Bulgaria va inspecta drona cu explozibili aterizată în stațiunea Mării Negre Tyulenovo

18 Sep 2023
Bulgaria va inspecta drona cu explozibili aterizată în stațiunea Mării Negre Tyulenovo

Ministerul bulgar al Apărării a anunţat luni că a trimis o unitate specială pentru a inspecta şi a dezactiva o dronă care transporta explozibili care a aterizat duminică seara în oraşul Tyulenovo de la Marea Neagră, scrie Reuters.

În urma inspecției, echipa din Bulgaria, membră NATO, va decide cum să-l elimine, a declarat ministerul apărării într-un comunicat, adăugând că echipa a fost trimisă la cererea guvernului regional.

Un oraș turistic Tyulenovo este situat la 70 de kilometri de granița cu România și peste mare de Crimeea.

Presa bulgară a relatat că o dronă care transporta explozibili a aterizat duminică seara târziu.

Site-ul web Nova.bg a raportat, citând martori, că drona avea între 3 și 3,5 metri lungime. S-a spus că drona avea atașat un container cu explozibili.

Drona de origine necunoscută a fost găsită întâmplător noaptea trecută, scrie Novinite

Nu este clar cum a ajuns drona pe malul bulgaresc - dacă a căzut  sau a fost adusă de curent. De asemenea, nu există informații despre proprietatea dronei. Un semnal a fost trimis la numărul de urgență 112. Zona este izolată.

Bărbatul care a depus denunțul și a făcut fotografiile dronei , Radoslav Rusev, a explicat Televiziunii Naționale că aproape 12 ore mai târziu nu a existat nicio investigație a cazului.

Am văzut bomba pe drona care este lipită de ea. Este foarte clar vizibilă în imagini. Semnalul a fost dat la ora 21:40 noaptea trecută. Până acum nu a existat niciun răspuns la semnalul meu, cu excepția faptului că drumul spre Golful Tyulenovo este închis. Aşteptăm de zece, unsprezece ore să se scufunde vreun scafandru, cred, ca să se întâmple ceva", a spus Radoslav Rusev.

Primarul municipiului Shabla Marijan Zhechev a explicat că se așteaptă sosirea unei echipe din cadrul Ministerului Apărării.

În jurul orei 21:30 aseară, am primit un apel că a existat un obiect similar spălat de valuri. Începând cu ora 22:10 aseară, zona a fost izolată. Acțiunea la această oră este un ordin de a izolați zona pentru a proteja viețile și sănătatea oamenilor care locuiesc în zonă până la sosirea autorităților Ministerului Apărării ”, a declarat Jecev.

Întrebat dacă se cunoaște originea dronei , primarul din Shabla a comentat că „din ceea ce se vede de departe, este una dintre cele folosite în războiul din Ucraina”.

Drona este situată chiar lângă portul de agrement al satului .

Din fericire, în acest moment bate mult vânt și nicio barcă nu a ieșit încă pe mare”, a spus localnic Georgi Todorov, unul dintre primii care au văzut drona în această dimineață.

O echipă specializată din cadrul Forțelor Navale va efectua recunoașterea și eliminarea obiectului găsit la Tyulenovo , a anunțat Ministerul Apărării.

O formațiune modulară de eliminare a munițiilor de la Baza Navală Varna a fost activată în această dimineață devreme în urma raportării unei părți a unei drone găsite cu un obiect asemănător cu muniția atașată. Obiectul a fost descoperit aseară în zona debarcaderului din Tyulenovo.

Echipa de specialiști formată din cinci militari a plecat la ora 6:10 în această dimineață. La fața locului, echipa de specialitate va efectua recunoașterea obiectului, după care se va lua o decizie cu privire la locul de depunere a acestuia.

Militarii acționează după ce au primit o cerere de la guvernatorul regional al Regiunii Varna și din ordinul șefului apărării.

Alte stiri din Externe

Ultima oră