Acropolele închise, fotbalişti amatori italieni decedați, incendii violente în California... De la începutul verii, episoadele caniculei se succed şi se intensifică, scrie Le Figaro
Valul de căldură se răspândește sâmbătă în întreaga lume, din Europa până în China, trecând prin Statele Unite, forțând autoritățile să ia măsuri drastice pentru a face față caniculei și noilor incendii. Italia, de la nord la sud, se confruntă cu un val de căldură , cu recorduri istorice de temperatură așteptate în zilele următoare. Duminică, 16 orașe vor fi în alertă roșie din întreaga țară, cu temperaturi estimate să atingă 36/37°C de la Roma la Bologna, înainte de un vârf de temut la începutul săptămânii viitoare. „Este cuptor. Nu putem sta prea mult într-un loc, e prea cald„, a mărturisit pentru AFP sâmbătă dimineața Veronika Niederlovi, 16 ani, o turistă cehă care a venit să viziteze Roma.
Potrivit cotidianului Il Messaggero, doi fotbalişti amatori de 48 şi 51 de ani au murit vineri seara, după îmbolnăviri probabil din cauza căldurii, în timpul meciurilor din regiunea Napoli (sud). Centrul meteorologic italian spune că se teme „de cel mai intens val de căldură al verii, dar și unul dintre cele mai intense din toate timpurile". Nordul peninsulei nu ar trebui să fie cruțat, cu 38°C așteptate marți la Milano. La fel ca Italia, multe țări din Europa se confruntă, de asemenea, cu un val de căldură extins. În Germania, pe o mare parte a țării, temperaturile ar putea urca până la 38 de grade, potrivit unui comunicat de presă al serviciului meteorologic publicat sâmbătă. De asemenea, în vest și sud-vest sunt așteptate furtuni puternice cu risc de rafale de până la 110 km/h.
Acropole închise
Grecia suferă și ea de un val de căldură care obligă autoritățile, pentru a doua zi consecutiv, să închidă Acropola din Atena între cele mai călduroase ore între orele 11:30 și 17:30, ora locală (08:30 GMT și 14:30). GMT). Dacă la Atena sunt așteptate temperaturi de 40°C până la 41°C, „temperatura reală resimțită (...) de organism este considerabil mai mare” în vârful Acropolei, a justificat vineri ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni. De joi, Crucea Roșie, desfășurată la poalele Acropolei pentru a ajuta turiștii care ar putea fi victime ale insolației sau leșinului, a distribuit peste 50.000 de sticle de apă de 50 cl. Au intervenit și echipele ONG-urilor „de zeci de ori" pentru a ajuta vizitatorii care au suferit în special de disconfort sau dificultăți de respirație în ultimele zile.
Africa de Nord este, de asemenea, afectată. În Maroc, se anunță un nou val de căldură până marți, cu temperaturi variind între 37 și 47°C în mai multe provincii, potrivit Direcției Generale de Meteorologie (DGM). Episoadele de caniculă se succed încă de la începutul verii și temperaturi „ mai mari decât mediasunt anunțate până în august, a spus DGM. În Asia, mai multe provincii din sudul și sud-estul Chinei vor avea temperaturi ridicate în weekend, ajungând la 35 până la 40 de grade C, potrivit Observatorului Meteorologic Central. În unele părți din nord-vest, unele orașe ar putea chiar depăși 40°C. În Japonia, autoritățile au cerut populației să fie precaută, deoarece temperaturile sunt de așteptat să atingă 39°C duminică și luni în estul țării, potrivit prognozatorului local. De cealaltă parte a globului, sudul Statelor Unite se prăjește de căldură: zeci de milioane de americani, din California în Texas, au cunoscut temperaturi periculos de ridicate vineri, care se așteaptă să atingă vârful în weekend. Phoenix, capitala Arizona, a înregistrat vineri a 15-a zi consecutivă peste 43 de grade, potrivit Serviciului Meteorologic al SUA.
Incendii din California
În sudul Californiei, pompierii americani au luptat de vineri cu câteva incendii foarte violente care au devastat peste 1.214 de hectare și au dus la evacuarea populației. Pentru climatologul Daniel Swain de la Universitatea din California, Los Angeles, mercurul din Valea Morții ar putea egala sau chiar depăși cea mai ridicată temperatură a aerului măsurată vreodată în mod fiabil pe Pământ, la 54,4 ° C. C înregistrată în același loc în 2020 și 2021, potrivit datelor mai multi experti. Fumul de la incendiile din Canada, unde peste 500 de incendii sunt scăpate de sub control, a dus deja la câteva episoade de poluare puternică a aerului în nord-estul Statelor Unite în iunie.
În Iordania, în strânsoarea unui val de căldură care a depășit 40°C în unele regiuni, salvatorii luptă împotriva incendiilor în pădurile din Ajloun (nord).
În Italia, Protecția Civilă a emis de duminică buletine de alertă de incendiu în mare parte din Sardinia, precum și pentru estul Siciliei, între Messina și Catania.
La nivel global, luna iunie a fost cea mai fierbinte măsurată vreodată, potrivit agențiilor europene Copernicus și americane NASA și NOAA. Apoi, prima săptămână completă a lunii iulie a fost, la rândul său, cea mai caldă înregistrată, conform datelor preliminare ale Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM). Emisiile de gaze cu efect de seră cresc puterea, durata și rata de repetare a valurilor de căldură, spun experții. Căldura este unul dintre cele mai mortale evenimente meteorologice, a spus OMM. Vara trecută, numai în Europa, temperaturile ridicate au provocat peste 60.000 de decese, potrivit unui studiu recent.