Budapesta oferă subvenţii pentru copiii maghiari din afara Ungariei. Care sunt condiţiile

13 Dec 2017
Budapesta oferă subvenţii pentru copiii maghiari din afara Ungariei. Care sunt condiţiile

Parlamentul de la Budapesta a extins dreptul la subvenţia pentru începerea vieţii şi la copiii maghiari care se nasc în străinătate, anunţă hirado.hu.

Aria de aplicabilitate a legii s-a extins şi asupra acelor copiii născuţi după 30 iunie 2017, care trăiesc în afara Ungariei, sunt cetăţeni maghiari şi au fost înscrişi în registrul maghiar de stare civilă. În ţările care nu recunosc dubla cetăţenie – mai precis, Slovacia şi Ucraina – copiii pot beneficia de sprijinul material oferit pe baza legitimaţiei de etnic maghiar.

Parlamentul ungar a adoptat modificarea legislativă marţi cu unanimitate de voturi.

Subvenţia pentru începerea vieţii pe care o oferă statul maghiar este de 42.500 de forinţi (627 RON).

Noii beneficiari ai dreptului pot solicita deschiderea contului de depozit aferent subvenţiei în două moduri. Pentru mamele care au solicitat subvenţie maternală, şi în cererea depusă şi-au exprimat acordul în acest sens, Trezoreria statului maghiar va deschide contul în momentul stabilirii dreptului la subvenţie maternală. Există însă şi posibilitatea deschiderii contului la ambasadele şi consulatele Ungariei, precum şi la birourile de relaţii cu publicul ale trezoreriei.

Aşa numitul "cont Start" poate fi deschis de către părinţii, reprezentanţii legali şi rudele copiilor pentru a putea spori suma oferită de statul ungar ca subvenţie pentru începerea vieţii, cât şi dobânzile acestuia prin depunerea altor sume până ce copilul împlineşte vârsta de 18 ani. Statul maghiar oferă noi subvenţii în funcţie de depunerile individuale, şi anume: o primă anuală calculată în general ca 10% din cuantumul total al depunerilor, dar plafonată la suma de 6.000 de forinţi.

Subvenţia primită din partea statului, sumele depuse individual şi dobânzile aferente vor fi investite în “obligaţiuni de bebeluş” garantate de stat. În plus, contul este degrevat de comision de administrare şi de alte comisioane, precum şi de toate impozitele şi taxele uzuale. Copiii pot beneficia de sumele adunate la împlinirea vârstei de 18 ani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră