Cine este noul „Mister Ucraina” din fruntea armatei Marii Britanii

06 Sep 2024
Cine este noul „Mister Ucraina” din fruntea armatei Marii Britanii

Secretarul britanic al Apărării, John Healey, a declarat pentru POLITICO că noul guvern laburist va crește cheltuielile militare, scrie Politico

Noul secretar al Apărării al Regatului Unit a descris sprijinul ferm pentru Ucraina drept „prioritatea sa numărul unu”, chiar dacă Marea Britanie se confruntă cu provocări militare severe.

John Healey, care a preluat funcția în iulie, când laburiștii au câștigat primele alegeri din ultimii 14 ani, a zburat în Germania pentru a-și întâlni aliați în umbra unor avertismente îngrozitoare despre starea finanțelor publice britanice, în timp ce guvernul său își pregătește bugetul inaugural.

Healey a declarat pentru POLITICO că este „încrezător” că laburiştii ar putea onora angajamentul de a creşte cheltuielile pentru apărare şi „de a lua decizii care ne permit să stabilim un plan pe termen lung pentru a face forţele noastre mai bine echipate pentru a lupta şi pentru a descuraja ameninţările cu care ne confruntăm”.

Cu toate acestea, a adăugat el, „acest lucru nu se va întâmpla peste noapte” din cauza „moștenirii din ultimii 14 ani, care cu siguranță este... mai rea decât am crezut”.

Premierul Keir Starmer nu a stabilit încă o dată pentru îndeplinirea promisiunii laburiste de a cheltui 2,5% din venitul național pentru apărare, în timp ce noul guvern se luptă cu compromisuri sumbre în ceea ce privește cheltuielile pe fundalul reînnoirii agresiunii ruse în Europa. 

Ministerul Apărării se află în prezent într-un model de economii, în timp ce fostul secretar general al NATO, George Robertson, efectuează o analiză „adâncă” a cheltuielilor pentru apărare, analiză care urmează să fie raportată în prima parte a anului 2025. 

Solidaritate cu Ucraina

„Sunt mândru că Marea Britanie a fost unită în sprijinul Ucrainei și am fost hotărât și Keir Starmer a fost hotărât că va continua cu un guvern laburist”, a spus Healey, vorbind la bordul unui avion RAF către Ramstein, Germania, unde va participa la prima sa întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski participă la primul summit după remanierea guvernului.

Healey a zburat la baza aeriană americană direct de la Portsmouth, în sudul Angliei, lovit de ploaie, unde s-a întâlnit cu personalul de la bordul distrugătorului HMS Diamond - recent întors de la desfășurare în Marea Roșie, unde a ajutat la respingerea amenințării rebelilor Houthi la adresa navelor din Yemen . .

Alte stiri din Externe

Ultima oră