Congresul SUA a votat un ajutor de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina

24 Dec 2022
Congresul SUA a votat un ajutor de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Președintele american i-a promis omologului său ucrainean, aflat în vizită miercuri la Washington, că îi va furniza în special sistemul de apărare aeriană Patriot, scrie LeParisien

Congresul SUA a adoptat vineri un vast proiect de lege de buget pentru serviciile federale, în valoare totală de 1.700 de miliarde de dolari, inclusiv 45 pentru Ucraina, printr-un ultim vot al Camerei Reprezentanților.

Legea evită paralizarea administrației federale americane (celebra „închidere”), care ar fi putut interveni vineri seară dacă nu ar fi fost aprobat niciun text înainte de Congres.

Acest vot vine la două zile după o vizită fulger a președintelui ucrainean la Washington, în cadrul căreia Joe Biden i-a promis lui Volodimir Zelensky o nouă tranșă de ajutor, inclusiv faimosul sistem de apărare aeriană Patriot.

„Tranșa de ajutor de astăzi include pentru prima dată sistemul de apărare aeriană Patriot, capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă și avioane la altitudini semnificativ mai mari decât sistemele de apărare care fuseseră furnizate până acum”, a declarat secretarul de stat. Anthony Blinken.

„Banii tăi nu sunt pomană, sunt o investiție în securitatea și democrația globală, pe care le gestionăm în cel mai responsabil mod”, a asigurat Volodymyr Zelensky Congresului SUA.

Statele Unite, de departe cel mai mare donator al Ucrainei, au oferit până acum, potrivit estimărilor experților, ajutor de aproape 50 de miliarde de dolari țării devastate de război, inclusiv 20 de miliarde de dolari în arme și asistență militară.

Alte stiri din Externe

Ultima oră