Povestea femeii cu cel mai mare IQ din istoria contemporană. I-a depășit pe Steve Jobs și Elon Musk

01 Ian 2023
Povestea femeii cu cel mai mare IQ din istoria contemporană. I-a depășit pe Steve Jobs și Elon Musk

Dacă te întrebi cine este cea mai inteligentă persoană a timpului modern, probabil ai spune Elon Musk sau Steve Jobs. Dar este de fapt altcineva care oficial are cel mai mare IQ. Numele ei este Marilyn vos Savant și creierul ei este motivul pentru care a devenit faimoasă.

Marilyn s-a născut în 1946 în Missouri, iar părinții ei erau imigranți din Germania și Italia. A trăit o copilărie normală liniștită și nu s-a întâmplat nimic extraordinar în viața ei. Era doar un copil normal când s-a întâmplat ceva care i-a schimbat mai târziu viața, conform brightside.com

Savant a avut primul test de IQ în septembrie 1956, când avea doar 10 ani. Vârsta ei mentală era de 22 de ani și 10 luni, iar scorul general de 228. Spre comparație, scorul mediu al IQ-ului unei persoane normale este între 85 și 115.

Deși s-a dovedit că Marilyn avea un creier extraordinar, părinții ei au decis să ascundă publicului această informație pentru a-i asigura o copilărie normală.

În cele din urmă, societatea a aflat că ea este unul dintre cei mai deștepți oameni din lume.

Când Savant a mai crescut și-a continuat studiile, dar s-a plictisit repede și a părăsit Universitatea Washington după 2 ani. Marilyn a început să-și construiască cariera în Bursă și imobiliare. În ciuda acestui fapt, adevărata ei pasiune a fost scrisul. Și-a folosit investițiile personale pentru a-și permite să devină scriitoare cu normă întreagă. Dar chiar și atunci, Savant a scris romane și nuvele sub pseudonim pentru a rămâne departe de lumina reflectoarelor.

Anul 1988 i-a schimbat viața. Nivelul ei incredibil de ridicat de IQ de 228 a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness Hall of Fame. Brusc, Savant a devenit o celebritate.

Interviurile și emisiunile TV au intrat în viața ei, dar Savant nu a lăsat asta să i se urce la cap: „Folosim doar 10 la sută din creierul nostru, oriunde între 5 și 15 la sută”. În opinia ei, oamenii sunt capabili de lucruri extraordinare. Doar unii oameni pot folosi „17,7 la sută din creierul lor”, iar alții „17,8 la sută”.

Personalitatea lui Savant a devenit atractivă pentru public și chiar a fost prezentată într-un episod din The Simpsons în 1999.

Pentru criticii ei, ea este cineva care și-a risipit darul de geniu.

Ca soție, mamă și editorialist de succes, viața ei părea prea normală. În 1987, s-a căsătorit cu Robert K. Jarvik, chirurgul care a dezvoltat inima umană artificială mecanică. Dar detractorii ei continuau să spună că drumul pe care l-a ales în viață a fost prea banală și că nu își folosește talentul. A primit mesaje furioase și oamenii chiar au speculat că poate nu era un geniu.

În interviul ei, ea spune că IQ-ul este doar o „capacitate” a modului în care îți folosești inteligența. Ea nu este un calculator, ci o ființă umană normală: „Toată lumea are capacitatea de a fi cel puțin un Einstein”.

În ciuda tuturor discuțiilor despre ea, Marilyn crede că este pe drumul cel bun: „Societatea ne oferă atât de multe. Nu cred că facem suficient pentru a da înapoi, dar cred că toți purtăm o responsabilitate socială și cred că am și eu una. Și mai degrabă cred că scrisul este o modalitate excelentă de a da înapoi oamenilor ceea ce mi-au dat ei.”

Savant dă un bun exemplu că oamenii inteligenți nu sunt întotdeauna cei care preiau conducerea în această lume și asta este, de asemenea, în regulă, deoarece trebuie să facem ceea ce ni se potrivește de fapt.

Potrivit specialiștilor, Steve Jobs avea probabil un IQ de aproximativ 160 sau mai mult. Aceasta înseamnă că în mod convențional era mai inteligent decât aproximativ 6.839.822.949 de oameni de pe pământ.

IQ-ul lui Elon Musk este estimat la 155.

IQ-ul lui Mark Zuckerberg este de 152, care este în top 0,1% din populația lumii.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră