De ce securitatea sofisticată a graniței Israelului nu a oprit atacul de sâmbătă?

08 Oct 2023
De ce securitatea sofisticată a graniței Israelului nu a oprit atacul de sâmbătă?

Bărbații înarmați au venit din aer, mare și uscat. Au împușcat în civili, au luat ostatici și au forțat familiile să se baricadeze în interior, temându-se pentru viața lor. De ce securitatea sofisticată a graniței Israelului nu a oprit atacul?, se întreaba CNN.

O zi care a început cu sunetul sirenelor de raid aerian dimineața devreme s-a transformat până la prânz într-unul dintre cele mai terifiante atacuri pe care le-a cunoscut Israelul  în cei 75 de ani de existență. Atacatorii de la Hamas, gruparea militantă islamistă care controlează Fâșia Gaza, o regiune săracă și dens populată, până la căderea nopții au ucis sute de oameni și au rănit alte sute.

Deși Israelul este obisnuit de atacurile teroriste, atacul de sâmbătă a fost fără precedent – ​​nu în ultimul rând din cauza lipsei de avertisment. Armata israeliană s-a trezit sâmbătă surprinsă, în ciuda deceniilor în care țara a devenit o putere tehnologică care se mândrește cu una dintre cele mai impresionante forțe armate din lume și cu o agenție de informații de prim rang.

Întrebările pentru autoritățile israeliene sunt multe Au trecut mai bine de 17 ani de când un soldat israelian a fost luat ca prizonier de război într-un asalt asupra teritoriului israelian. Și Israelul nu a mai văzut acest tip de infiltrare a bazelor militare, orașelor și kibutzelor de la luptele oraș cu oraș în războiul de independență din 1948. Cum a putut un grup terorist dintr-una dintre cele mai sărace enclave din lume să reușească să lanseze un atac atât de devastator?

„Întregul sistem a eșuat. Nu este doar o componentă. Întreaga arhitectură de apărare este cea care evident nu a reușit să ofere apărarea necesară civililor israelieni”, a declarat Jonathan Conricus, fost purtător de cuvânt internațional al Forțelor de Apărare Israelului.

„Acesta este un moment de tip Pearl Harbor pentru Israel, unde a existat realitate până astăzi și apoi va exista realitate după azi.”

Investiții mari în apărare

De când Israelul s-a retras din Gaza în 2005, a cheltuit miliarde de dolari pentru a securiza granița de atacuri. Aceasta a inclus apărarea împotriva oricăror arme trase din Gaza în Israel și oprirea teroriștilor să încerce să treacă granița prin aer sau subteran folosind tuneluri. Pentru a opri atacurile cu rachete, Israelul a folosit Iron Dome, un sistem eficient de apărare cu rachete dezvoltat cu ajutorul Statelor Unite.

Israelul a cheltuit, de asemenea, sute de milioane de dolari construind un sistem inteligent de frontieră cu senzori și ziduri subterane care, potrivit Reuters, a fost finalizat la sfârșitul anului 2021.

Până acum, oficialii au spus puține lucruri

Autoritățile israeliene se vor uita aproape sigur unde au eșuat sistemele sale sâmbătă, dar țara nu a publicat încă cifre despre câte dintre cele peste 2.000 de rachete lansate de militanții Hamas au fost interceptate. Nici oficialii nu au comentat dacă gardul de frontieră și-a făcut treaba. Iar armata israeliană a ocolit în mod repetat întrebările despre dacă evenimentele de sâmbătă constituie un eșec al serviciilor de informații.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Lt. Col. Richard Hecht a declarat pentru CNN că Israelul s-a concentrat pe lupta actuală și pe protejarea vieților civili.

„Vom vorbi despre ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere al informațiilor după”, a spus Hecht.

Alte stiri din Externe

Ultima oră