Jurnalistul chinez Li Zehua a fost urmărit și arestat de reprezentanții Poliției din Wuhan pe data de 26 februarie. Atunci a fost ultima zi când s-a putut lua legătura cu tânărul ziarist, conform BBC News.
Miercuri acesta a publicat pe YouTube un clip video în care relata că este bine și că în toată această perioadă a fost carantinat două săptămâni în Wuhan, restul de săptămâni pretrecându-le în carantină cu membrii familiei lui. Autoritățile din Wuhan i-au impus această carantină pentru binele lui ținând cont că a călătorit într-o zonă grav afectată de pandemie.
Zehua a hotărât să viziteze zona Wuhan după ce un coleg de-al său, Chen Qiushi a dispărut tot în a cea zonă. Ei au ridicat relatat o serie de probleme care ar fi existat în Wuhan în acea perioadă și încercau să obțină dovezi care să susțină afirmațiile lor.
Toate informațiile obținute de autorități erau păstrate secrete, reprezentanții mass-media nu aveau dreptul de a afla adevărul, se transmiteau informări generale într-un mod extrem de optimist, se vorbea strict de pacienții care erau declarați vindecați. Jurnaliștii cercetau informațiile conform cărora numărul celor infectați era mult mai mare față de cifrele oficiale transmise, iar imaginile din crematorii erau înfricoșătoare.
Li Zehua a postat un clip video ultima dată pe 25 februarie din care putem observa cum a fost: polițiștii au încercat să-l oprească în timp ce conducea, dar, din cauza confuziei și a fricii acesta nu a oprit și a reușit să se întoarcă la hotel. Acolo a fost găsit de autorități și dus la sediul central al poliției unde a fost amprentat și testat. Acuzațiile aduse au fost perturbarea liniștii publice, dar nu a fost amendat sau arestat.
Pentru ”binele lui” a fost dus la un centru de carantină unde și-a petrecut următoarele 2 săptămâni sub atenta observație a medicilor.
În ultimul video transmis jurnalistul a povestit că autoritățile s-au purtat excepțional cu el, le mulțumește pentru grija și atenția cu care l-au tratat.
Acest video probabil va ridica multe sprâncene ținând cont de informațiile venite din China, despre tratamentul dur aplicat de poliție și mai ales de schimbarea atât de drastică a modalității de comunicare a tânărului jurnalist.
Cazul său nu este singular. Fang Bin, un reporter care-și desfășurarea activitatea pe teren în zona Wuhan și încerca să prezinte realitatea pandemiei în luna februarie, este dispărut de atunci, nici prietenii apropiați, nici familia nu au mai putut lua legătura cu el.