Boris Johnson a fost propus să devină următorul secretar general al NATO

27 Iul 2022
Boris Johnson a fost propus să devină următorul secretar general al NATO

Parlamentarii ucraineni și conservatorii susțin ideea ca premierul Boris Johnson să fie un posibil candidat la postul de secretar general al NATO , deși scepticii sugerează că ar fi probabil întâmpinat cu un veto francez, scrie The Telegraph

Boris Johnson este susținut de conervatori de rang înalt pentru a fi următorul secretar general al NATO atunci când postul va deveni liber.

Prim-ministrul este prezentat ca un candidat pentru a ocupa postul cheie din apărare în locul actualului Jens Stoltenberg, care se așteaptă să demisioneze în septembrie anul viitor.

Johnson este cel mai recent politician britanic care a primit o propunere pentru acest rol, după Ben Wallace, secretarul Apărării, Theresa May și David Cameron, ambii foști premieri.

Momentul în care ar prelua rolul i-ar permite lui Boris Johnson să aibă ceva timp pentru a-și reîncărca bateriile după ce demisionează din funcția de prim-ministru pe 6 septembrie.

Un candidat britanic a fost ținut la distanță de acest post din cauza neîncrederii SUA în privința oricăror personalități din Uniunea Europeană care acceptă postul, având în vedere sugestiile repetate de planuri pentru o nouă armată a UE.

Marea Britanie are, de asemenea, încredere în statele baltice, iar domnul Johnson a câștigat personal credit internațional pentru a ajuta la construirea coaliției internaționale împotriva lui Vladimir Putin.

Deputatul Richard Drax, un membru conservator înalt al comitetului restrâns al apărării, a spus că l-ar sprijini pe prim-ministru pentru acest rol, dacă ar vrea.

„Orice britanic distins ar fi o alegere grozavă. Dacă într-adevăr asta vrea să facă Boris Johnson, bineînțeles că aș sprijini asta.” a declarat Drax pentru The Telegraph.

„Oamenii se vor certa probabil despre moștenirea lui Boris Johnson ani de zile – dar un lucru care este în mod clar incontestabil este sprijinul său absolut ferm pentru Ucraina în fața barbariei ruse, a adăugat Mark Francois, un alt membru al comitetului de apărare.

„Dacă ar fi aplicat pentru a deveni secretar general al NATO, bănuiesc că s-ar putea baza pe președintele Zelensky pentru o recomandare.”

„Boris a condus de fapt răspunsul occidental la invazia lui Putin. Boris a fost cel care a mers în Suedia și Finlanda și i-a îndemnat pe liderii ambelor țări să facă cereri pentru aderarea la NATO, ceea ce, desigur, au făcut.” a spus David Jones, fostul ministru Brexit.

Alte stiri din Externe

Ultima oră