Controversă în Argentina, unde un ministru spune că respinge „diversitatea identităților sexuale care nu corespund biologiei”: "Sunt invenții"

30 Aug 2024
Controversă în Argentina, unde un ministru spune că respinge „diversitatea identităților sexuale care nu corespund biologiei”:  "Sunt invenții"

„Identitatea de gen s-a terminat”, a declarat ministrul Justiției, Mariano Cuneo Libarona, în cadrul unei comisii parlamentare, cerând „tratament egal” între bărbați și femei în fața legii. Comentarii care au declanșat un val de proteste, scrie Le Figaro

Ministrul argentinian al Justiției a declanșat un val de proteste după remarci în Parlament împotriva „invențiilor subiective” ale „diversității identităților sexuale” , apărând ostilitatea guvernului Milei față de politicile de gen.

„Respingem diversitatea identităților sexuale care nu corespund biologiei, sunt invenții subiective ”, a declarat ministrul Mariano Cuneo Libarona, marți, în comisia parlamentară pentru femei și diversitate, care l-a audiat despre politica guvernamentală în material.

„Identitatea de gen s-a terminat. Pentru noi, valorile sunt familia, care este centrul societății și al educației ”, a adăugat el, susținând „tratamentul egal” al bărbaților și femeilor în fața legii drept crez liberal. Și acuzând în treacăt „ipocrizia” , „risipa inutilă” , „escrocheria” organizațiilor dedicate apărării femeilor și a diversității, ineficiente după el.

Guvernul ultra-liberalului Javier Milei, aflat la putere din decembrie, nu a făcut niciodată un secret despre ostilitatea sa față de feminism și probleme de gen, potrivit acestuia, un „o inventie politica” . Printre altele, a desființat Ministerul Femeii, Institutul împotriva discriminării creat în 1995, a interzis limbajul incluziv în armată și în administrația națională.

Amnesty International condamna

În comisii, ministrul a fost chestionat vehement. „Indiferent ce credeți, sunteți ministru al Justiției și trebuie să aplicați legea”, a spus Carla Carizzo, deputat UCR (opoziție, centru-dreapta). „Mai ai să spui că suntem bolnavi!” , a spus deputatul homosexual Maximiliano Ferraro, al Coaliției Civice (centru).

Printre alte proteste ale organizațiilor de drepturi, Amnesty International Argentina a condamnat un discurs „care promovează violența și ura împotriva diversității” și Federația LGBT+ din Argentina de „comentariile inacceptabile venite de la cei care ar trebui să ne protejeze drepturile, nu să le submineze” . Universitatea din Buenos Aires, principala universitate a țării, a denunțat joi un discurs „ignorând bazele constituționale și juridice ale națiunii și drepturile tuturor oamenilor, fără distincție de gen sau orientare sexuală ” .

Deputatul socialist și activistul LGBT Esteban Paulon a cerut demisia ministrului, căruia purtătorul de cuvânt al președintelui Manuel Adorni și-a reafirmat însă sprijinul. „Nu vrem nicio discriminare, dar vrem ca oricine care se percepe pe el înșuși așa cum considera să nu ceară celorlalți să recunoască această percepție de sine ”, a comentat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră