CNN: Kievul a cerut Statelor Unite bombe cu dispersie care sunt interzise în peste 100 de țări

08 Dec 2022
CNN: Kievul a cerut Statelor Unite bombe cu dispersie care sunt  interzise în peste 100 de țări

Oficialii și parlamentarii ucraineni au cerut în ultimele luni administrația Biden și membrii Congresului să furnizeze armatei ucrainene focoase cu muniții cu dispersie, arme care sunt interzise în peste 100 de țări, dar pe care Rusia continuă să le folosească cu un efect devastator în interiorul Ucrainei, scrie CNN

Solicitarea Ucrainei pentru munițiile cu dispersie, care a fost descrisă la CNN de mai mulți oficiali americani și ucraineni, este una dintre cele mai controversate cereri pe care ucrainenii le-au făcut SUA de la începutul războiului în februarie. 

Înalți oficiali ai administrației Biden nu au respins definitiv această solicitare.

Munițiile cu dispersie sunt imprecise din punct de vedere al concepției și împrăștie „bombe mici” pe suprafețe mari care nu pot exploda la impact și pot prezenta un risc pe termen lung pentru oricine le întâlnește, asemănător minelor terestre. Ele creează, de asemenea, „fragmentare urâtă, sângeroasă” oricui este lovit de ele din cauza zecilor de submuniții care detonează simultan pe o zonă mare, a declarat anterior pentru CNN Mark Hiznay, expert în arme și director asociat în arme pentru Human Rights Watch. 

Înalți oficiali americani au declarat public că intenționează să acorde ucrainenilor atât de mult sprijin cât au nevoie pentru a le oferi un avantaj la masa de negocieri cu Rusia, dacă se ajunge la asta. Dar echipamentele militare occidentale nu sunt infinite și, pe măsură ce stocurile de focoase se scad, ucrainenii au spus clar SUA că ar putea folosi munițiile cu dispersie care acum adună praf în depozit.

Pentru Ucraina, munițiile cu dispersie ar putea aborda două probleme majore: nevoia de mai multe muniții pentru sistemele de artilerie și rachete furnizate de SUA  și o modalitate de a depasi superioritatea numerică a Rusiei în artilerie.

Administrația Biden nu a scos opțiunea de pe masă ca ultimă soluție dacă stocurile încep să scadă periculos de mult. Dar sursele spun că propunerea nu a primit încă o atenție semnificativă în mare parte din cauza restricțiilor statutare pe care Congresul le-a impus asupra capacității SUA de a transfera muniții cu dispersie. 

Aceste restricții se aplică munițiilor cu o rată a munițiilor neexplodate mai mare de 1%, ceea ce crește perspectiva că acestea vor reprezenta un risc pentru civili. Președintele Joe Biden ar putea trece peste această restricție, dar administrația le-a indicat ucrainenilor că acest lucru este puțin probabil pe termen scurt.

„Abilitatea Ucrainei de a obține câștiguri în fazele actuale și viitoare ale conflictului nu depinde în niciun fel de sau nu este legată de achiziționarea respectivelor muniții”, a declarat un consilier al Congresului pentru CNN.

Atât ucrainenii, cât și rușii au folosit bombe cu dispersie de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, dar rușii – care au folosit și munițiile cu un efect devastator asupra civililor din Siria – le-au folosit mai des și împotriva țintelor civile, inclusiv parcuri, clinici și un centru cultural, potrivit unei investigații a Human Rights Watch.

Utilizarea de către Rusia a munițiilor – inclusiv rachetele sale Smerch de 300 mm care pot lansa 72 de submuniții pe o zonă de dimensiunea unui teren de fotbal – a fost documentată în zeci de regiuni ucrainene, inclusiv în Harkov.

Întrebat despre percepția negativă a folosirii munițiilor cu dispersie, un oficial ucrainean a răspuns rapid că vor răspunde doar în natură.

„Și ce, rușii folosesc muniții cu dispersie împotriva noastră”, a spus un oficial ucrainean. „Îngrijorarea [SUA] este legată de daune colaterale. Le vom folosi împotriva trupelor ruse, nu împotriva populației ruse.”

„Rusia folosește pe scară largă vechile stiluri, cele mai barbare, de muniții cu dispersie împotriva Ucrainei”, a adăugat Goncharenko. „Personal, am fost o victimă a acestui lucru. Am fost sub acest bombardament. Deci avem tot dreptul să-l folosim împotriva lor.”

Primul oficial ucrainean și o altă sursă familiarizată cu solicitările au spus că ucrainenii doresc muniții cu dispersie compatibile atât cu lansatoarele de rachete HIMARS, cât și cu obuzierele de 155 mm, și au susținut că munițiile le-ar permite trupelor ucrainene să atace mai eficient. ținte dispersate, cum ar fi concentrări de soldați și vehicule.

Nici SUA și nici Ucraina nu sunt semnatare ale Convenției privind munițiile cu dispersie, care interzice utilizarea, producerea și stocarea unor astfel de bombe cu dispersie din cauza riscului potențial pentru necombatanți. Dar SUA au început să le elimine treptat în 2016, deoarece „conțineau sute de explozibili mai mici cu „bombe cu dispersie” care au fost adesea lăsați neexplodați pe câmpul de luptă, reprezentând un pericol pentru civili”, potrivit unei declarații din 2017 a Comandamentului Central.

SUA au înlocuit munițiile convenționale îmbunătățite cu dublu scop, cunoscute sub numele de DPICM, cu focosul alternativ M30A1. M30A1 conține 180.000 de fragmente mici de oțel tungsten care se împrăștie la impact și nu lasă muniții neexplodate la sol. Oficialii ucraineni spun însă că DPICM-urile pe care SUA le au acum în depozit ar putea ajuta enorm armata ucraineană pe câmpul de luptă – mai mult decât M30A1.

„Ele [DPICM] sunt mai eficiente atunci când aveți o concentrare de forțe ruse”, a declarat oficialul ucrainean pentru CNN, menționând că Ucraina a cerut armele „de multe luni”.

„Rușii folosesc toate aceste muniții cu dispersie, nu le pasă”, a spus oficialul. „Vom lupta cu trupele rusești, dar rușii luptă cu civilii noștri ”

SUA nu este semnatară a interdicției din 2010, cunoscută sub numele de Convenția privind munițiile cu dispersie, și dețin depozite mari de muniție. Dar oficialii administrației cred că, pe lângă limitările Congresului, există prea multe dezavantaje ale utilizării munițiilor cu dispersie – cel mai mare fiind riscul pe care îl prezintă pentru civili – pentru a justifica transferul lor, dacă nu este absolut necesar. Și pentru moment, SUA nu cred că munițiile sunt imperative pentru succesul Ucrainei pe câmpul de luptă.

Oficialii ucraineni susțin însă că rușii folosesc în mod extensiv muniții cu dispersie și în mare parte în zone civile. Din acest motiv, ucrainenii au abordat „de multe ori” Departamentul de Stat, Pentagonul și Congresul pentru a face lobby pentru muniții, cunoscute sub numele de muniții convenționale îmbunătățite cu dublu scop.

Deputatul ucrainean Oleksiy Goncharenko se numără printre oficialii care cer SUA să furnizeze muniția. „Este extrem de important, în primul rând pentru că va schimba cu adevărat situația de pe câmpul de luptă”, a spus el pentru CNN. „Cu acestea, Ucraina va termina acest război mult mai repede, în beneficiul tuturor”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră