După 20 de ani de la teribilul război de independenţă a Croaţiei, autorităţile de la Zagreb vor acorda despăgubiri victimelor violurilor comise în timpul conflictului. Compensaţiile financiare vor fi acordate în baza unei legi adoptate de curând. În alte state din fosta Iugoslavie, cum ar fi Bosnia, victimele agresiunilor sexuale au primit deja compensaţii. Până să adopte această lege, parlamentarii de la Zagreb au audiat mii de victime- femei şi bărbaţi. Au studiat probe, inclusiv materiale video.
Textul de lege are la bază însă o rezoluţie a Naţiunilor Unite din 2008 prin care s-a stabilit că violul şi orice altă formă de violenţă sexuală este considerată crimă de război.
După mai bine de 20 de ani de la comiterea acestor infracţiuni, în timpul războiului de independenţă, victimele agresiunilor sexuale, femei, dar şi bărbaţi, vor primi în sfârşit dreptul de a fi trataţi cu respect şi dreptul de a li se recunoaşte suferinţa prin care au trecut.
Victimele, al căror număr nu a fost încă determinat, dar este estimat la câteva zeci de mii, vor primi o compensaţie de 13 mii de euro şi o indemizaţie lunară de aproximativ 500 de euro.
Croaţia nu este singura republică fostă Iugoslavă care adoptă o asemenea legislaţie în Bosnia.
În timpul războiului de secesiune ar fi fost violate peste 20 de mii de femei, dar cele care au primit compensaţii sunte câteva zeci.
În Serbia însă, legislaţia este atât de complicată, iar procesele de stabilirea a calităţii de victimă durează atât de mult, încât oamenii au renunţat.
Şi în provincia Kosovo a fost adoptată anul trecut o lege similară, dar autorităţile de la Priştina nu au stabilit nici până acum cuantumul compensaţiei.