Cine a fost Daria Dughina, fiica unui „ideolog” apropiat de Kremlin, ucisă în suburbiile Moscovei

22 Aug 2022
Cine a fost Daria Dughina, fiica unui „ideolog” apropiat de Kremlin, ucisă în suburbiile Moscovei

Tânăra de 30 de ani se întorcea la un festival de muzică când mașina ei a explodat. Tatăl ei se urcase într-un alt vehicul în ultimul moment. Poliția suspectează o crimă sub contract, scrie Le Figaro.

Daria Dughina, în vârstă de 30 de ani, conduce un Toyota Land Cruiser sâmbătă pe o autostradă la aproximativ 40 de kilometri est de Moscova, când a fost ucisă în urma exploziei vehiculului. Videoclipurile realizate la fața locului au arătat un bărbat cu barbă luându-și capul în mâinile în fața vehiculului care arde: tatăl ei, Alexander Dughin, 60 de ani, un celebru ideolog ultranaționalist apropiat Kremlinului și fervent susținător al „operațiunilor militare speciale” din Ucraina. . Potrivit polițiștilor, în autovehicul a fost introdus un dispozitiv exploziv iar totul face să se creeze că  „infracțiunea a fost planificată din timp și comandată  ”, subliniază comunicarea de presă la Comisia de anchetă care să dispună acuzățiile de  „omucidere”.

Această pistă ar confirma că teoreticianul-activist a fost vizat: Alexander Dughin trebuia inițial să călătorească cu Toyota (înmatriculat ă pe numele său), dar a urcat într-un alt vehicul în ultimul moment. Împreună cu fiica sa Daria, el se întorcea unui festival de muzică numit „Tradiție” organizat în regiunea Moscova (oblast). Autor de cărți, redactor, co-fondator împreună cu contestatul Edouard Limonov al unui partid național-bolșevic (PNB), este cunoscut și ca promotor al doctrinei „eurasiste” , o viziune imperială și anti-occidentală a unei alianțe între Europa și Asia, pecetluită în jurul Rusiei, a limbii sale, a religiei și a valorilor sale tradiționale.Unii l-au considerat chiar o inspirație pentru politica externă a lui Vladimir Putin – o reputație foarte exagerată. Pe de altă parte, este notoriu faptul că Dughin a reușit să promoveze, de multă vreme, un contact între Kremlin și cercurile de extremă dreapta din Europa, în special în Franța. Deja în 2014, el se remarcase prin remarci anti-ucrainene virulente.

Fiica lui Daria era pe deplin în concordanță cu linia ideologică paternă. Ambii au fost plasați sub sancțiuni occidentale. Le Figaro o întâlnise în Donbass, în iunie anul trecut, în timpul unei călătorii organizate de armata rusă. Pe cât de elegantă în rochie, pe atât de radicală în discurs, tânăra blondă, absolventă a Universității de Stat din Moscova, s-a prezentat drept „jurnalist” și „expert politic”Ea a fost ireproșabilă în prezentarea scrupuloasă a tezelor pro-ruse despre Ucraina. Îmbrăcată în negru, ea a mânuit cu pricepere stick-ul pentru a se pune în evidența pe canalul ei web, de exemplu în subsolurile fabricii Azovstal din Mariupol recent „eliberată” de apărătorii săi „naziști”  ...

Desăvârșită vorbitoare de franceză, Daria Dughina – supranumită Platonova, o aluzie la studiile sale în filozofie – a vorbit și pentru diverse canale rusești ca  „specialist în politica internă franceză”. În iunie anul trecut, ea căuta să afle despre alegerile legislative franceze și consecințele acestora...

Cu o lună mai devreme, ea răspunsese la întrebări de pe un site cunoscut pentru ideile conspiraționiste, Breizh-info, comparând războiul cu o „ciocnire a civilizațiilor globaliste și eurasiatice” și afirmând că „sprijinul unanim al Occidentului față de Ucraina, furnizarea de arme la o scară de neconceput – toate acestea sună ca agonia unui regim globalist care începe să piardă teren în fața multipolarității” .

Responsabilitatea exploziei nu a fost dovedită duminică. Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova a menționat pe  Telegram  posibilitatea unei  „piste ucrainene”  care  „dacă ar fi confirmată”  ar semna  „politica de terorism de stat pusă în aplicarea regimului de la Kiev”  . 

Consilierul președintelui Zelensky, Mykhailo Podolyak, a negat orice responsabilitate a țărilor sale în această afacere.

Alte stiri din Externe

Ultima oră