Caz șocant în Marea Britanie: un inginer a lipit șuruburile rupte de la un submarin nuclear

01 Feb 2023
Caz șocant în Marea Britanie: un inginer a lipit șuruburile rupte de la un submarin nuclear

Royal Navy a ordonat o investigație urgentă pe fondul afirmațiilor că lucrătorii unui submarin armat nuclear Trident au fixat șuruburi sparte în camera reactorului navei folosind lipici. Reparațiile defecte la conductele de răcire de la bordul HMS Vanguard au fost găsite după ce unul dintre șuruburi a căzut în timpul unei inspecții, a raportat Sun, preluat de The Guardian.

Capetele șuruburilor s-au desprins inițial din cauza strângerii excesive. Dar, în loc să înlocuiască șuruburile deteriorate, personalul de la antreprenorul de apărare Babcock a implementat o remediere rapidă și le-a lipit înapoi. Inginerii au raportat-o ​​ca o eroare procedurală după ce problema a fost găsită, dar nu au menționat natura defectuoasă a reparației.

O sursă din marina a declarat ziarului: „Este o rușine. Nu poți să te joci cu rachetele nucleare. Standardele sunt standarde. Standardele nucleare nu sunt niciodată compromise.”

Șuruburile lipite au ținut izolația în loc pe conductele de lichid de răcire din reactorul nuclear și au fost găsite exact în momentul în care muncitorii au fost pregătiți să o tragă la putere maximă pentru prima dată, a relatat ziarul. Anchetatorii vor căuta înregistrări ale reparațiilor pentru a afla când a avut loc lucrarea anticipată și cine a fost responsabil în ultimă instanță.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării a spus că un „defect” a fost găsit pe HMS Vanguard atunci când se afla în docul uscat și că acesta a fost „raportat și remediat prompt”.

Purtătorul de cuvânt a spus că secretarul apărării, Ben Wallace, s-a întâlnit cu directorul executiv al Babcock, David Lockwood, „pentru a căuta asigurări cu privire la lucrările viitoare”. Babcock este al doilea contractant ca mărime al Ministerului de Apărare și are contracte de mai multe miliarde de lire sterline pentru a menține subflotele marine Astute și Vanguard.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat: „Orice problemă legată de calitate este o mare dezamăgire, dar propriile noastre procese de inspecție robuste au descoperit problema. Nu a existat niciun impact asupra siguranței sau operaționalului din partea lucrării.”

The Guardian a raportat în decembrie anul trecut temerile legate de siguranță, deoarece submarinele au fost dislocate pe mare pentru perioade record de cinci luni fiecare.

Rob Forsyth, care a ajutat la comanda submarinelor nucleare Polaris în anii 1970, a spus că timpii lungi de patrulare ar putea duce la „plictiseală, mulțumire și o scădere inevitabilă a standardelor”.

HMS Vanguard este unul dintre cele patru submarine nucleare care fac parte din sistemul de descurajare continuu pe mare al Marii Britanii. Navele sunt mereu în patrulare și sunt gata să lovească în cazul improbabil în care Marea Britanie va fi lovită de un atac nuclear.

Un purtător de cuvânt al Ministerului a spus: „Ca parte a unei inspecții planificate, a fost găsit un defect din munca desfășurată în trecut, când HMS Vanguard se afla în docul uscat. A fost raportat prompt și remediat.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră