Scene de război și haos după atacul major al Hamas asupra Israelului

07 Oct 2023
Scene de război și haos după atacul major al Hamas asupra Israelului

Mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă dimineața o ofensivă majoră împotriva Israelului, cea mai mare din ultimii câțiva ani. Sute de rachete au fost trase din Fâșia Gaza către Israel, iar bărbați înarmați s-au infiltrat pe teritoriul israelian. Trupele israeliene au răspuns bombardând Fâșia Gaza și s-au angajat în lupte la sol, scrie France24

Este un atac surpriză de o amploare fără precedent. Sâmbătă, 7 octombrie, din Fâșia Gaza au fost trase rachete puternice, ca parte a unei ofensive majore revendicate de mișcarea islamistă Hamas împotriva Israelului. În același timp, bărbați înarmați au pătruns în sudul Israelului. 

Evenimentele de sâmbătă marchează o infiltrare fără precedent a Hamas din Gaza și cea mai gravă escaladare de când Israelul și Hamas au purtat un război de zece zile în 2021.  

„Suntem în război”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un mesaj video în care avertizează că Hamas va plăti „un preț fără precedent”. 

Într-un mesaj audio difuzat de televiziunea Hamas, comandantul aripii armate a acestei mișcări a anunțat că a lansat operațiunea „Inundația Al-Aqsa” împotriva Israelului și a spus că a tras peste „5.000 de rachete”.

„Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupației (Israelului)”, a spus Mohammad Deif, șeful Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, în mesaj. Rachetele au început sa fie trimise înainte de ora 6:30 a.m. (0330 GMT).

Ca răspuns la această ofensivă, armata israeliană a lansat lovituri aeriene în jurul orei 11:00 (08:00 GMT) pe Fâșia Gaza, confirmând că a dislocat „zeci de avioane de luptă” pentru a „lovi ținte ale organizației teroriste Hamas în Fâșia Gaza.”

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a lansat „un război împotriva Statului Israel”, a declarat ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, după ce a anunțat rechemarea rezerviștilor.

„Hamas a făcut o greșeală gravă în această dimineață, declanșând un război împotriva Statului Israel”, soldații israelieni „luptează cu inamicul în orice locație”, a spus Yoav Gallant într-un comunicat. Operațiunea israeliană a fost numită „Steel Sabres”, potrivit armatei.

Acest nou conflict izbucnește în timp ce sâmbătă marchează ultima zi a sărbătorii evreiești de la Sukkot în Israel, perioada în care mulți pelerini și turiști s-au adunat în țară în timpul vacanțelor școlare.

De asemenea, vine la o zi după ce Israelul a comemorat cea de-a 50-a aniversare a războiului de la Yom Kippur în 1973, când țara a ajuns aproape de dezastru și a riscat înfrângerea în fața unei ofensive militare surpriză conduse împreună de Siria și Egipt.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră