„Ceasul ticăie”: Germania dă Rusiei un ultimatum pentru încetarea focului până la miezul nopții

12 Mai 2025
„Ceasul ticăie”: Germania dă Rusiei un ultimatum pentru încetarea focului până la miezul nopții

Guvernul german a lansat luni un ultimatum către Rusia, cerând încetarea focului în Ucraina până la finalul zilei de luni, sub amenințarea unor noi sancțiuni economice. Solicitarea vine în contextul unei inițiative comune a Germaniei, Franței, Marii Britanii și Poloniei, care au cerut Kremlinului o pauză umanitară de 30 de zile începând chiar de la începutul acestei săptămâni. În paralel, Berlinul a anunțat că va reduce transparența în privința livrărilor de arme către Kiev, invocând motive tactice și riscul ca informațiile detaliate să fie exploatate de armata rusă, scrie BerlinerZeitung

Germania cere, în coordonare cu partenerii europeni, o încetare imediată a focului în războiul din Ucraina. Dacă Rusia nu o va pune în aplicare până la finalul zilei de luni, vor fi declanșate pregătiri pentru impunerea de noi sancțiuni.

„Ceasul ticăie, mai avem douăsprezece ore până la sfârșitul acestei zile”, a declarat luni, la prânz, purtătorul de cuvânt al guvernului, Stefan Kornelius, la Berlin.

Germania, Franța, Marea Britanie și Polonia au cerut sâmbătă Rusiei să accepte o încetare a focului de 30 de zile începând de luni. În timpul unei vizite la Kiev, cancelarul federal Friedrich Merz (CDU) și ceilalți lideri europeni au amenințat cu sancțiuni dacă solicitarea nu va fi respectată. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit despre sancțiuni „masive” din partea Europei și a SUA.

Bruxelles-ul presează și el Moscova

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ia în considerare, potrivit declarațiilor purtătoarei sale de cuvânt Paula Pinho, sancționarea conductei Nord Stream 2 dacă Rusia nu acceptă încetarea focului pentru o perioadă de 30 de zile.

Germania devine mai rezervată în privința informațiilor despre armamentul livrat Ucrainei

Guvernul federal a anunțat luni că va comunica mai puțin detaliat decât până acum în legătură cu livrările de armament german către Ucraina. Stefan Kornelius a precizat că această decizie reflectă dorința cancelarului Merz „de a nu mai discuta public despre fiecare sistem de armament în parte”. De asemenea, în ceea ce privește posibila livrare a rachetelor de croazieră Taurus, guvernul „nu va mai face declarații suplimentare”.

Ministerul Apărării a justificat această reținere prin motive tactice. Va exista în continuare transparență generală privind tipurile de arme și muniții livrate, însă nu vor mai fi dezvăluite detalii precum numărul exact de rachete dirijate, deoarece astfel de informații ar putea fi exploatate de armata rusă. „Nu are sens ca partea adversă să afle detalii concrete”, a subliniat și Kornelius.

În privința rachetelor Taurus, Kornelius a precizat că Germania sprijină militar Ucraina, iar acest sprijin include și „sisteme cu rază lungă de acțiune”. Totuși, guvernul federal nu va face public modul concret în care este oferit acest ajutor.

Ucraina cere de multă vreme livrarea de rachete de croazieră Taurus din Germania. Fostul cancelar Olaf Scholz (SPD) a refuzat constant, invocând riscul unei escaladări a conflictului. În schimb, actualul cancelar Merz s-a arătat în repetate rânduri deschis față de această posibilitate. Ministerul Apărării consideră însă că această temă este „supradimensionată” în dezbaterea publică și că există o concentrare disproporționată asupra unui singur tip de armament.

Alte stiri din Externe

Ultima oră