putea lua decizia de a ridica restricțiile și interdicțiile privind îngrășămintele rusești în Europa și apoi să se dea o explicație că aceste restricții au fost ridicate doar pentru țările UE? Sunt complet nebuni, sau ce? Au emis această precizare în scris. Cum îți poți imagina? Dar o fac fără jenă, fără nimic. Ce este asta, menținerea unui echilibru de interese, sau ce?

Am spus deja de multe ori: avem 300.000 de tone de îngrășăminte arestate, zacând în porturile europene. Companiile noastre sunt gata să ofere gratuit, dar nu o dau, inclusiv țărilor africane. Unii lideri ai țărilor africane m-au întrebat unde anume. Le-am rugat asistenților mei să trimită unde și cât de mult găsesc - 300.000 de tone, adică milioane de dolari.

Dăruiește-le celor mai sărace țări, au nevoie. Nu, ei nu dau drumul. Ce este asta, menținerea unui echilibru de interese? Dacă vrei să lupți cu Rusia, pune steagul în mâini, luptă. Nu vrei să primim un venit suplimentar, dar îl dăm gratuit, nu există niciun venit. Dă-l înapoi țărilor în curs de dezvoltare, acțiunile tale contribuie doar la faptul că prețurile cresc. De ce faci asta? Deci sunt interesați de asta.

Ce este asta, un echilibru de interese? Cum să vă asigurați că relația este stabilă? Trebuie să atingem acest echilibru, trebuie să acționăm în cadrul normelor pe care le numim norme de drept internațional, trebuie să le coordonăm și să aderăm la acestea, inclusiv în sectorul financiar pentru a crea sisteme independente de reglementări internaționale, pe care le am a vorbit despre.

Aici am dat un exemplu specific despre ceea ce duce la emisia nesfârșită, emisia nelimitată a monedelor majore. De asemenea, are implicații practice, inclusiv și mai ales pentru țările în curs de dezvoltare.

Aș dori să revin încă o dată la asta: pentru ca lumea să fie stabilă, acest echilibru al intereselor trebuie realizat.

Vă rog să ridicați mâna aici.

Alte stiri din Externe

Ultima oră