Centrala nucleară din Ucraina: Biden, Macron, Scholz și Johnson fac apel la „reținere”

22 Aug 2022
Centrala nucleară din Ucraina: Biden, Macron, Scholz și Johnson fac apel la „reținere”

Liderii americani, francezi, germani și britanici au cerut duminică „reținere” în jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporojia, cea mai mare din Europa, ocupată de armata rusă, scrie Le Figaro.

Președinții Joe Biden și Emmanuel Macron, precum și cancelarul Olaf Scholz și prim-ministrul Boris Johnson, care au vorbit prin telefon, au solicitat de asemenea trimiterea „rapidă” la fața locului a unei misiuni de inspectori ai Energiei Atomice Internaționale (AIEA), potrivit unui comunicat de presă comun.

Revenirea luptei în jurul acestei centrale nucleare din sudul Ucrainei - cei doi beligeranți respingând reciproc responsabilitatea pentru atacuri - a ridicat spectrul unui dezastru mai grav decât cel de la Cernobîl.

Vineri, președinția franceză a declarat că șeful statului rus Vladimir Putin a acceptat ca inspectorii AIEA să facă o vizită de inspecție la uzină.

În timpul discuțiilor lor de duminică, cei patru lideri occidentali  „au convenit, de asemenea, că sprijinul pentru Ucraina în apărarea acesteia împotriva agresiunii ruse va fi menținută”  .

Alte stiri din Externe

Ultima oră