Cercetătorii spun că prea puțină atenție este dedicată celor mai „catastrofale” riscuri ale încălzirii globale, scrie Le Figaro.
Posibilitatea unui lanț de dezastre din cauza încălzirii globale este „periculos de subexplorată” de comunitatea internațională, avertizează oamenii de știință într-un studiu publicat marți, 2 august, în care cer lumii să ia în considerare ce este mai rău pentru a se pregăti mai bine pentru aceasta.
Într-un articol publicat în revista PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), cercetătorii susțin că prea puțină muncă a fost dedicată mecanismelor care ar putea duce la riscuri „catastrofale” și „ireversibile” pentru umanitate: de exemplu, dacă creșterile de temperatură sunt mai grave decât cele așteptate sau dacă provoacă cascade de evenimente încă neprevăzute, sau ambele.
Cei patru călăreți ai apocalipsei
„Este vorba despre scenariile care contează cel mai mult pe care le cunoaștem cel mai puțin”, scrie Luke Kemp de la Centrul pentru Studiul Riscului Existențial din Cambridge. Cu cât cercetările asupra punctelor de vârf ale climei Pământului - cum ar fi topirea ireversibilă a calotelor glaciare sau pierderea pădurii tropicale amazoniene - cresc, cu atât devine mai necesar să se ia în considerare scenariile cu risc ridicat în modelele climatice, explică Johan Rockström, director al Institutului Potsdam pentru Impactul Climatic și coautor. "Căile către dezastru nu se limitează la impactul direct al temperaturilor ridicate, cum ar fi fenomenele meteorologice extreme. Efectele ondulatorii, cum ar fi crizele financiare, conflictele și noile epidemii ar putea declanșa noi calamități și ar putea împiedica recuperarea de la potențiale dezastre, cum ar fi războiul nuclear”, adaugă Luke Kemp.
Ca răspuns, echipa propune un program de cercetare care să ajute guvernele să combată „cei patru călăreți ” ai „apocalipsei climatice ”: foamete și malnutriție, evenimente meteorologice extreme, conflicte și boli transmise de vectori. Autorii subliniază că rapoartele științifice succesive ale experților ONU în climat (IPCC) s-au concentrat în principal pe efectele prezise ale unei încălziri de 1,5 până la 2°C. Dar acțiunile guvernamentale actuale au pus Pământul pe o traiectorie de încălzire de 2,7°C până la sfârșitul secolului, departe de 1,5°C vizate de acordul de la Paris din 2015.
Studiul sugerează că o anumită tendință științifică de a „favoriza cel mai puțin cel mai rău scenariu” a condus la o atenție insuficientă acordată impactului potențial al unei încălziri de 3°C sau mai mult. Acești cercetători au calculat că zonele cu căldură extremă - cu o temperatură medie anuală de peste 29°C - ar putea afecta două miliarde de oameni până în 2070. Aceste temperaturi prezintă un risc major de „penurie de cereale” din cauza secetelor precum cea care afectează în prezent Europa de Vest și a căldurii în valuri precum cel care a lovit recolta de grâu din India în martie/aprilie.