OMS: Noul coronavirus este foarte probabil de origine animală şi nu este creat în laborator

22 Apr 2020 | scris de A.V.
OMS: Noul coronavirus este foarte probabil de origine animală şi nu este creat în laborator

Reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au declarat marţi că toate dovezile disponibile sugerează că noul coronavirus apărut în China anul trecut a provenit de la animale şi nu a fost manipulat sau produs în laborator, relatează Reuters.

"Toate dovezile disponibile sugerează că virusul are o origine animală şi nu a fost manipulat sau produs într-un laborator sau altundeva", a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Fadela Chaib, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

"Probabil virusul este de origine animală", a mai spus ea, însă nu este clar modul în care virusul a traversat bariera între specii până la om, dar există cu siguranţă o gazdă de origine animală intermediară.

"Cel mai probabil rezervorul ecologic este în lilieci, însă modul în care virusul s-a transmis de la lilieci la oameni urmează să fie stabilit şi descoperit", a mai spus oficialul OMS.

Fadela Chaib nu a dorit să răspundă la întrebarea dacă este posibil ca virusul să fi scăpat din neatenţie dintr-un laborator.

Institutul de Virologie din Wuhan a respins zvonurile potrivit cărora ar fi sintetizat virusul sau ar fi permis ca acesta să scape din laborator.

Afirmațiile OMS vin în contexul în care preşedintele American, Donald Trump, a declarat, săptămâna trecută, că guvernul său încerca să stabilească dacă virusul a fost produs într-un laborator din oraşul Wuhan, în centrul Chinei, acolo unde a apărut pentru prima oară în decembrie anul trecut.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră