CIA le-a oferit bani analiștilor pentru schimba viziunea asupra originilor COVID, spune în fața Congresului un informator al agenției

13 Sep 2023
CIA le-a oferit bani analiștilor pentru schimba viziunea asupra originilor COVID, spune în fața Congresului un informator al agenției

Un informator CIA a declarat Congresului că agenția le-a oferit „un stimulent monetar semnificativ” oficialilor dintr-o echipă care investighează originile COVID-19 pentru a-și schimba poziția care susținea că virusul provine dintr-o scurgere de la laboratorul din Wuhan, a aflat Fox News Digital. 

Fox News Digital a obținut scrisorile pe care președintele Subcomitetului pentru Coronavirus al Camerei, Brad Wenstrup, și președintele Comisiei de Informații ale Camerei, Mike Turner, le-au trimis CIA și unui fost oficial. 

„Comisia restrânsă pentru pandemia de coronavirus și Comitetul permanent selectat pentru informații al Camerei au primit mărturii noi și îngrijorătoare ale avertizorilor cu privire la ancheta Agenției cu privire la originile COVID-19”, i-au scris marți Wenstrup și Turner directorului CIA, William Burns.

„Un ofițer actual de nivel superior al agenției, a venit să ofere informații comitetelor cu privire la analiza agenției cu privire la originile COVID-19”, au scris aceștia.

Denunțătorul a declarat Congresului că CIA a repartizat șapte ofițeri într-o echipă de cercetare COVID, care a fost formată din „ofițeri multidisciplinari și experimentați, cu o expertiză științifică semnificativă”. 

„Potrivit informatorului, la sfârșitul analizei lor, șase dintre cei șapte membri ai echipei au considerat că informațiile și știința erau suficiente pentru a face o evaluare cu încredere scăzută că COVID-19 provine dintr-un laborator din Wuhan, China”, au scris Wenstrup și Turner.

„Al șaptelea membru al echipei, care s-a întâmplat să fie și cel mai în vârstă, a fost singurul oficial care a crezut că COVID-19 provine din zoonoză”.

„Denunțătorul mai susține că, pentru a ajunge la o eventuală determinare publică a incertitudinii, ceilalți șase membri au primit un stimulent monetar semnificativ pentru a-și schimba poziția”, au spus aceștia.

Wenstrup și Turner au spus că acuzațiile provin dintr-o „sursă aparent credibilă” și solicită comitetelor să efectueze o supraveghere suplimentară a „modului în care CIA și-a gestionat ancheta internă cu privire la originile COVID-19”. 

CIA a negat acuzațiile

„La CIA ne angajăm la cele mai înalte standarde de rigoare analitică, integritate și obiectivitate. Nu plătim analiștii pentru a ajunge la concluzii specifice. Luăm aceste acuzații extrem de în serios și le analizăm. Menținem comitetele noastre de supraveghere ale Congresului informate în mod corespunzător”, a declarat purtătorul de cuvânt al CIA, Tammy Kupperman Thorp.

Un oficial CIA spune că analiștilor li se acordă adesea bonusuri pentru munca deja finalizată, nu pentru a ajunge la anumite concluzii. 

Legislatorii au stabilit un termen limită de 26 septembrie 2023 pentru ca CIA să predea toate înregistrările privind înființarea echipelor de descoperire a COVID; înregistrări privind comunicările din partea acelor echipe; toate documentele și înregistrările care implică comunicări CIA cu toți membrii agențiilor guvernamentale federale, inclusiv FBI, Departamentul de Stat, Sănătate și Servicii Umane, Departamentul Energie și multe altele.

De asemenea, parlamentarii cer documente și comunicări referitoare la „istoricul de plată, care să includă acordarea oricărui tip de stimulent/bonus financiar financiar sau bazat pe performanță membrilor tuturor echipelor de cercetare COVID”.

Biroul Directorului de Informații Naționale a lansat în iunie un raport desecretizat despre originile COVID-19 către membrii Congresului, care a analizat înțelegerea de către comunitatea de informații americane a Institutului de Virologie din Wuhan, în centrul teoriei că pandemia ar fi putut proveni dintr-un scurgere de laborator.

Comunitatea de informații nu a ajuns la o concluzie dacă pandemia a fost provocată de o scurgere de laborator sau de „expunerea naturală” a unui animal infectat de la una dintre piețele umede din China.

„Toate agențiile continuă să evalueze că atât o origine naturală, cât și cea asociată laboratorului rămân ipoteze plauzibile pentru a explica prima infecție umană”, se arată în raport.

Consiliul Național de Informații și alte câteva agenții comunitare de informații au evaluat că contactul natural cu un animal sălbatic a fost cauza, în timp ce Departamentul de Energie și FBI consideră că COVID-19 a provenit dintr-o scurgere de laborator.

Raportul spune că CIA și o altă agenție fără nume nu au ajuns la o concluzie, „deoarece ambele ipoteze se bazează pe ipoteze semnificative sau se confruntă cu provocări legate de raportări contradictorii”. 

Dar „aproape toate” agențiile au evaluat că virusul nu a fost „proiectat genetic” și întreaga comunitate de informații este de acord că SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, „nu a fost dezvoltat ca o armă biologică”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră