Pe 18 ianuarie 2020, peste 40.000 de oameni s-au adunat în cartierul Bibuting din Wuhan să celebreze venirea anului nou printr-un mare festin în aer liber. Pe o masă imensă era amplasate mii de boluri de mâncare și fiecare participant lua cu ajutorul bețișoarelor ceea ce dorea să mănânce. Fotografiile au făcut înconjurul lumii cu marea de oamenii în timp ce mânca diverse feluri de mâncare din sute de platouri folosind același set de bețișoare de fiecare dată, precizează The Guardian.
Peste doar cinci zile de la acea manifestație, orașul Wuhan a fost pus sub carantină drastică raportându-se zeci de cazuri de infectare cu noul coronavirus.
Oficialii chinezi încearcă să impună o nouă regulă în alimentație prin schimbarea tradiției de mii de ani în a mânca din aceleași boluri mai mulți oameni și a folosi aceeași pereche de bețișoare chinezești.
Autoritățile au demarat o campanie agresivă pentru a convinge atât restaurantele, cât și toți locuitorii să renunnțe la folosirea bețișoarelor și să se îndrepte spre ustensilele denumite gongkuai (bețișoare de unică folosință) sau gongshao (linguri de servire). De asemenea se recomandă folosirea porților individuale contrar obiceiului comun de a mâncat fiecare membru al familiei din același bol.
Bătălia este lungă. Și după epidemia de Sars din 2002-2003 autoritățile au încercat să implementeze aceste schimbări, dar fără succes.
Gongkuai este folosită în Japonia, Coreea și Taiwan, în schimb în China nu este deloc preferată de cetățeni fiind folosită doar în restaurantele elitiste și în niciun caz în interiorul familiilor.
Eliminarea bețișoarelor contravine unor obicee de mii de ani. Copiii sunt învățați de la o vârstă fragedă cum să le folosească și li se impune să ia mâncare din bol doar dacă vor și mânca acel fel de mâncare.
Oficialii chinezi au atras atenția că acest obicei ajută foarte mult răspândirea bacteriilor și în vremuri normale, iar în vremea pandemiei a fost factorul catalizator, fiind descoperite adevărate nuclee de coronavirus în cadrul unor comunități din Guangdong și Sichuan.
Pe întreg terioriul Chinei vedete de film, TV sau cinematograf, experți în sănătate publică și chiar figuri importante din economie au demarat o campanie amplă prin care intenționează să determine populația să renunțe la acest obicei atât de periculor. ”Împărțiți masa, nu și dragostea!”
Campanii similare au fost lansate în toate mariile orașe fiecare transmițând același mesaj: dacă aleg să mănânce din boluri individuale cu ustensile individuale se protejează mai mult și așa își pot demonstra dragostea față de apropiați.
Restaurantele au început să servească mâncarea în boluri individuale, sunt așezate mai multe seturi de bețișoare pentru fiecare client și de asemenea se folosesc doar linguri pentru a servi mai mulți oameni din același recipient.
Dacă tinerii încearcă să-și schimbe obiceiurile în cel mai scurt timp, nu același lucru se întâmplă în cadrul familiilor tradiționale unde vârstnicii au ultimul cuvânt și nu sunt dispuși să renunțe la tradiție.
Și restaurantele își schimbă obiceiurile. Au început să amplaseze doar mese de maxim 2 persoane, distanța dintre ele a fost mult mărită și se poate observa și o schimbare a stilului clienților care nu se mai înghesuie, se împart în grupuri mult mai mici și sunt atenți la igienă.