Candidează la Primărie, la 94 de ani. ”Toți acești tinerei să își aștepte rândul!”

21 Iun 2020
Candidează la Primărie, la 94 de ani. ”Toți acești tinerei să își aștepte rândul!”

În Franța, 36.000 de sate, orășele și orașe și-au organizat prima rundă de alegeri locale în martie, iar în weekend-ul următor vor organiza și a doua rundă, după o întârziere de trei luni cauzată de pandemia de coronavirus. BBC l-a intervievat pe unul dintre politicienii care speră să fie aleși sau realeși – Andre Trigano, în vârstă de 94 de ani.

 

„Sper că nu va trebui să îmi cer din nou scuze pentru că nu sunt mort”, a fost introducerea a glumețului primar din Pamiers, un orășel de la poalele Pirineilor cu o populație de aproximativ 16.000 de oameni.

Andre Trigano are 94 de ani și s-a aflat în serviciul public de aproape 50, dar nu plănuiește să se retragă încă. El a câștigat prima rundă de alegeri în martie, iar dacă va câștiga și pe 28 iunie, atunci va primi un nou mandat pe care îl va termina la vârsta de 101 ani.

Trigano s-a născut în Paris în 1925 și și-a petrecut adolescența în perioada în care capitala franceză se afla sub ocupație nazistă în Al Doilea Război Mondial. Părinții săi, imigranți evrei din Algeria colonială, au fost sfătuiți de un vecin polițist să fugă pentru că Gestapo-ul pregătea un mandat de arestare pe numele lor.

Au fugit prin zona muntoasă Ariege, în sudul Franței, iar tânărul Trigano s-a alăturat, apoi, Rezistenței Franceze. El și-a adus contribuția la efortul de război francez prin fabricarea de documente care să îi ajute pe soldații Aliaților, mulți dintre ei piloți care fuseseră doborâți, să fugă în Spania neutră. A fost arestat de trei ori dar, cumva, a reușit să supraviețuiască.

De la organizator de vacanțe la primar emerit

După Război, a ales să rămână în sudul Franței și a început o afacere. Experiențele lui din timpul ocupației naziste l-au convins că singurul mod de a preveni o repetare a ororilor Războiului era să convingă oameni de diferite naționalități și condiții sociale să margă împreună în vacanțe.

Tatăl și fratele lui mai mare porniseră o afacere de construcție de corturi, iar apoi a început și el propria sa afacere conexă – de organizare de vacanțe și picnicuri. Familia a primit apoi un contract de furnizare de corturi spre noul creat Club Med, iar fratele lui Andre, Gilbert, a început să lucreze la companie, devenind director financiar, președinte și apoi director general.

Deși Club Med este faimos acum pentru hotelurile de lux, în primii 15 ani, turiștii au stat la cort sau în colibe de paie, iar Andre a ajutat la furnizarea primelor corturi – cele militare americane de 10 persoane din care existau surplusuri în europa după Război și erau foarte ieftine.

Ideea era de a furniza vacanțe în comunitate în locuri precum Majorca, Corfu sau Djerba în Tunisia. Deviza Club Med, pe care Andre Trigano a inspirat-o, era că toată lumea este egală în vacanță.

După succesul în antreprenoriat, Trigano s-a îndreptat spre politică. Colțul său de Pirinei a devenit, treptat, propriul său fief politic. Trigano este primarul orășelului Pamiers, cel mai mare din Ariege, de 25 de ani. Înainte, a fost primarul unui oraș și mai mic, Mazeres, timp de alți 24 de ani. Simultan, a fost și parlamentar în Adunarea Națională de la Paris.

El spune că averea sa personală inspiră încredere pentru că oamenii sunt mai puțin îngrijorați că va încerca să își folosească funcția pentru profitul personal. Trigano spune că va candida din nou pentru că are multe treburi neterminate, inclusiv planurile sale de a renova centrul orașului.

„În fiecare dimineață în care mă trezesc îmi mai vin o mulțime de noi idei pentru oraș”, spune el.

Vârsta sa a fost folosită, inevitabil, de adversarii săi politici pentru a îl ataca. Doi dintre ei spun că e timpul ca Trigano să plece din funcție – „Da, a făcut multe pentru oraș în trecut, dar acum a devenit un autocrat bătrân”, spune Maryline Doussat care patronează o brutărie din oraș cu 20 de angajați.

De aici pare să vină gluma inițială a lui Trigano. „Pare că sunt lucid? Are sens tot ce spun?” Întreabă bătrânul primar retoric. „Toți acești tinerei trebuie să își aștepte rândul. Când construiești o clădire de zece etaje nu schimbi arhitectul după etajul cinci, nu ar avea niciun sens”, râde el.

Andre Trigano a participat la 19 seturi de alegeri diferite, de la primărie, la consiliu regional și parlament și a pierdut o singură dată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră