Conturile de Facebook și Instagram ale lui Trump au fost reactivate după o interdicție de doi ani

26 Ian 2023
Conturile de Facebook și Instagram ale lui Trump au fost reactivate după o interdicție de doi ani

Compania-mamă Facebook Meta Platforms Inc. a reactivat conturile de Facebook și Instagram ale fostului președinte american Donald Trump, după o suspendare de doi ani pentru încălcarea regulilor rețelelor sociale, scrie Bloomberg

Decizia companiei de a retrage suspendarea, anunțată miercuri, înseamnă că Trump poate ajunge acum la zeci de milioane de adepți în cele două servicii, în timp ce candidează pentru Casa Albă.

„Ca regulă generală, nu vrem să stăm în calea unei dezbateri deschise, publice și democratice pe platformele Meta – mai ales în contextul alegerilor în societăți democratice precum Statele Unite”, a spus Nick Clegg președintele pentru afaceri globale al Meta într-o postare pe blog.

Conturile lui Trump au fost închise în 6 ianuarie 2021, după ce compania a considerat că unele dintre postările sale îi încurajau pe susținătorii săi să se revolte violent la Capitoliul SUA pentru a încerca să împiedice Congresul să confirme rezultatele alegerilor prezidențiale, câștigate de Joe Biden. Suspendarea temporară a fost schimbată într-o suspendare „nedeterminată” în ziua următoare.

„În lumina încălcărilor sale, acum se confruntă, de asemenea, cu pedepse mai mari pentru infracțiuni repetate – pedepse care se vor aplica altor persoane publice ale căror conturi sunt reactivate din suspendări legate de tulburările civile în conformitate cu protocolul nostru actualizat”, a spus Clegg în postare. „În cazul în care Trump postează în continuare conținut care încalcă regulile, acesta va fi eliminat și va fi suspendat între o lună și doi ani, în funcție de gravitatea încălcării.”

Trump, care a anunțat în noiembrie anul trecut că va candida din nou pentru a fi ales președinte în 2024 și a folosit pe scară largă Facebook în ultimele sale două campanii, le-a cerut lui Zuckerberg și altor oficiali ai companiei să-i reactiveze contul, spunând că menținerea lui în afara platformei interferează cu procesul politic.

Fostul președinte a mai spus într-o postare din 5 ianuarie peTruth Social că Meta „a mers foarte prost” și „a devenit foarte plictisitor” de când a fost suspendat. El a mai spus că eliminarea lui și schimbarea numelui companiei în Meta de pe Facebook „va ajunge în Business Hall of Fame pentru două dintre cele mai proaste decizii din istoria afacerilor!”

De asemenea, Trump a avut acces la contul său de Twitter restabilit în noiembrie, după ce noul proprietar Elon Musk a anulat o interdicție. Trump încă nu a postat, spunând că va rămâne pe Truth Social, propria sa platformă de socializare.

Dar urmăritorii lui Trump pe Truth Social sunt mai puțin numeroși față de ceea ce a avut pe Facebook și Twitter. Are 4,8 milioane de urmăritori pe Truth Social, comparativ cu 87,7 milioane pe vechiul său cont de Twitter și 34 milioane pe fosta sa pagină oficială de Facebook.

Parlamentarii, inclusiv senatorul democrat al SUA Sheldon Whitehouse din Rhode Island și reprezentantul SUA Adam Schiff din California, au trimis luna trecută o scrisoare către Clegg îndemnând Meta să continue suspendarea lui Trump și „să-și mențină angajamentul de a menține conținutul periculos de negare a alegerilor în afara platformei sale”.

Parlamentarii au spus că Trump continuă să posteze „conținut electoral dăunător” și să amplifice site-urile QAnon pe Truth Social, care ar putea încălca politicile Meta. „Avem toate motivele să credem că ar aduce o retorică conspirativă similară înapoi pe Facebook, dacă i-ar avea ocazia”, au spus ei în scrisoare.

Scrisoarea menționa că Trump a postat afirmații false cu privire la fraudarea alegerilor în Arizona și alte state în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului. Fostul președinte a împărtășit postări Truth Social la începutul acestei luni în care repetă conspirații dezmințite despre angajatul electoral din Georgia Ruby Freeman și alții care „umpleau urnele de vot” în 2020.

Freeman și fiica ei au depus o mărturie emoționantă anul trecut comisiei Camerei care investighează situația din 6 ianuarie despre modul în care au primit amenințări cu moartea și nu au vrut să se aventureze în public din cauza atacurilor fără temei ale lui Trump asupra lor.

Fostul președinte a continuat să facă publicitate și să strângă bani pe Facebook prin intermediul comitetului său de acțiune politică a conducerii Salvați America. Anul trecut, Save America a plasat aproape 10.000 de reclame pe Facebook pentru aproape 655.000 de dolari, potrivit AdImpact.

Alte stiri din Externe

Ultima oră