Coreea de Nord reîncepe producția de combustibil nuclear

18 Aug 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Coreea de Nord reîncepe producția de combustibil nuclear


"Am reprocesat combustibilul nuclear uzat dintr-un reactor moderat cu grafit" a fost declarația Institutului pentru Energie Atomică de la Phenian, citată de către Kyodo News și preluat apoi de RT. De asemenea, institutul a menționat că producția uraniului îmbogațit decurge conform "programului stabilit", dar nu a elaborat asupra cantităților de material radioactiv produs.

Agenția Internaționala pentru Energie Atomica (IAEA), organizație afiliata Națiunilor Unite, a raportat faptul că regimul de la Phenian a reactivat centrala nucleară de la Yongbyon. Această centrală adapostește, pe lânga reactor, instalații de îmbogățire a uraniului și este considerată a fi centrul cercetarilor în domeniul atomic. În declarația unicat pentru presa japoneza, institutul nord coreean a mai adăugat că instalația de la Yongbyon este pregătită pentru a începe extragerea plutoniului din barele de combustibil uzate.

În 2007, reactorul de la Yongyon a fost închis, dar în 2013, ca urmare a detonării celui de-al treilea focos nuclear, Phenianul a început renovarea acestuia. In 2015, regimul nord coreean declara, conform Reuters, că instalația funcționează cu scopul de a mări "calitatea și cantitatea" armelor nucleare.

În ianuarie 2016, Coreea de Nord a efectuat cel mai recent test nuclear, în total, regimul lui Kim Jong Un a detonat patru bombe atomice.

Săptămâna aceasta, Phenianul a acuzat Statele Unite ale Americii că se pregatesc de invazie și a amenințat că vor retalia cu lovituri nucleare "nemiloase si anihilatoare" la cel mai mic semn de provocare militara.

Alte stiri din Externe

Ultima oră