Iranul a ridicat restricțiile drastice din marea majoritate a orașelor, chiar dacă numărul deceselor a ajuns la 4.585 cazuri, cu peste 100 decese înregistrate în urmă cu o zi. Numărul total al cazurilor confirmate ajunge la 73.303, ceea ce a plasat țara pe locul întâi în rândul celor mai afectate zone din Orientul Mijlociu, scrie Reuters.
Guvernul a ridicat duminică interdicția de a călători în afara localităților, iar limitarea călătoriilor între regiuni va fi ridicată pe 20 aprilie.
Consiliera ministrului Sănătății, Alireza Vahabzadeh, a confirmat vindecarea a 45.983 de persoane infectate, iar numărul de noi cazuri de sâmbătă până duminică a crescut cu 1617. În cadrul unui interviu televizat a afirmat ca 3877 de persoane se află în stare critică la terapie intensivă.
După ridicarea acestor restricții, televiziunile au transmis imagini cu străzile extrem de aglomerate, mijloacele de transport în comun au fost luate cu asalt, oamenii stăteau înghesuiți în condițiile redeschiderii tuturor afacerilor, magazinelor în marea majoritate a Iranului. Singura excepție o reprezintă capitala, Tehran, care va reveni la viață după 18 aprilie.
Responsabilii în sănătate publică au atras atenția că aeastă diminuare a măsurilor restrictive va provoca un al doilea val de îmbolnăviri și au reiterat obligația cetățenilor de a sta acasă.
Afacerile și serviciile cu grad mare de risc rămân închise: teatrele, piscinele publice, saunele, saloane de înfrumusețare. Școlile, centrele comerciale și restaurantele.
Autoritățile din Iran în timp ce se luptau să aplatizeze curba îmbolnăvirilor, se lupta și cu problemele economice grave ca urmare a pandemiei și a sancțiunilor impuse de SUA.
Președintele Trump a impus sancțiuni drastice Iranului în 2018, ca urmare a retragerii din acordul nuclear semnat în 2015.