Papa Francisc a murit azi, în Lunea Paștelui, la vîrsta de 88 de ani, la reședința sa din Casa Santa Marta de la Vatican. La ora 9:45, cardinalul Kevin Farrell, Camerlengo al Camerei Apostolice, a anunțat decesul, de la Casa Santa Marta cu aceste cuvinte: „Dragi frați și surori, cu profundă durere trebuie să anunț moartea Sfîntului Părinte Francisc. În această dimineață, la ora 7:35, episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Părintelui”.
Papa Francisc (născut Jorge Mario Bergoglio, n. 17 decembrie 1936, Flores(d), Buenos Aires, Argentina – d. 21 aprilie 2025, Roma, Italia) a fost al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea (731-741). De asemenea, este primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.
Jorge Mario Bergoglio s-a născut în Buenos Aires într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată italian. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarului din cartierul Villa Devoto (Buenos Aires). La 11 martie 1958 a devenit novice în ordinul iezuit. A revenit în Argentina, unde a obținut licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel (Buenos Aires), apoi a predat literatură și psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe și la Colegio del Salvador din Buenos Aires.
Unul din formatorii spirituali ai lui Bergoglio a fost preotul greco-catolic Ștefan Czmil, refugiat din Ucraina, care l-a inițiat în spiritualitatea creștină răsăriteană.
La conclavul din 2005 Bergoglio a obținut în conformitate cu informațiile din presă - care se bazează pe declarațiile anonime ale unui cardinal - zece voturi în primul tur de scrutin, 35 în al doilea și 40 în al treilea. Papa Francisc a fost ales la conclavul din 2013 cu cel puțin 77 de voturi din 115. Conform unor surse ar fi întrunit consensul mai multor fracțiuni din conclav, ceea ce a dus la alegerea sa cu peste 90 de voturi din totalul de 115.
Unde ar putea fi înmormântat Papa Francisc
Înmormântarea Papei va avea loc, cel mai probabil, în Piața Sfântul Petru, după 4 - 6 șase zile de la moartea sa, iar la Vatican va avea loc slujba. Aceasta va fi condusă de decanul Colegiului Cardinalilor. În mod tradițional, Papa este apoi înmormântat în Grotele Vaticanului, cripte aflate sub Bazilica Sfântul Petru. Însă Francisc a ales bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, una dintre bisericile sale preferate, drept locul său de odihnă. El devine astfel primul papă din ultimul secol care va fi înmormântat în afara Vaticanului.
Papii din trecut au fost înmormântați în trei sicrie: unul din chirpici, unul din zinc și unul din ulm, aflate unul în altul, însă Francisc a ordonat să fie îngropat într-un singur sicriu, din lemn și zinc. Atunci când Benedict al XVI-lea a fost înmormântat, sicriul său conținea și monede bătute în timpul domniei sale, precum și un tub metalic care conținea un sul de hârtie rulat, numit rogito – un document de 1.000 de cuvinte care relatează viața și domnia sa. Francisc va fi probabil înmormântat cu propriul său rogito, care va detalia papalitatea sa unică.