Boris Johnson: Ucraina trebuie să se alăture NATO acum și să i se ofere tot ce are nevoie pentru a pune capăt acestui război,

31 Ian 2023
Boris Johnson: Ucraina trebuie să se alăture NATO acum și să i se ofere tot ce are nevoie pentru a pune capăt acestui război,

"Ucrainenii trebuie să primească tot ce au nevoie pentru a pune capăt acestui război cât mai repede posibil”, a scris fostul premier britanic Boris Johnson într-un articol de opinie publicat marți de Washington Post . De asemenea, consideră că este necesar să se demareze acum procesul de integrare a Ucrainei în NATO.

"Am încercat ambiguitatea creativă și vedem unde ne-a dus. Timp de zeci de ani, am folosit dublul discurs diplomatic pe subiectul NATO și al Ucrainei - și s-a încheiat cu un dezastru total." spune fostul premier

Am petrecut ani de zile spunându-le ucrainenilor că avem o politică de „uși deschise” în NATO, că au dreptul de a „alege propriul destin” și că Rusia nu ar trebui să poată exercita dreptul de veto. Și, în tot acest timp, am anunțat deschis Moscova că Ucraina nu se va alătura niciodată alianței, pur și simplu pentru că mulți membri NATO și-ar exercita în mod voluntar dreptul de veto. Și care este rezultatul acestei contradicții? Rezultatul este cel mai grav război din Europa din ultimii 80 de ani ”, continuă Boris Johnson.

"Oamenii obișnuiau să spună că populația ucraineană era prea divizată pe tema apartenenței la NATO; și înainte de 2014 cu siguranță ați fi putut avea acest argument. Uită-te la cifre acum. Sprijinul pentru aderarea la NATO în Ucraina este acum stratosferic – 83%, potrivit unui sondaj recent."

"Nu există absolut nimic pe care ucrainenii l-ar putea învăța de la NATO despre lupta într-un război – de fapt, sunt multe pe care ei le-am putea învăța noi de la ei. Mai presus de toate, oamenii obișnuiau să susțină că perspectiva aderării Ucrainei la NATO era „provocatoare” pentru Putin și Rusia. De fapt, nu ar fi trebuit să acceptăm niciodată acest argument.

Ar fi trebuit să insistăm asupra realității – că Kremlinul nu avea de ce să se teamă de NATO, deoarece este o alianță defensivă. Dar țările membre au acceptat acest punct fals; Am recunoscut că o vreme am acceptat-o și eu.

Așa că uitați-vă la ce s-a întâmplat când ne-am străduit să nu-l provocăm pe Putin. L-am liniștit la summitul NATO de la București din 2008. Ucrainenii doreau un Plan de acțiune pentru aderarea la NATO (MAP). Au primit câteva cuvinte calde despre eventuala aderare la NATO, dar nu MAP. Putin a participat la acel summit și s-a declarat mulțumit de rezultat.

Ce a făcut în continuare? În 2014, a invadat Donbasul și Crimeea, cu combinația sa de minciuni flagrante și brutalitate. În loc să-l pedepsim în mod corespunzător, i-am răspuns cu o politică de lașitate. Departe de a-i ajuta pe ucraineni să-l alunge din țara lor, am înființat tragicomicul „Format Normandia”, în care Rusia și Ucraina erau tratate ca și cum ar fi vinovați în mod egal, când Rusia era clar agresorul și Ucraina era victima.

"De atunci, apartenența la NATO a fost teoretic pe ordinea de zi, dar toată lumea știa că pur și simplu nu avea să se întâmple, sau cel puțin nu în viața politică a niciunuia dintre cei care stăteau în jurul mesei. Deci, ucrainenii au avut cel mai rău din ambele lumi. NATO a rostit destule fraze frumoase despre apartenența Ucrainei pentru ca Putin să le folosească în propaganda sa și să pretindă că Rusia este amenințată cu încercuirea. Și totuși, realitatea a fost că NATO nu a făcut nimic pentru a proteja Ucraina și nimic pentru a promova cauza aderării Ucrainei."

"Adevărul este că, dacă m-ai fi întrebat înainte de invazia lui Putin când va intra Ucraina în NATO, aș fi spus: „Aproximativ când îngheață iadul, sau nu pentru cel puțin 10 ani”.

Dar atunci, dacă m-ai fi întrebat dacă acum vom trimite tancuri Challenger în Ucraina, sau tancuri Abrams, sau dacă germanii vor trimite acum tancuri Leopard - aș fi crezut că ești nebun. Așa cum aș fi crezut că ești nebun dacă mi-ai fi spus că Putin va invada."

Putin nu a invadat Ucraina pentru că a crezut că va intra în NATO. Întotdeauna a știut că este extrem de puțin probabil. A atacat Ucraina pentru că a crezut, pe baza multor dovezi, că nu am vrut să o protejăm cu adevărat. A atacat pentru că dorea să reconstruiască fostul imperiu sovietic și pentru că credea – prostește – că va câștiga.

"Dacă am fi fost suficient de curajoși și de consecvenți pentru a aduce Ucraina în NATO – dacă am fi vrut cu adevărat ceea ce am spus – atunci această catastrofă totală ar fi fost evitată”, adaugă el.

"Știu că, în unele capitale europene, acest rezultat va părea greu de digerat. Dar logica este implacabilă.

De dragul stabilității și păcii, Ucraina are acum nevoie de claritate cu privire la poziția sa în arhitectura de securitate euro-atlantică. Toate eschivarea și țesutul nostru s-au încheiat cu măcel.

Ucrainenii ar trebui să primească tot ce le trebuie pentru a termina acest război, cât mai repede posibil, și ar trebui să începem procesul de admitere a Ucrainei în NATO și să-l începem acum.

N-ar fi nici o problema dacă Moscova se plânge. Au avut o dată o ocazie și au fost audiați cu respect. Această ocazie a fost pulverizată de bombele și rachetele lui Putin"subliniază fostul șef al guvernului, care a părăsit puterea în septembrie, după ce a făcut din Londra unul dintre cei mai fideli aliați ai Kievului.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră