Aceste imagini generate de inteligență artificială desenează portretele „ideale” feminine și masculine pe baza canoanelor de frumusețe transmise pe internet și rețelele sociale, scrie Madame Figaro.
Mai mult ca oricând, psihologii fac apel la impactul rețelelor sociale asupra sănătății mintale, unii denunțând efectele acestora asupra percepției și stimei de sine. Aceste preocupări au determinat The Bulimia Project (o platformă americană specializată în prevenirea tulburărilor de alimentație) să studieze tipurile de corp „ideale” promovate de multitudinea de imagini care circulă pe ecrane. Grupul de conștientizare CAW a cerut inteligenței artificiale să picteze portretele femeii și bărbatului „perfect”, conform fotografiilor care obțin cele mai multe vizualizari pe internet și rețelele sociale.
Idealuri „nerealiste”
Site-ul raportează că 40% dintre profilurile produse de diferiți generatori de imagini cu inteligență artificială (în special Dall-E 2, Stable Diffusion și Midjourney) au prezentat tipuri de corp „nerealiste”.
În ceea ce privește idealul de frumusețe feminină, imaginile create de AI tind să favorizeze personaje cu piele bronzată (pentru 53% dintre ele), cu păr blond (37%) și ochi căprui (30%). În majoritatea cazurilor, au o talie subțire, cu silueta în formă de „X” și abdomene bine definite.
Pe partea masculină, majoritatea imaginilor generate de AI întruchipează stereotipul bărbatului puternic și sumbru. Idealul masculin apare cel mai des cu părul castaniu (67%), nuanța pielii închise (63%), barbă (47%) și ochii căprui (23%). Studiul notează că corpurile prezentate arată toate ca „versiuni photoshopate ale culturiștilor”.
Influența algoritmilor
Raportul Bulimia Project mai notează că imaginile bazate pe canoane de frumusețe transmise pe rețelele de socializare au o conotație „mai sexuală” decât cele difuzate în general pe internet. Unele pot părea și „deranjante” din cauza „părților corpului extrem de disproporționate” care formează siluete departe de realitate.
„Având în vedere că rețelele sociale folosesc algoritmi bazați pe conținutul care atrage cea mai mare atenție, este ușor de ghicit de ce redările AI ar fi mai sexualizate”, analizează studiul. „Dar pentru început, putem doar să presupunem că motivul pentru care AI a venit cu atât de multe versiuni ale fizicii cu forme ciudate găsite pe rețelele sociale este că aceste platforme promovează tipuri de corp nerealiste”, detaliază raportul. Și încheie amintind: „În era filtrelor aplicațiilor foto precum Snapchat și Instagram, nimeni nu poate atinge în mod rezonabil standardele fizice stabilite de social media”.
The Bulimia Project has released a new study examining how artificial intelligence has perceived the “ideal” body based on social media data.
— The Project (@theprojecttv) May 17, 2023
READ MORE: https://t.co/yXtrzEfRPE#TheProjectTV pic.twitter.com/nKJPB8vUE8
Grâce à une étude menée par l'organisation "The Bulimia Project", l'intelligence artificielle (IA) nous fait visualiser sa conception de l'homme ou de la femme physiquement parfait#AI #TesYeuxSurLeMonde pic.twitter.com/0QeKhOkHUW
— AlAin Français (@AlainFrNews) May 21, 2023
AI defines ‘ideal body type’ per social media – here’s what it looks like https://t.co/r1PZJVuBXK pic.twitter.com/OIMqstScJL
— New York Post (@nypost) May 16, 2023