Curtea de Justiție a UE acuză Comisia Europeană pentru lipsa de transparență cu privire la contractele pentru achiziționarea de vaccinuri

17 Iul 2024
Curtea de Justiție a UE acuză Comisia Europeană pentru lipsa de transparență cu privire la contractele pentru achiziționarea de vaccinuri

Judecătorii din Luxemburg deplânge lipsa de transparență din partea Bruxelles-ului cu privire la contractele de cumpărare a vaccinurilor anti-Covid, scrie Le Figaro

Aceasta este o dificultate de ultim moment pentru Ursula von der Leyen . Candidată pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, ea trebuie să obțină, joi, în cadrul unui vot de la Strasbourg, sprijinul a peste jumătate dintre europarlamentari. Cu toate acestea, hotărârea pronunțată miercuri de Curtea de Justiție a UE ar putea da de gândit celor mai reticenți aleși care o critică pentru lipsa de transparență. Acesta este cazul în special în rândul Verzilor, al căror sprijin ea îl caută. Cazul este cu atât mai sensibil cu cât se referă la contractele uriașe semnate de Comisie în timpul pandemiei de Covid-19 pentru obținerea rapidă a vaccinurilor. Comisia nu a oferit publicului un acces suficient de larg la contractele pentru achiziționarea de vaccinuri împotriva Covid-19  , consideră judecătorii luxemburghezi.

În 2020 și 2021 au fost atribuite aproximativ 13 contracte, care acoperă furnizarea a 1 miliard de doze de vaccinuri destinate statelor membre pentru o sumă totală estimată la 2,7 miliarde de euro de justiția europeană. În numele secretului de afaceri într-o perioadă de concurență intensă între grupurile farmaceutice, Comisia a refuzat inițial să le facă publice, apoi a diseminat, în cele din urmă, aceste contracte într-un mod redus, eliminând o serie de date și paragrafe din proces. Invocând motive de confidențialitate, Bruxelles-ul a refuzat să comunice și numele funcționarilor și reprezentanților statelor membre implicate în negocierile cu producătorii.

După mai multe încercări nereușite, șase europarlamentari și cetățeni verzi s-au adresat instanței din Luxemburg. Miercuri au avut succes parțial. „ Instanța confirmă necesitatea furnizării unor justificări temeinice pentru a invoca protecția intereselor comerciale. Această hotărâre este importantă în măsura în care Comisia Europeană ar trebui să efectueze mai multe achiziții publice comune în domenii precum sănătatea și apărarea”, a salutat luxemburghezul Tilly Metz, solicitând noii Comisii Europene să „ depună eforturi pentru îmbunătățirea accesului la documente de interes public pentru pentru a se conforma hotărârii pronunțate .”

Accesul la documentele instituționale este reglementat de un regulament din 30 mai 2001. Iar Parlamentul European, care are scopul de a controla executivul european, este deosebit de vigilent la acest subiect. În timp ce Comisia s-a adăpostit în spatele secretului de afaceri, judecătorii din Luxemburg consideră că instituția nu a reușit să demonstreze modul în care divulgarea anumitor prevederi a prejudiciat de fapt interesele comerciale ale companiilor în cauză. Printre aceste prevederi, se numără în special problema foarte sensibilă a răspunderii și compensației grupurilor farmaceutice în cazul unui defect al vaccinurilor lor. Întrucât timpii de cercetare și comercializare au fost scurtați pentru a face față urgenței vaccinului, se prevede în contracte că statele membre acoperă o parte din eventuala compensație. Instanța solicită Comisiei să facă publice aceste informații.

Anchetă privind condițiile de cumpărare a vaccinurilor

Același lucru este valabil și pentru donațiile și revânzările de vaccinuri. Judecătorii spun că Bruxelles-ul trebuie să furnizeze informații despre reprezentanții statelor membre și oficialii Comisiei implicați în negocieri. „ Doar în posesia prenumelui, numelui și a rolului lor profesional sau instituțional (persoanele care au adus cauza în fața instanței) ar fi putut verifica că membrii în cauză nu se aflau într-o situație de conflict de interese ”, subliniază. judecatorii.

Pe de altă parte, aceștia consideră că Comisia este legitimă în a ascunde locația site-urilor de producție, drepturile de proprietate intelectuală, depozitele sau plățile în avans și accesul la graficele de livrare. Miercuri, purtătorii de cuvânt ai instituției au insistat asupra acestui punct, considerând-o un fel de victorie a Comisiei. Cert este că ea revine să plătească toate costurile. Pentru a se justifica, Comisia a subliniat „ echilibrul dificil între dreptul publicului, inclusiv al europarlamentarilor, la informare, pe de o parte, și, pe de altă parte, cerințele legale care decurg din contractele de cumpărare a vaccinurilor împotriva Covid-19 de natură să conducă la recurs la despăgubiri pe cheltuiala contribuabilului .

Bruxelles-ul are două luni pentru a face recurs. „VDL” este departe de a fi terminat cu achizițiile de vaccin. Alte cazuri sunt în curs, inclusiv schimburile de mesaje text cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în timpul negocierilor contractului. Președintele Comisiei nu a vrut niciodată să le transmită. De asemenea, Parchetul European a deschis o anchetă privind condițiile de achiziție a vaccinurilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră