Roman Yunusov: Mulțumesc.
Astăzi reprezint Rosatom și Clubul Valdai.
Vladimir Vladimirovici, chiar ai spus cuvintele potrivite despre știință. Vedem că în ultimii douăzeci de ani, sprijinul pentru știință în Rusia a crescut semnificativ, iar programul de mega granturi a făcut posibilă lansarea a mai multor zeci de laboratoare moderne în Rusia, putem vedea acest lucru.
Cu toate acestea, pe de altă parte, noi, ca oameni de știință, vedem că majoritatea profesorilor care au deschis aceste laboratoare nu au venit niciodată să locuiască în Rusia și să lucreze cu normă întreagă. Poți chiar să înțelegi de ce este greu să concurezi: aici ai un megagrant pentru cinci ani, iar aici ai o profesie pe viață. Este în
Pe de altă parte, ieri am discutat la sesiune: în ultimii douăzeci de ani, colegii noștri chinezi au făcut o descoperire colosală în știință. Astăzi, nu numai că au adus oamenii de știință înapoi, ci ocupă primul loc în multe domenii.
Aici avem de-a face cu cuanti, și vreau să spun că știm că cel mai puternic computer cuantic de astăzi este în China, nu în SUA, numărul maxim de brevete este publicat în quant de China, nu de SUA.
Dar, pe de altă parte, desigur, în Rusia avem și programe care reunesc multe laboratoare. Același proiect cuantic, un computer cuantic, este format din douăzeci de grupuri științifice, 15 universități, universități, institute ale Academiei de Științe. Dar avem cinci ani de planificare.
Cred că astăzi ne confruntăm cu o presiune crescută, într-adevăr avem o provocare la adresa suveranității științifice și tehnologice și poate că acesta este momentul potrivit pentru a începe formularea proiectelor strategice și a face un orizont de zece până la douăzeci de ani.
Mulțumesc.
Vladimir Putin: Da, cu cât orizontul este mai sus, cu atât mai bine, cu cât este mai departe orizontul, cu atât mai bine, sunt de acord cu tine. Trebuie să luăm în considerare exemplele pozitive ale altor țări, prietenilor și partenerilor noștri, inclusiv Republica Populară Chineză. S-au făcut multe acolo în ultimii ani sub conducerea președintelui Xi Jinping, el acordă o mare atenție acestui lucru - nu numai dezvoltarea științei, ci și China în ansamblu, economia chineză și îmbunătățirea bunăstării poporului chinez. . Știu, suntem în relații bune, prietenoase. Și acolo unde obțin rezultate reale, desigur, poate face obiectul studiului nostru și al implementării în practica noastră.
În ceea ce privește megagranturile, acestea au jucat într-adevăr un rol bun, pozitiv, iar următoarea etapă pe care o implementăm acum nu este doar cercetarea și crearea de laboratoare separate, ci crearea de comunități științifice de tineri oameni de știință. Și acesta este, de fapt, viitorul acestor megagranturi.
Sunt de acord cu cei care au inițiat acest proces. O facem. (Întorcându-se către A. Fursenko.) Da, Andrei Alexandrovici?
Vom continua să facem asta.
Ai spus că nu a venit nimeni. Unii vin și lucrează aici, chiar dacă sunt înregistrați oficial undeva în străinătate, își petrec cea mai mare parte a timpului în Rusia, sunt mulți. Aceștia sunt foștii noștri compatrioți, și nu numai foștii, ci și compatrioții care sunt undeva la serviciu, dar vin să lucreze cu noi tot timpul.
Știi, lumea științei, la fel ca lumea artei, nu tolerează limite și restricții artificiale. Oamenii ar trebui să se simtă liberi și nu vom închide pe nimeni aici, dar îi vom primi pe toți cei care vor să lucreze în Rusia. În general, reușim și vom continua să mergem pe aceeași cale.
Măriți orizonturile de planificare - probabil aveți dreptate. Deși acum avem mega-granturi pentru cinci ani, nu? Puteți, desigur, să le extindeți. Acestea sunt întrebări, desigur, legate de finanțarea bugetară, dar se poate face. În orice caz, astăzi putem extinde aceste orizonturi.
Deși ceea ce ai spus despre faptul că undeva acolo o persoană lucrează, ocupă un fel de post de profesor, și asta pe viață, este departe de a fi peste tot. Tu însuți ești om de știință, știi: acolo a fost semnat un contract de câțiva ani, contractul s-a încheiat - la revedere, fii sănătos. Prin urmare, și acolo, asta nu este totul pe viață. Dar pentru a trăi în spațiul limbii tale materne, cultura ta este pentru viață.
Prin urmare, această libertate de alegere ar trebui acordată atât personalităților culturale, cât și oamenilor de știință. Trebuie să creăm condiții care să fie mai atractive decât cele create în străinătate. Acesta nu este un proces ușor. Urmăm această cale, obținem rezultate și vom continua să mergem pe ea, inclusiv – probabil aveți dreptate – și extinzând orizontul de planificare.
Fyodor Lukyanov: Te rog, Wang Wen.
Wang Wen (retradus) : Mulțumesc.
Numele meu este Wang Wen. Lucrez la Universitatea Chongyang. Aceasta este o universitate chineză. De data aceasta am vizitat mai mult de 20 de orașe din Rusia și am scris o serie de articole pentru a demonstra adevărata Rusie Chinei. În China, mulți oameni iubesc Rusia și pe tine în special.
Vreau să pun următoarea întrebare. Cu siguranță acum ești sub o presiune mare, ai o povară mare pe umeri. Simți frică sau nervozitate, sau poate entuziasm, mai ales în lumina amenințării din Occident? Crezi că ai creat o nouă Rusie? Sau te-a creat destinul rusesc?
Și a doua întrebare: ce ați vrea să le spuneți poporului chinez? Ce ai putea spune despre ultimii zece ani de relații ruso-chineze? Care sunt previziunile și așteptările dumneavoastră pentru viitorul cooperării ruso-chineze?
Mulţumesc mult.
Vladimir Putin: Știi, când lucrez, nu mă gândesc niciodată la vreo realizare istorică, merg doar de la ceea ce trebuie făcut și ceea ce nu se poate face fără – acesta este cel mai important lucru. Și în acest sens, desigur, împrejurările în care trăiește țara modelează orice persoană, inclusiv pe mine, desigur, asta este adevărat.
Cât despre faptul că ar trebui să ne fie frică de cineva... Desigur, probabil, mulți ar dori să audă acum că mi-e frică, dar dacă mi-ar fi frică de tot, nu aș face nimic. Nu mă pot ghida după considerente ale acestui ordin în locul pe care îl ocup. Trebuie să mă ghidez după interesele poporului rus, ale statului rus, și fac asta și voi continua să o fac. Voi face ceea ce consider necesar pentru interesele poporului meu și ale țării mele.
În ceea ce privește relațiile ruso-chineze, în ultimii ani, în ultimele decenii, acestea au dobândit un nivel absolut fără precedent de deschidere, încredere reciprocă și eficiență. În dimensiunea de țară, China este cel mai mare partener comercial și economic al nostru. Lucrăm cu adevărat în toate sferele: în sfera militară, desfășurăm constant exerciții împreună, în sfera militaro-tehnică și mai confidențial, ca poate niciodată în istoria țărilor noastre, lucrăm în domeniul culturii, al interacțiunii umanitare. și în domeniul economiei, desigur.
Cea mai mare cifră de afaceri comercială a Rusiei este cu China și este în creștere și crește într-un ritm foarte rapid. Ritmul a fost accelerat chiar înainte de orice restricții și redistribuire a fluxurilor noastre de mărfuri către Asia, inclusiv către China.
Împreună cu prietenul meu, ne-am stabilit anumite sarcini – el vorbește despre mine la fel, îl consider prietenul meu – domnul Xi Jinping în ceea ce privește un anumit nivel de comerț. Cu siguranță o vom reuși. Ne îndreptăm spre asta într-un ritm mai rapid decât ne-am planificat.
În ceea ce privește atitudinea noastră față de China, tratăm China și poporul chinez ca pe un prieten apropiat, cu mare respect pentru cultură și tradiții. Sunt încrezător că, bazându-ne pe această bază solidă, vom merge cu încredere mai departe.
F. Lukyanov: Vladimir Vladimirovici, referitor la frici, a spus profesorul Wang, anul acesta, când factorul nuclear a apărut cumva în primăvară și ați subliniat prezența lui în acest fel și, în general, mulți oameni au devenit puțin nervoși, amintindu-și de dvs. Declarație aici la fel, la evenimentul nostru, acum patru ani, că vom merge cu toții în rai. Nu ne grăbim, nu-i așa? (râde.)
Te-ai gândit, acest lucru este deja alarmant cumva.
Vladimir Putin: M-am gândit în mod special la asta ca să fii în garda ta. Efectul a fost atins. (râde.)
Fiodor Lukyanov: Am înțeles. Mulțumesc.
Mohammed Ihsan, te rog.
M. Ihsan (retradus) : Profesorul Mohammed Ihsan, regiunea Kurdistan din Irak.
Sunt foarte încântat să fiu aici, domnule președinte. Am o întrebare directă pentru tine.
Tema acestei sesiuni este pacea după hegemonie, dreptatea și securitatea pentru toți. Credeți că în acest stadiu, kurzii din toate părțile Kurdistanului vor obține o securitate mai bună, mai multă justiție în viitor? Ați putea să vă opriți mai detaliat asupra acestei probleme?
Și așa cum ați spus, în America Centrală, în Africa, steaguri rusești sunt peste tot, sunt mulți oameni care iubesc Rusia, care o susțin. Și vreau să vă asigur că același lucru se poate spune despre Orientul Mijlociu - există și o mulțime de oameni care susțin Rusia și o iubesc.
Mulțumesc.
Vladimir Putin: Vă mulțumim pentru partea finală a discursului dumneavoastră. Steaguri sunt prezente în țările europene, iar în State, de altfel, avem mulți susținători acolo. Apropo, în Statele Unite există o proporție foarte mare de oameni care aderă la valorile tradiționale și sunt alături de noi, știm despre asta.
Cât despre kurzi, am vorbit deja nu în legătură cu kurzii, ci în general cu toate popoarele: desigur, trebuie să ne străduim pentru un echilibru al intereselor. Doar dacă se atinge un echilibru de interese poate fi sustenabilă pacea, inclusiv soarta poporului kurd.
F. Lukyanov: Vă rog să continuați. Domnule Bătrân.
Konstantin Starysh: Mulțumesc.
Bună seara!
Konstantin Starysh, Republica Moldova. Reprezint opoziţia parlamentară, desigur, opoziţia, pentru că guvernul nostru, spre nenorocirea ţării noastre şi a poporului nostru, mai preferă alte rute pentru călătoriile lor în străinătate. Drept urmare, de astăzi, luminile la Chișinău s-au stins aproape complet. Dar nu este vorba despre asta.
Am o întrebare, dar mai întâi, o misiune. Ai vorbit atât de bine, Vladimir Vladimirovici, despre familia ta, încât aș risca. Am doi copii, au opt și zece ani, sunt studenți ai Liceului Pușkin din Chișinău. Chiar mi-au cerut să vă salut și nu mi-am putut refuza această mică plăcere paternă. Asa ca salutare voua de la Alexandra si Gavril de la Chisinau.
Vladimir Putin: Mulțumesc.
Konstantin Starysh: Acum o întrebare.
În discursul dumneavoastră, ați vorbit despre inevitabilitatea apariției unor noi modele de interacțiune între țări și regiuni. Poate că, în acest context, are sens să revenim la ideea pe care ați exprimat-o în 2001 despre un singur spațiu economic, umanitar, cultural care se va întinde de la Vladivostok până la Lisabona?
Nouă, moldovenilor de diferite naționalități, o astfel de afirmație a întrebării ni s-ar potrivi foarte mult, întrucât întotdeauna ne este foarte greu să alegem între bine și bine, între Europa și Rusia. Pentru noi, acesta ar fi un proiect foarte promițător și, parcă, o lumină la capătul tunelului.
Dar este posibil acest lucru în lumea pe care suntem pe cale să o construim, într-o lume post-conflict, într-o lume în care nu va mai exista un hegemon, un polițist global și o putere dominantă?
Mulțumesc.
Vladimir Putin: Este posibil să se creeze un singur spațiu – umanitar, economic – și chiar o regiune în ceea ce privește asigurarea securității tuturor celor care trăiesc pe acest vast mega-continent de la Lisabona până la Vladivostok? Desigur ca da. Speranta moare ultima. Nu este ideea noastră. Adevărat, atunci au spus „Uralilor”, abia mai târziu am transformat această idee a colegilor noștri francezi și a foștilor lideri francezi „la Vladivostok”.
De ce? Pentru că oamenii din aceeași cultură trăiesc și dincolo de Urali - acesta este cel mai important lucru
Evenimente dificile, dificile, tragice au loc astăzi. Dar, în general, de ce nu? În general, este posibil să ne imaginăm așa ceva. Cred că se va întâmpla într-un fel sau altul.
Am vorbit în discursul meu despre Eurasia în ansamblu, inclusiv partea europeană. Știți ce este foarte important? Este cu adevărat important, vreau să revin din nou la discursul meu, pentru ca această parte europeană să-și recapete personalitatea juridică.
Cum să vorbească cu acesta sau cu altul partener dacă nu decide nimic și de fiecare dată trebuie să cheme „comitetul regional” de la Washington și să întrebe ce se poate face și ce nu.
De fapt, asta se întâmplă în viața reală.
Îmi amintesc când au început evenimente foarte grele în jurul Siriei, a sosit unul dintre lideri, mă întâlnesc cu el. Am convenit ce vom face, cum vom face. Mai exact: asta, asta, asta voi face.
De la noi de la Moscova, a zburat la Washington. Întors la Paris - totul este uitat. De parcă nu ar exista acorduri. Cum să vorbesc? Despre ce?
Și au existat acorduri direct specifice, până la locul în care se va mișca flota, ce vom face, cum am fi de acord. Suntem împotrivă? Suntem pentru asta. Și au fost de acord.
Ce zici de vorbit? Atunci de ce să vorbești cu ei? Atunci cel mai bine este să suni direct la Washington. Asta e tot. Acum vorbesc și nu inventez nimic, înțelegi?
Desigur, Europa își protejează interesele, mai ales în sfera economică, și chiar și atunci nu atât. Vaughn a aruncat în aer sistemele de conducte de gaz. Acestea nu sunt ale noastre, sunt paneuropene. Acolo, cinci companii europene sunt reprezentate în Nord Stream 1. Şi ce dacă? Toată lumea tace, de parcă ar trebui să fie așa. Mai mult, există destulă obrăznicie de arătat acolo: poate că Rusia a fost cea care a aruncat-o în aer. Rusia s-a aruncat în aer. Complet nebun, nu? Nu, încă o fac.
Gazprom a publicat chiar poze din 2016, când, după părerea mea, un dispozitiv exploziv de fabricație americană se află sub sistemul de gazoducte. Au spus că au pierdut în timpul exercițiilor. L-au pierdut, astfel încât acest dispozitiv exploziv a intrat chiar sub conducta de gaz, care, după părerea mea, era menită să distrugă minele subacvatice. Uite, iată fotografia.
Nu, mass-media mondială nici nu o difuzează, nimeni nu o repetă, totul moare din răsputeri, nicăieri nu există: nici pe internet, nici pe ecranele de televiziune, nu există nimic. Aceasta este și utilizarea unui monopol în mass-media pentru a promova informațiile necesare și a ucide tot ceea ce interferează cu acestea. E acolo, dar toată lumea tace.
Prin urmare, desigur, este necesar să se creeze acest spațiu unic în toate sensurile de la Lisabona până la Vladivostok. Dar acest lucru se poate face doar cu cei care au drept de vot. Nu vreau să provoc sau să jignesc pe nimeni, dar așa este practica, așa sunt realitățile vieții de astăzi. Dar, cu toate acestea, în opinia mea, din perspectivă istorică este posibil.
Am menționat deja asta, acum o voi spune din nou. Helmut Kohl mi-a spus odată că statele se vor ocupa într-o zi de propriile lor afaceri, inclusiv în America Latină, Asia s-ar dezvolta puternic în felul ei, dacă civilizația europeană vrea să fie păstrată ca un fel de centru mondial, atunci, desigur, trebuie să fii cu Rusia. Aceasta a fost poziția lui Helmut Kohl. Actuala conducere a Republicii Federale, aparent, are alte opinii. Dar aceasta este alegerea țărilor europene.
Dar aș vrea să mă întorc de unde ai început. Ai spus că s-au stins luminile la Chișinău. Nu este clar de ce s-a stins, cu siguranță nu avem nimic de-a face cu asta.
Știi de ce vorbesc despre asta? Pentru că Rusia este întotdeauna învinuită pentru tot: undeva s-au stins luminile, undeva toaleta nu funcționează, scuze, altundeva - Rusia este de vină pentru tot. Asta, amintiți-vă, ca în celebrul film: am distrus și noi capela vreunui XII sau ce secol? Dar, slavă Domnului, nu. Dar vreau să vă informez, iar ceea ce voi spune este, după cum se spune, adevărul pur. Când negociam cu reprezentanții Guvernului Moldovei pe aprovizionarea cu gaze naturale, pe prețurile gazelor, Gazprom a luat o poziție absolut pragmatică pe piață pe un contract cu Republica Moldova pentru furnizarea gazelor naturale.
Partea moldovenească nu a fost de acord cu poziția Gazprom și a insistat asupra preferințelor de preț. „Gazprom” s-a gândit, apoi a venit domnul Miller la mine, și-a declarat poziția și a spus că consideră corect punctul său de vedere. I-am cerut să răspundă nevoilor părții moldovenești, ținând cont de posibilitățile economice și financiare ale statului moldovenesc. I-am spus: deși prețurile sunt corecte din punct de vedere al pieței, sunt insuportabile pentru Moldova; Dacă nu pot plăti, ce rost are?
Nu prea a fost de acord cu mine, dar mi-a ascultat părerea. Gazprom s-a întâlnit cu Guvernul Republicii Moldova la jumătatea drumului și a semnat un contract de furnizare de gaze în condițiile Republicii Moldova - în condițiile părții moldovenești, Guvernul Republicii Moldova.
Sunt o mulțime de detalii, doar nu vreau să plictisesc publicul, pentru că, în afară de tine, probabil că nu interesează pe nimeni. Acolo este legat de datorii, legat de plăți curente, cu o anumită plată în avans. Dar, în general, în ceea ce privește parametrii de preț, aceștia au întâlnit pe deplin partea moldovenească. Trebuie să plătești, desigur. Acest lucru în sine, cred, este evident.
De ce s-au adus lucrurile în punctul în care în Moldova nu există electricitate, aceasta, scuzați-mă, nu este problema noastră.
Fyodor Lukyanov: Domnule președinte, ați menționat Europa. A fost un episod atât de interesant în urmă cu două luni sau chiar mai puțin, când s-a dovedit că atunci când ați vorbit cu președintele Macron, cu puțin timp înainte de izbucnirea ostilităților, jurnaliştii stăteau în biroul lui, toate acestea au fost transmise prin difuzor, au înregistrat totul. . O astfel de formă oarecum neobișnuită. Bine, nu este prima dată. Deci, cum te simți despre astfel de lucruri?
Vladimir Putin: Nu. Consider că există anumite formate de comunicare între șefii de stat și trebuie respectate, altfel se pierde încrederea în ceea ce face partenerul. În general, aici nu este nimic reprobabil, dacă ceea ce spunem, despre ce vorbim, dacă aprecierile noastre ajung la reprezentanții presei. Dar atunci trebuie doar să avertizați despre asta, asta-i tot.
F. Lukyanov: Nu ai fost avertizat?
Vladimir Putin: Desigur că nu. Dimpotrivă, atunci când au loc convorbiri telefonice, inclusiv prin canale închise de comunicare, plecăm întotdeauna de la faptul că acestea sunt conversații confidențiale, nu fac obiectul publicității, sau ceva este supus acordului părților. Dacă acest lucru se face unilateral, atunci acest lucru, desigur, este indecent.
F.Lukyanov: Și acum, când sună Macron, specificați cine este lângă el?
Vladimir Putin: Nu.
F. Lukyanov: Și de ce? Oricât de mult ar merita.
Vladimir Putin: Pentru că acum presupun că cineva ascultă.
Fiodor Lukyanov: Am înțeles.
Vă rog, oaspete din Indonezia.
RB Connie (retradus) : Mulțumesc.
Domnule președinte, mi-a plăcut foarte mult discursul dumneavoastră. Cred că ea ne-a adus spiritul cum putem să construim împreună, să construim mai puternici. Sună ca motto-ul pentru G20.
Sperăm că veți veni în Indonezia luna viitoare.
Vă voi întreba despre titlul „Lumea de după hegemonie: securitate pentru toți”.
Domnul Sukarno a spus deja în 1955 că toate alianțele de securitate sunt periculoase pentru pace. Tu și China sunteți în Consiliul de Securitate al ONU. Te descurci să scapi de QUAT, AUCUS, NATO împreună. Este posibil?
Întrebarea doi.
Toată lumea din Indonezia te iubește foarte mult. Toată lumea strigă mereu „ura”. Vreau să întreb: este posibil mai târziu, mai târziu, să fac o poză cu tine?
Vladimir Putin: Da, cu plăcere. Cu o femeie atât de frumoasă cu plăcere.
Am avut relații foarte bune cu Indonezia de-a lungul aproape întregii istorii recente.
Președintele Widodo, când mă cheamă, îmi spune „frate”, și eu îi spun același lucru. Prețuim relațiile pe care le-am dezvoltat cu Indonezia.
Sunt recunoscător conducerii și președintelui pentru invitația la G20. Ne vom gândi cum o putem face. Rusia va fi cu siguranță reprezentată acolo la un nivel înalt. Poate o să merg și eu. mă voi gândi.
În ceea ce privește crearea de noi blocuri în Asia, în opinia mea, aceasta este o încercare de a transfera în Asia sistemul eșuat de gândire bloc din regiunea atlantică. Fără îndoială, aceasta este o întreprindere dăunătoare. Aceasta este din nou o încercare de a fi prieten cu cineva împotriva cuiva, în acest caz, de a fi prieteni împotriva Chinei. Nu numai că nu sprijinim încercarea de a reînvia sau recrea acum în regiunea Asia-Pacific ceea ce s-a întâmplat în Atlantic, dar credem și că aceasta este o întreprindere foarte dăunătoare și periculoasă.
Trebuie să spun că acest lucru are consecințe negative pentru participanții sau aliații acelorași State Unite, care, după cum știm, sunt lipsiți de contracte de furnizare de submarine, sau altceva. Doar că încă nu s-a făcut nimic, iar consecințele negative, inclusiv pentru aliații SUA, vin deja. Și dacă această practică continuă, numărul acestor erori și probleme va crește doar. Desigur, ne-am opus și continuăm să ne opunem unei politici de acest fel.
F. Lukyanov: General Sharma, știu că am vrut să vă întreb.
BK Sharma (retradus) : Domnule președinte, în lumea post-hegemonică, ce rol vă așteptați să joace India?
Vladimir Putin: India a parcurs un drum lung de la a fi o colonie engleză la starea ei actuală. Aproape 1,5 miliarde de oameni, iar rezultatele remarcabile ale dezvoltării inspiră atât admirație universală, cât și respect pentru India din întreaga lume.
S-au făcut multe în ultimii ani sub conducerea premierului Modi. El este cu siguranță un patriot al țării sale. Iar teza sa „Make in India” are o semnificație atât economică, cât și morală.
India a făcut pași mari în dezvoltarea sa și, desigur, are un viitor grozav. India nu numai că are dreptul să fie mândră de faptul că este cea mai mare democrație, în sensul bun al cuvântului, dar și să fie mândră de ritmul dezvoltării sale. Aceasta este o bază extrem de importantă pe care se dezvoltă India.
Avem o relație specială cu India, care a fost creată sau construită pe baza unei relații aliate foarte strânse de-a lungul multor, multe decenii. Nu am avut niciodată, vreau să subliniez acest lucru, niciodată probleme dificile cu India, întotdeauna ne-am sprijinit unul pe celălalt. Acesta este ceea ce se întâmplă acum și sunt sigur că așa va continua și în viitor.
Acum ritmul cooperării economice este în creștere. În primul rând, cifra de afaceri comercială în ansamblu este în creștere. Dar, ca exemplu, prim-ministrul Modi mi-a cerut să măresc oferta de îngrășăminte, care este foarte importantă pentru agricultura indiană, și am făcut-o. Cât crezi? Livrările de îngrășăminte în India au crescut de 7,6 ori - nu cu un anumit procent, ci de 7,6 ori. Cifra de afaceri comercială în sfera cumpărării și vânzării de produse agricole aproape sa dublat.
Relațiile noastre în domeniul cooperării militaro-tehnice continuă. Premierul Modi este omul, unul dintre acei oameni din lume, care este capabil să ducă o politică externă independentă în interesul poporului său. În ciuda oricăror încercări de a reține ceva, de a limita ceva, știi, ca un spărgător de gheață, se mișcă calm în direcția necesară statului indian.
Cred că țări precum India au nu doar un viitor mare, ci și, desigur, un rol tot mai mare în afacerile internaționale.
F. Lukyanov: Din moment ce vorbim de îngrășăminte, din anumite motive m-am gândit imediat la Brazilia. Igor Gilov, unde stă cu noi?
Vladimir Putin: Apropo, am convenit cu Brazilia că și oferta de îngrășăminte va crește, dar, din păcate, acestea au scăzut ușor. Nu știu de ce, poate din cauza logisticii, acolo, după părerea mea, aprovizionarea cu îngrășăminte s-a redus cu câteva procente.
F. Lukyanov: Ne-a părăsit, ei bine, nu contează. Apoi o să întreb de fapt ce știu că a vrut să întrebe.
Aici au alegeri în câteva zile. Cum suntem noi? Lula probabil se va întoarce. Ești în relații bune cu el?
Vladimir Putin: Suntem în relații bune cu domnul Lula, suntem în relații bune cu domnul Bolsonaro. Nu ne amestecăm în procesele politice interne - acesta este cel mai important lucru.
Știm că în India, în ciuda proceselor politice interne acute, există un consens privind cooperarea cu Rusia, un consens asupra interacțiunii noastre în cadrul BRICS. Pentru noi, acest lucru este de o importanță fundamentală, pornim de aici.
De asemenea, avem un consens privind cooperarea cu Brazilia. Considerăm Brazilia ca fiind cel mai important partener al nostru din America Latină, și într-adevăr este, și vom face totul pentru a ne asigura că aceste relații se dezvoltă în viitor.
Fyodor Lukyanov: Vladimir Vladimirovici, de când am mers pentru BRICS, a existat o inițiativă în urmă cu doar o săptămână și jumătate la care Arabia Saudită vrea să se alăture.
sustineti?
Vladimir Putin: Da, o susținem. Acest lucru necesită consensul tuturor țărilor BRICS. Dar Arabia Saudită este o țară în dezvoltare rapidă, iar acest lucru se datorează nu numai faptului că este lider în producția de hidrocarburi și petrol.
Acest lucru se datorează faptului că Prințul Moștenitor și guvernul Arabiei Saudite au planuri foarte mari, ceea ce este foarte important, de diversificare a economiei – există planuri întregi de dezvoltare națională întocmite în această direcție. Ținând cont de energia și creativitatea Prințului Moștenitor, sunt încrezător că aceste planuri vor fi implementate.
Prin urmare, desigur, Arabia Saudită merită să fie membră a unor mari organizații internaționale, precum BRICS și SCO. Cel mai recent, am stabilit statutul Arabiei Saudite în SCO. Vom dezvolta relații cu această țară atât bilateral, cât și pe platforme multilaterale.
F.Lukyanov: Acum, în Occident, scriu mult că Ben Salman este nepoliticos cu americanii din cauza ta.
Vladimir Putin: Nu este adevărat.
Ben Salman este un tânăr, hotărât, cu caracter, acestea sunt fapte evidente. Nu trebuie să fie nepoliticos, iar apoi, ca răspuns, nu veți auzi aprecieri dure de la el, atâta tot. Trebuie să-l respectăm atât pe Prințul Moștenitor, cât și pe Arabia Saudită însăși, iar ei vor răspunde la fel. La fel vor răspunde cei care sunt nepoliticoși cu ei.
În ceea ce ne privește, aceasta este o prostie completă, pentru că, în general, atât Prințul Moștenitor, cât și întreaga conducere saudite sunt ghidate de propriile interese naționale. Și dacă vorbim despre reducerea sau creșterea producției – și îl cunosc deja bine pe Prințul Moștenitor personal, știu după ce se ghidează – el se ghidează, desigur, de interesele naționale și de interesele echilibrării piețelor energetice.
În acest sens, poziția lui – nu glumesc acum – este absolut echilibrată. Se urmărește echilibrarea intereselor atât ale producătorilor, cât și ale consumatorilor, pentru că pe piețele de energie, nici măcar prețul final este important, nu este atât de important - este situația economică sau politică actuală. Pentru piețele internaționale de energie, predictibilitatea este importantă, stabilitatea este ceea ce este important. Exact pentru asta se străduiește prințul moștenitor și, în general, realizează ceea ce își dorește.
F. Lukyanov: Deci nici tu nu vei sta pe gâtul lui?
Vladimir Putin: Cu siguranță nu.
Fyodor Lukyanov: Muhammad Javed, te rog.
MA Javed (retradus) : Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.
Transmit dragoste și respect din Pakistan, din Islamabad. Vă mulțumim pentru analiza dvs. decisivă și amănunțită a ceea ce se întâmplă.
Întrebarea mea este legată de un factor foarte important, legat și de istoria de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, când evreii au fost demonizați, iar apoi tot ce era legat de ei a fost ignorat de SUA și Europa de Vest. Apoi a venit Holocaustul monstruos. Acum există un sindrom al urii care se creează în jurul Rusiei. Ai vorbit despre Donbass, despre cum erau tratați oamenii.
Eu însumi am fost în Marea Britanie, în țările scandinave: neonazismul este în creștere acolo. Eu, în special, am lucrat la un proiect care are legătură cu evaluarea acestor tendințe. Ceea ce am învățat din acest proiect este că există mai multe vicii: de exemplu, neo-nazismul nu este semnalat, ca, de exemplu, înainte de al Doilea Război Mondial, și în al doilea rând, toată lumea încearcă să-l niveleze, nu să-l raporteze. Aceasta înseamnă că este nevoie, așa cum ați spus, din partea Rusiei de a proteja limba rusă, rușii din afara Rusiei, precum și necesitatea de a crea un contraplan pentru combaterea ascensiunii neonazismului. Aceasta este o amenințare serioasă.
Și ultima componentă este următoarea. În Ucraina, actori nestatali sunt recrutați din diferite regiuni. Există rapoarte credibile că acest lucru este pentru a folosi brigăzile pentru a lupta cu armatele tradiționale pentru a copleși capacitatea de luptă.
Aș fi interesat să aud analiza dumneavoastră - asta este foarte grav: Europa se confruntă cu ascensiunea neonazismului.
Mulțumesc.
Vladimir Putin: Știți, mi se pare că una dintre problemele grave și fundamentale ale celor cărora se presupune că le pasă de viitorul Ucrainei, așa-zișii naționaliști ucraineni, este că până și mișcarea naționalistă se contopește cu neofascistul, mișcarea neo-nazistă.
Până la urmă, se bazează pe cei care nu pot decât să fie atribuiți colaboratorilor și naziștilor. Este imposibil să nu-i atribuim celor care, după cum am spus deja, în numele autorităților naziste, au distrus populația poloneză, evreiască, rusă în teritoriile ocupate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este imposibil să separăm așa-zișii jingoiști și naționaliști de astăzi de Bandera - de fapt, unul și același lucru. Aceasta, după părerea mea, este marea lor problemă, de fapt.
Prin urmare, le spun, inclusiv așa-zișilor noștri parteneri occidentali: uitați-vă la ce se întâmplă pe străzile Kievului și a altor orașe mari, când mii de oameni merg pe străzi cu o zvastica, torțe și așa mai departe.
Da, manifestările de neonazism sunt posibile și la noi. În toate țările, este tenace - o astfel de infecție tenace. Dar ne luptăm cu asta, dar ei o susțin la nivel de stat - aceasta, desigur, este o problemă. Este tăcută, dar există și nu se poate scăpa de ea, pentru că există.
Ei bine, „patrioții” de astăzi din Ucraina nu sunt conduși de asta - nici măcar de interese, nu de ideile naționalismului, totul este foarte primitiv: ei sunt conduși de interese economice, de dorința de a păstra în băncile occidentale miliarde de dolari pe care i-au furat de la poporul ucrainean. L-au furat, l-au ascuns în băncile occidentale și, pentru a asigura siguranța capitalului lor, fac tot ceea ce li se comandă din Occident, înfășurându-l într-un ambalaj naționalist, prezentându-l propriului popor ca pe o luptă pentru interesele poporului ucrainean. Asta se întâmplă în realitate - nu regretă și luptă cu Rusia până la ultimul ucrainean.
Spun asta cu regret. Pierderile sunt una din zece, una din opt. Recent, aproape întotdeauna unu la șapte, unu la opt. Oamenilor nu le pare rău deloc. Pot adevărații patrioți ai țării lor să permită asta? Ei merg drept pe această cale cu calm și chiar și fără să se uite înapoi, nu se gândesc la asta. Desigur, ei nu își protejează interesele naționale.
Dar această infecție a naționalismului este tenace, iar faptul că este legat de neonazism, ei încearcă sau preferă să nu observe. Și aceasta, desigur, este o problemă uriașă pentru actualul regim ucrainean însuși și pentru cei care îi susțin, desigur. Dar nu putem ignora acest lucru și îl vom indica întotdeauna, inclusiv ca fiind una dintre cauzele fundamentale ale crizei de astăzi.
Fiodor Lukyanov: Domnule Kim.
H. Kim (retradus) : Bună ziua, mă numesc Kim Heung Chong, sunt din Coreea de Sud. Am venit pentru a doua oară la Clubul Valdai, am învățat multe. Vă mulțumesc foarte mult pentru oportunitatea de a auzi multe.
Am o întrebare despre securitate. M-ar interesa părerea dumneavoastră cu privire la poziția Rusiei cu privire la tensiunea tot mai mare dintre China și Statele Unite ale Americii cu privire la Taiwan, Coreea de Nord și programul său de dezvoltare nucleară.
A doua întrebare este despre lupta împotriva schimbărilor climatice. Rusia este foarte bogată în resurse naturale și combustibili fosili. Accelerarea tranziției către neutralitatea carbonului poate fi contrară intereselor Rusiei.
Mulțumesc.
Vladimir Putin: Voi începe cu ultimul. Tranziția la neutralitatea carbonului nu contravine intereselor Rusiei, deoarece avem oportunități de a dezvolta tipuri alternative de energie, inclusiv hidrogen, inclusiv hidrogen pur, și aici avem avantaje competitive serioase. Putem folosi și gaz, sunt multe oportunități, asta nu ne sperie deloc, ci, dimpotrivă, ne creează stimulente pentru a ne dezvolta. Și ca sursă de energie de tranziție, gazul primar este cea mai bună sursă de energie. Dacă vorbim de rafinarea profundă a petrolului, atunci aici avem în mare măsură avantajele pe care tocmai le-am menționat. Nu contravine intereselor noastre.
Doar orgia din sectorul energetic, care merge înainte în rezolvarea problemelor legate de securitatea energetică, legate de furnizarea de energie „verde”, este contrară intereselor noastre. Cum a fost posibil timp de mulți, mulți ani să subfinanțăm, să împiedicăm investițiile în energia tradițională fără a pregăti tot ce ține de energia verde pentru această tranziție? Cum s-ar putea face asta?
În mare măsură, aceasta se află în centrul crizei energetice de astăzi. La urma urmei, politicienii occidentali vorbesc doar limba pentru a câștiga alegătorii de partea lor. La început ei sperie cetățenii obișnuiți cu posibile schimbări climatice, apoi pe baza acestei frici încep să promită ceva ce este imposibil de îndeplinit, primesc voturi, ajung la putere și apoi – „boom”.
Ce se întâmplă acum - o revenire la generarea de cărbune, o revenire la ulei de încălzire? Și ce, au vorbit cu limba, dar care este rezultatul? Nu este vorba despre Rusia. Suntem pregătiți să furnizăm gaze, suntem pregătiți să furnizăm și petrol - de ce refuzați ceva? După explozia Nord Stream, mai avem o țeavă, funcționează, putem pompa 27,5 miliarde de metri cubi. Dar ei nu vor - ce treabă avem noi cu asta? Dacă nu vor, nu au nevoie.
Cât despre energia verde, repet, totul trebuie pregătit în timp util. Măsurile sistemice care limitează dezvoltarea tipurilor tradiționale de energie au dus tocmai la această criză gravă. Nu există finanțare, băncile nu dau împrumuturi – nu doar europene, și același lucru se întâmplă în State. De ce este limitat acolo - băncile nu dau, nu asigură, nu alocă terenuri, nu construiesc transport pentru transportul petrolului și gazelor acestor produse și asta se întâmplă de ani de zile. Subfinanțarea semnificativă a industriei a dus la un deficit. Asta e tot.
Din rezervele strategice, Statele Unite alocă petrol - ei bine, dar vor trebui să fie completate mai târziu, înțeleg experții de pe piață. Astăzi au luat-o și au luat-o din rezervele strategice, dar mâine va fi nevoie să cumpere. Auzim: vom cumpăra când prețurile scad. Dar nu cad. Si ce? Buna ziua, am ajuns! Va trebui să cumpărăm la prețuri mari, prețurile au crescut din nou. Ce facem aici? Acestea sunt greșeli sistemice în sectorul energetic ale celor care ar trebui să se gândească și să se ocupe de el. Acesta este primul.
Al doilea. Despre Coreea de Nord și despre Taiwan. Taiwan este, fără îndoială, o parte integrantă a Republicii Populare Chineze. Am aderat mereu la această poziție și nu se schimbă cu noi.
Toate gesturile de natură provocatoare legate de vizita celor mai înalți oficiali ai Statelor Unite în Taiwan sunt percepute de noi în Rusia ca nimic mai mult decât o provocare. De ce o fac, sincer nu știu.
Știi, cunoaștem mulți oameni aici de mulți, mulți ani și vorbim aceeași limbă - să o facem ca o familie. Iată ce se întâmplă: tragedia din Ucraina. Întregul Occident ne-a atacat acolo, încercând să ne ruineze economia, furnizează arme și muniții în miliarde de miliarde Ucrainei. Luptă împotriva Rusiei.
Dar de ce este necesar, în același timp, să strice relațiile cu China? Sunt oameni normali sau nu? Pare a fi complet contrar bunului simț și logicii. De ce a trebuit să se târască această bunica în Taiwan pentru a provoca China la un fel de acțiune de răzbunare? Într-un moment în care ei și Rusia nu pot reglementa relațiile în niciun fel din cauza a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Este doar Brad.
Se pare că există o idee subtilă și profundă în asta. Cred că nu există nici un shish acolo, nici idei subtile. Doar prostii și tot, și încredere în sine. Înțelegi care e treaba? Încrederea în sine și sentimentul de impunitate sunt ceea ce stau la baza unor astfel de acțiuni iraționale.
Poziția noastră este clară, am afirmat-o.
Acum, referitor la problema nucleară a Republicii Populare Democrate Coreea.
După părerea mea, această problemă stă – știi ce – în lipsa de dorință de a vorbi, într-o atitudine absolut strânsă față de interesele Coreei de Nord, inclusiv în sfera securității. La urma urmei, aproape totul a fost de acord, a fost un moment. Liderii nord-coreeni au fost de acord, de fapt, cu propunerile Statelor Unite cu privire la modul de rezolvare a acestei probleme, inclusiv problema nucleară.
Nu, în ultimul moment partea americană și-a schimbat poziția și a obligat, de fapt, conducerea nord-coreeană să renunțe la acordurile ajunse. Statele au făcut asta - au impus sancțiuni suplimentare acolo, au început să restrângă ceva în sfera financiară și bancară, deși a existat un acord să nu facă acest lucru. Pentru ce? Nici nu este foarte clar.
Apropo, avem propuneri comune cu Republica Populară Chineză cu privire la modul în care ar trebui să mergem către rezolvarea acestei probleme. Aceste propuneri sunt formulate în cele două documente ale noastre, iar acest lucru este bine cunoscut tuturor. Vom adera la poziția convenită.
Apropo, în ceea ce privește problemele umanitare și probleme similare, aici trebuie să înțelegeți și starea economiei nord-coreene, care sunt nevoile cetățenilor obișnuiți și să nu strângeți șuruburile, ci, pe baza considerentelor umanitare, să rezolvați anumite probleme.
Avem relații foarte bune cu Republica Coreea și întotdeauna am avut ocazia să avem un dialog atât cu Republica Coreea, cât și cu Republica Populară Democrată Coreea. Dar acum știm că Republica Coreea a decis să furnizeze arme și muniție Ucrainei. Acest lucru ne va distruge relația. Și cum ar reacționa Republica Coreea dacă reluăm cooperarea cu Coreea de Nord în acest domeniu? Te-ar face fericit?
Vă rog să acordați atenție acestui lucru.
F. Lukyanov: Vladimir Vladimirovici, din moment ce tu însuți ai spus că aici este ca o familie, deschide apoi vălul către cercul nostru de familie – au fost multe speculații.
Când ai fost în China la începutul lunii februarie și te-ai întâlnit cu președintele Xi, l-ai avertizat despre planurile pentru un...
Vladimir Putin: Nu.
F. Lukyanov: Și atunci nu ți-a exprimat o insultă că nu au împărtășit-o într-un mod prietenesc?
Vladimir Putin: Știți, liderul chinez nu este genul de persoană care își exprimă nemulțumiri cu privire la nimic. Este un lider mondial autosuficient. Și atunci, nu avem așa nevoie de asta, luăm decizii suverane: atât Rusia, cât și Republica Populară Chineză.
Prin urmare, China vede foarte bine ce înseamnă pentru Rusia dorința Occidentului de a avansa infrastructura blocului NATO până la granițele noastre, ei evaluând obiectiv aceste situații. Așa cum văd ce s-a întâmplat în Donbass în ultimii opt ani, ei sunt perfect capabili să evalueze consecințele și cauzele loviturii de stat din Ucraina din 2014.
Desigur, Republica Populară Chineză și conducerea chineză susțin soluții pragmatice și echilibrate la criza care are loc în Ucraina prin mijloace pașnice și respectăm această poziție.
F. Lukyanov: Atunci Nelson Wong, probabil.
N. Wong (retradus) : Mulțumesc.
Numele meu este Nelson Wong, Shanghai, China. Este o mare onoare pentru mine să fiu aici, domnule președinte.
În discursul dumneavoastră și în remarcile dumneavoastră, ați menționat că ordinea mondială bazată pe reguli a fost folosită și este încă folosită foarte des de Occident, deși nu este clar de unde provine această ordine. Și trebuie să spun că această problemă a fost discutată destul de des în ultimele patru zile aici, ca parte a discuțiilor noastre.
Domnule preşedinte, întrebarea mea este următoarea. Privind spre viitor, vedem că intrăm într-o eră în care nu vor exista superputeri. Trebuie spus că despre asta am vorbit în prima zi a discuțiilor noastre. Fiind singura superputere, SUA, își pierde controlul și intrăm într-o nouă eră. Acesta nu este doar începutul sfârșitului statutului de superputere a SUA, de fapt, suntem deja în curs de a-l pierde.
La noua etapă mi se pare că vom avea nevoie și de anumite reguli. Dacă vrem să elaborăm astfel de reguli, din punctul dumneavoastră de vedere, domnule președinte, care reguli ar fi cele mai importante? Este clar că nu există încă astfel de reguli, dar ca ipoteză: ce principii ar trebui respectate atunci când sunt dezvoltate reguli noi?
Mulțumesc.
Vladimir Putin: De ce nu există astfel de reguli? Ele există, sunt stabilite în Carta Națiunilor Unite. Și aceste reguli se numesc drept internațional. Tot ce trebuie să faceți este să urmați și să înțelegeți aceste reguli în același mod. Este posibil să se abandoneze aceste reguli sau să le modernizeze radical numai atunci când s-a pregătit baza dezvoltării relațiilor pe alte principii.
Carta Națiunilor Unite a stabilit echilibrul de putere existent după cel de-al Doilea Război Mondial. Desigur, lumea se schimbă fundamental, s-a schimbat. Giganți precum China, India, Indonezia, cu o populație mare, sunt în creștere; în Africa apar și se dezvoltă țări atât de uriașe - o populație de 200 de milioane de oameni, în America Latină.
Lumea se schimbă. Desigur, normele dreptului internațional trebuie să urmeze aceste schimbări și să reglementeze relațiile dintre state în conformitate cu raportul de putere care se dezvoltă în viața reală din lume. Dar acest lucru ar trebui făcut calm, încet, după principii de înțeles, și nu de cineva inventat de reguli.
Am spus în introducere, și cine a citit aceste reguli? Ei vorbesc despre niște reguli - ce reguli? Unde sunt scrise, cine a fost de acord? E doar o prostie. Pentru idioți, sau ce, se spune toate astea? Pentru un public larg de oameni care nici măcar nu știu să citească corect. Care sunt regulile, cine a lucrat cu ele? E doar o prostie, asta-i tot. Nu, este nesfârșit, așa cum spun oamenii noștri, nesfârșit. Și împotriva celor care nu le respectă, vom introduce un fel de restricții și sancțiuni.
Ei duc un război comercial cu China și așa mai departe în acest sens, subliniind ce ar trebui să facă China în provinciile sale individuale, să reglementeze ce fel de relații ar trebui să existe, respectarea drepturilor omului. Acestea sunt instrumente în lupta împotriva Republicii Populare Chineze și instrumente de concurență neloială, asta este. Le este frică de puterea în creștere a Chinei și, din această cauză, totul se întâmplă: ei caută drepturile omului, iar anumite regiuni ale Chinei sunt supuse distribuirii de soluții la probleme actuale de natură economică și politică. Ideea este doar aceasta: lupta împotriva Chinei ca un competitor în creștere și se inventează tot felul de instrumente.
Ce poate sta la baza - respectarea intereselor, deschiderea și regulile generale, înțelese și aplicate uniform de toți participanții la comunicarea internațională. Trebuie să atingem acest echilibru al intereselor, să restabilim acest echilibru al intereselor și să respectăm aceste norme. Dar mi se pare că acest lucru ar trebui făcut public, și nu în culise, nu în interesul unei țări sau al unui grup de țări, ci în interesul întregii comunități internaționale.