Clasificarea noului coronavirus, în dezbaterea Parlamentul European

11 Iun 2020 | scris de I.D.
Clasificarea noului coronavirus, în dezbaterea Parlamentul European

Parlamentul European dezbate, joi, clasificarea virusul SARS-CoV-2.

Sunt luate în calcul varianta plăsarii acestui virus în a 3-a sau a 4-a grupă de risc.

Odată pusă această etichetă, legislativul european poate lua măsuri mai aplicate pentru protejarea celor care muncesc pe teritoriul blocului comunitar.

Unii eurodeputați se opun variantei promovate de Comisia Europeană, care e de părere că noul tip de coronavirus ar trebui clasificat la nivelul al 3-lea de pericol. Se tem că această clasificare nu oferă suficientă protecție cetațenilor, a spus – la Europa FM – eurodeputatul Cristian Bușoi din partea PPE.

“Grupa a 3-a de risc înseamnă că un agent patologic poate provoca boli grave, poate reprezenta un pericol semnificativ pentru angajați, dar există și o anumită marjă în ceea ce privește măsurile care pot fi luate, de combatere a acestui agnt biologic. Există, de asemenea, în clasificarea Comisiei Europene o a 4-a grupă de risc, ridicat de răspândire în comunitate, pentru care nu  există profilaxie sau tratament eficace disponibil”, ne-a explicat acesta.

Pe agenda legislativului comunitar din această vară se află dezbateri pe noul program de sănătate Uniunii Europene, a cărui buget ar fi de 9 miliarde de euro pentru 7 ani.

Votul final în plenul Parlamentului ar urma să fie dat în octombrie pentru ca odată cu noul buget multianual să fie alocate aceste fonduri pentru sănătate.

“Vor fi două direcții de acțiune. Una va fi pregătirea pentru viitoare pandemii, dar și pentru închiderea actualei pandemii, care nu este cu totul rezolvată, construirea de capacități de producție pentru măști de protecție, ventilatoare și alte echipamente necesare, achiziționarea de vaccinuri, atunci când ele vor fi disponibile. Cealaltă [direcție – n. red] va fi să pregătim mai bine sistemele de sănătate pentru viitor și investiții în resursa umană”, a adăugat Cristian Bușoi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră