Cinci țări, printre care și România, se angajează să consolideze apărarea Ucrainei cu echipamente de 1 miliard de dolari

10 Iul 2024
Cinci țări, printre care și România, se angajează să consolideze apărarea Ucrainei cu echipamente de 1 miliard de dolari

Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden, premierul olandez Dick Schoof, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni, președintele României Klaus Iohannis și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky au anunțat, într-un comunicat de presă , un plan de întărire a apărării Ucrainei împotriva avioanelor și rachetelor rusești, pentru un total de peste un miliard de dolari, scrie Le Monde

„Astăzi, anunțăm că, în mod colectiv, oferim Ucrainei sisteme suplimentare strategice de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania și România; Componente Patriot donate de Țările de Jos și de alți parteneri pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare; un sistem suplimentar SAMP-T [terestre cu rază medie de acțiune sol-aer] donat de Italia ”, au scris aceștia într-un comunicat de presă.

 

Comunicat de presă

Ne angajăm să oferim Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană, pe măsură ce aceasta se apără împotriva agresiunii continue a Rusiei, inclusiv a atacurilor deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice. 

Astăzi, anunțăm că, în mod colectiv, oferim Ucrainei sisteme suplimentare strategice de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania și România; Componente Patriot donate de Olanda și de alți parteneri pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare; și un sistem SAMP-T suplimentar donat de Italia. Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor ajuta la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni și ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean pentru ca aceste sisteme să poată fi utilizate rapid. Lucrăm la un anunț suplimentar în acest an privind sistemele strategice de apărare aeriană suplimentare pentru Ucraina. 

În plus, în lunile următoare, Statele Unite și partenerii intenționează să ofere Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv sisteme NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și Gepard. Aceste sisteme vor extinde și vor consolida și mai mult acoperirea de apărare aeriană a Ucrainei. Mai mulți Aliați – inclusiv Canada, Norvegia, Spania și Marea Britanie – vor continua să joace un rol esențial în furnizarea acestor sisteme, iar mulți alți susținători ai Ucrainei vor ajuta la furnizarea de interceptori. La rândul lor, Statele Unite vor reordona livrările planificate de vânzări militare străine de interceptoare critice de apărare aeriană în coordonare cu parteneri, astfel încât acestea să fie livrate în Ucraina, oferind Ucrainei sute de interceptoare de apărare aeriană suplimentare în anul următor. 

Pe măsură ce consolidăm apărarea antiaeriană a Ucrainei, suntem recunoscători coaliției a peste 50 de țări care continuă să ofere asistență de securitate Ucrainei, precum și Inițiativei de acțiune imediată privind apărarea antiaeriană – căreia partenerii s-au angajat în sprijinul de peste 1 miliard de dolari. de apărare aeriană pentru Ucraina – și Coaliția integrată pentru capacitatea de apărare aeriană și antirachetă, co-condusă de Germania și Franța. Salutăm, de asemenea, activitatea NATO de a sprijini eforturile Ucrainei de a dezvolta o arhitectură integrată de apărare antiaeriană și antirachetă interoperabilă cu NATO. Mesajul nostru către Moscova și către lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și neclintit.

Alte stiri din Externe

Ultima oră