Nu se poate Brexit fără Parlament. Scoţia şi Irlanda nici nu sunt băgate în seamă

24 Ian 2017 | scris de Radu Popescu
Nu se poate Brexit fără Parlament. Scoţia şi Irlanda nici nu sunt băgate în seamă

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că Guvernul trebuie să ceară acordul Parlamentului în cazul invocării Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona în cazul ieșirii din Uniunea Europeană, informează Reuters,scrie agerpres.ro.
 

Instanța supremă a respins marți cu majoritate de voturi apelul Guvernului britanic depus în urma deciziei Înaltei Curți de la Londra.

Judecătorii au anunțat că orice tip de legislație cu privire la Brexit trebuie să fie discutată de Parlament.

"Referendumul este foarte important din punct de vedere politic, dar documentul pe baza căruia a fost convocat nu precizează și ce se întâmplă după vot", a spus președintele Curții Supreme, David Neuberger. "Așa că orice schimbare a legislației pentru ca decizia de la referendum să intre în vigoare trebuie făcut conform constituției nescrise, adică printr-o decizie a Parlamentului".

De asemenea, Curtea Supremă a decis că guvernele Scoției și Irlandei de Nord nu trebuie să își dea consimțământul în cazul demarării Brexitului.

Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a anunțat că decizia curții nu schimbă planurile prim-ministrului de a declanșa Articolul 50 și că membrii Parlamentului au indicat că nu vor impiedica procesul de părăsire a UE.

Liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbin, a declarat că nu va căuta să pună piedici în calea deciziei guvernului de a invoca Articolul 50, însă cu siguranță va aduce amendamente la proiecte legislative și va încerca să urmărească îndeaproape procesul.

El a mai spus că va cere un plan din partea guvernului care să se asigure că executivul poate fi tras la răspundere de către Parlament pentru deciziile luate în timpul negocierilor pentru Brexit.

Procurorul general, Jeremy Wright, a anunțat că guvernul va pune în aplicare decizia Curții Supreme.

"Sigur, guvernul este dezamăgit de rezultat. Guvernul se va supune deciziei curții și va face tot ceea ce este necesar pentru a o pune în aplicare," a spus Wright jurnaliștilor adunați în fața Curții Supreme.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră