După mai multe încercări nereușite, șase europarlamentari și cetățeni verzi s-au adresat instanței din Luxemburg. Miercuri au avut succes parțial. „ Instanța confirmă necesitatea furnizării unor justificări temeinice pentru a invoca protecția intereselor comerciale. Această hotărâre este importantă în măsura în care Comisia Europeană ar trebui să efectueze mai multe achiziții publice comune în domenii precum sănătatea și apărarea”, a salutat luxemburghezul Tilly Metz, solicitând noii Comisii Europene să „ depună eforturi pentru îmbunătățirea accesului la documente de interes public pentru pentru a se conforma hotărârii pronunțate .”
Accesul la documentele instituționale este reglementat de un regulament din 30 mai 2001. Iar Parlamentul European, care are scopul de a controla executivul european, este deosebit de vigilent la acest subiect. În timp ce Comisia s-a adăpostit în spatele secretului de afaceri, judecătorii din Luxemburg consideră că instituția nu a reușit să demonstreze modul în care divulgarea anumitor prevederi a prejudiciat de fapt interesele comerciale ale companiilor în cauză. Printre aceste prevederi, se numără în special problema foarte sensibilă a răspunderii și compensației grupurilor farmaceutice în cazul unui defect al vaccinurilor lor. Întrucât timpii de cercetare și comercializare au fost scurtați pentru a face față urgenței vaccinului, se prevede în contracte că statele membre acoperă o parte din eventuala compensație. Instanța solicită Comisiei să facă publice aceste informații.
Anchetă privind condițiile de cumpărare a vaccinurilor
Același lucru este valabil și pentru donațiile și revânzările de vaccinuri. Judecătorii spun că Bruxelles-ul trebuie să furnizeze informații despre reprezentanții statelor membre și oficialii Comisiei implicați în negocieri. „ Doar în posesia prenumelui, numelui și a rolului lor profesional sau instituțional (persoanele care au adus cauza în fața instanței) ar fi putut verifica că membrii în cauză nu se aflau într-o situație de conflict de interese ”, subliniază. judecatorii.
Pe de altă parte, aceștia consideră că Comisia este legitimă în a ascunde locația site-urilor de producție, drepturile de proprietate intelectuală, depozitele sau plățile în avans și accesul la graficele de livrare. Miercuri, purtătorii de cuvânt ai instituției au insistat asupra acestui punct, considerând-o un fel de victorie a Comisiei. Cert este că ea revine să plătească toate costurile. Pentru a se justifica, Comisia a subliniat „ echilibrul dificil între dreptul publicului, inclusiv al europarlamentarilor, la informare, pe de o parte, și, pe de altă parte, cerințele legale care decurg din contractele de cumpărare a vaccinurilor împotriva Covid-19 de natură să conducă la recurs la despăgubiri pe cheltuiala contribuabilului .
Bruxelles-ul are două luni pentru a face recurs. „VDL” este departe de a fi terminat cu achizițiile de vaccin. Alte cazuri sunt în curs, inclusiv schimburile de mesaje text cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în timpul negocierilor contractului. Președintele Comisiei nu a vrut niciodată să le transmită. De asemenea, Parchetul European a deschis o anchetă privind condițiile de achiziție a vaccinurilor.