Cine va fi noul Papă? Șapte cardinali în cursa pentru succesiunea lui Francisc

21 Apr 2025
Cine va fi noul Papă? Șapte cardinali în cursa pentru succesiunea lui Francisc

După moartea Papei Francisc, toate privirile se îndreaptă spre Capela Sixtină, unde cardinalii urmează să aleagă succesorul său. Șapte figuri se conturează deja în culisele Vaticanului. Portrete ale celor care contează în cursa pentru tronul Sfântului Petru. In vârsta de 70 de ani, actualul secretar de stat al Sfântului Scaun, Pietro Parolin, este prezent în toate pronosticurile, scrie JDD

Cortina s-a tras peste un pontificat care a marcat Biserica cu o amprentă aparte.
Odată cu moartea Papei Francisc, survenită pe 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani, Sfântul Scaun intră într-o perioadă suspendată, de așteptare – o stare pe care orice instituție milenară o privește cu teamă. Așteptarea unui nume, a unui chip, a unei direcții spirituale și geopolitice. Căci, la Vatican, alegerea unui nou suveran pontif nu ține doar de credință. Este și o chestiune de echilibre, de temperamente, de continente și de orientări teologice. Dintre cei 120 de cardinali electori convocați la conclav, șapte figuri atrag în mod deosebit atenția și speranțele. Unii întruchipează continuitatea cu pontificatul lui Francisc, alții sunt deja percepuți ca semnul unei posibile schimbări de direcție.


Pietro Parolin, diplomatul clasic

La 70 de ani, actualul secretar de stat al Sfântului Scaun este inclus în toate scenariile. Om de aparat, cu un stil discret și o inteligență ascuțită, Pietro Parolin cunoaște Curia Romană ca pe propriul buzunar. Simțul său pentru compromis inspiră încredere, mai ales într-un moment de tranziție delicat. Totuși, criticii săi îl consideră prea instituțional, prea marcat de vechea școală vaticană pentru a aduce un suflu nou.


Matteo Zuppi, italianul care place periferiilor

Apropiat de comunitatea Sant’Egidio, arhiepiscop de Bologna și președinte al Conferinței Episcopale Italiene, Matteo Zuppi (69 de ani) s-a impus în ultimii ani ca fața pastorală a catolicismului european. Artizan al dialogului, mediator discret în mai multe conflicte, este apreciat atât de reformatori, cât și de moderați. Profilul său umanist, aproape franciscan, sugerează o continuitate cu viziunea lui Francisc.


Luis Antonio Tagle, succesorul discret al lui Francisc

Supranumit la un moment dat „micul Francisc asiatic”, cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle (67 de ani) este în prezent prefect adjunct pentru Evanghelizare. Carismatic, cald, dar fără experiență directă în guvernarea romană, el ar putea simboliza deschiderea Bisericii către Asia – un continent în care catolicismul cunoaște o creștere impresionantă. Umilința sa este apreciată, însă distanța față de cercurile de putere de la Roma ar putea fi un dezavantaj.


Jean-Marc Aveline, francezul mediteranean

Numit cardinal în 2022 și arhiepiscop de Marsilia, Jean-Marc Aveline (66 de ani) întruchipează un catolicism al primirii, ancorat în spațiul mediteranean și atent la marile fracturi ale lumii contemporane: migrația, sărăcia, dialogul interreligios. Teolog respectat și om de teren, este perceput ca un outsider credibil – o voce franceză într-un conclav în care Parisul cântărește rareori mult.


Pierbattista Pizzaballa, cartea Ierusalimului

La 59 de ani, acest patriarh latin al Ierusalimului are statura unui preot ancorat în complexitățile geopolitice ale Orientului Mijlociu. Cunoaște bine terenul, comunitățile creștine orientale și tensiunile religioase. Respectat pentru limpezimea sufletească, Pizzaballa nu și-a consolidat încă rețelele necesare unei alegeri papale. Totuși, numele său este tot mai des rostit în discuțiile de la Roma.


Péter Erdő, conservatorul liniștit

Primat al Ungariei, cardinalul Erdő (72 de ani) este un intelectual strălucit, rezervat, fidel tradiției și respectat în Europa Centrală. Alegerea sa ar semnala o reîntoarcere la o linie mai doctrinară, mai reținută în ceea ce privește reformele interne. Însă vârsta sa și discreția pe scena politică îl fac mai degrabă o opțiune de consens decât un favorit.


Paulo Cezar Costa, tinerețea braziliană

La 57 de ani, arhiepiscopul de Brasília simbolizează vitalitatea Bisericii latino-americane. Numit cardinal în 2022, teolog, pastor apropiat de credincioși, el are aura unui om de viitor. Dar poate fi încă prea devreme pentru el. Deși conclavul tinde să favorizeze senioritatea, nu este exclus ca acesta să devină surpriza alegerilor.


Conclavul se va deschide în zilele următoare, într-o atmosferă încărcată de mize. Biserica se confruntă acum cu o întrebare profundă, atât spirituală, cât și strategică: ar trebui să continue elanul dat de Francisc sau să reinstaleze o anumită ordine? Privirile se îndreaptă spre Capela Sixtină. Alianțele se conturează. Și lumea, încă o dată, va aștepta fumul alb.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră