Brazilia și China au încheiat un acord comercial pentru a renunța la dolarul american

30 Mar 2023
Brazilia și China au încheiat un acord comercial pentru a renunța la dolarul american

Brazilia și China au încheiat un acord pentru a renunța la dolarul american în favoarea propriilor monede în tranzacțiile comerciale, scrie FoxNews

Acordul, anunțat miercuri, va permite Chinei și Braziliei să efectueze direct tranzacții comerciale și financiare, schimbând yuani cu reali – sau invers – în loc să își convertească mai întâi monedele în dolar american.  

Agenția braziliană de promovare a comerțului și a investițiilor (ApexBrasil) a declarat că noul aranjament este de așteptat să „reducă costurile” și „să promoveze și mai mult comerțul bilateral și să faciliteze investițiile”. 

China este cel mai mare partener comercial al Braziliei, reprezentând mai mult de o cincime din totalul importurilor, urmată de Statele Unite, conform ultimelor cifre . China este, de asemenea, cea mai mare piață de export a Braziliei, reprezentând mai mult de o treime din toate exporturile. 

China a depășit Statele Unite ca principal partener comercial al Braziliei în 2009. Astăzi, Brazilia este cel mai mare beneficiar al investițiilor chineze în America Latină, determinată de cheltuielile pentru liniile de transport electric de înaltă tensiune și extracția petrolului. 

Oficialii din ambele țări au ajuns la un acord preliminar pentru a renunța la dolarul american în ianuarie, iar acordul a fost anunțat după o formă de afaceri la nivel înalt China-Brazilia la Beijing. 

Președintele brazilian Luiz da Silva, care a depus jurământul în ianuarie, a decis să consolideze legăturile cu Beijingul după o perioadă de relații dificile sub predecesorul său, Jair Bolsonaro, care a folosit retorica anti-China în campania electorală și în timpul în care a fost în funcție. 

Președintele de stânga al Braziliei era programat să viziteze Beijingul weekend-ul trecut, fiind nevoit să-și anuleze călătoria după ce s-a îmbolnăvit de pneumonie. O delegație formată din miniștri, senatori, parlamentari și sute de oameni de afaceri – inclusiv peste 100 din sectorul agricol – trebuia să-l însoțească pe Lula în timpul primei vizite de stat de la preluarea mandatului. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră