Bomba care l-a ucis pe liderul politic al Hamas ar fi fost introdusă în reședința sa cu două luni înainte de a fi detonată

01 Aug 2024
Bomba care l-a ucis pe liderul politic al Hamas ar fi fost introdusă în reședința sa cu două luni înainte de a fi detonată

Miercuri, 31 iulie, la ora 2 a.m. (ora locală),  liderul politic al Hamas , Ismaïl Haniyeh, a fost ucis împreună cu unul dintre gardienii săi de un dispozitiv exploziv plasat în reședința sa din  Teheran, a dezvăluit joi  New York Times, citat de Le Figaro.

Cotidianul din New York a aflat, de data aceasta din cinci surse din Orientul Mijlociu, că bomba folosită în atac fusese ascunsă în complexul securizat iranian cu aproximativ... două luni în urmă. 

Acest complex, cunoscut sub numele de Neshat și presupus a fi perfect protejat, se afla sub responsabilitatea Corpului Gărzilor Revoluționare  (armata ideologică a regimului islamic). Situat într-un cartier de lux din nordul Teheranului, acesta întâmpină „oaspeți distinși”, precum liderul politic al Hamas, care a venit pentru scurt timp în țară pentru inaugurarea noului președinte iranian și care stătuse deja în această reședință cu ocazia vizitelor anterioare spre capitală.

"Eșec catastrofal"

Potrivit acelorași cinci surse din Orientul Mijlociu citate de New York Times , bomba a fost detonată de la distanță odată ce s-a confirmat că Ismaïl Haniyeh se afla într-adevăr în camera lui. „Explozia a zguduit clădirea, a spart anumite ferestre și a provocat prăbușirea parțială a unui perete exterior ”, precizează cotidianul american, care citează de această dată doi „oficiali iranieni ”, ei înșiși „membri ai Gărzilor Revoluționare” .

Imediat după dezvăluirea morții lui Ismail Haniyeh, teoria unei lovituri provocate de o rachetă trasă în afara teritoriului iranian a fost prezentată de anumite surse, în special de adjunctul șefului Hamas în Gaza, Khalil Al-Hayya, care a vorbit miercuri seară în timpul unei conferințe de presă. Posibilitatea unei lovituri cu rachete în inima capitalei iraniene ar fi fost un obscen pentru regimul iranian, a cărui  apărare antiaeriană  se luptă să intercepteze atacurile israeliene (dar niciodată revendicate oficial) desfășurate pe pământul său. În aprilie, în timpul unei temeri anterioare de escaladare între cele două țări, o bază militară iraniană din Isfahan  a fost lovită. 

Potrivit New York Times, cei responsabili de execuția liderului Hamas au putut exploata un alt tip de slăbiciune în apărarea iraniană, de data aceasta privind securitatea clădirii, deși trebuia să fie atent păzită. Ar fi chiar un „eșec catastrofal” , potrivit a trei oficiali iranieni citați. Cu toate acestea, modul exact în care bomba a fost introdusă și ascunsă în dormitorul liderului mișcării islamiste palestiniene din reședință rămâne necunoscută. În orice caz, unii oficiali au declarat cotidianului american că pregătirea pentru asasinat trebuie să fi durat luni de zile și a necesitat o supraveghere aprofundată a complexului. 

„Mâinile noastre îi vor ajunge oriunde ar fi”

Mai mulți oficiali americani, vorbind sub condiția anonimatului, au confirmat că execuția liderului islamist a fost într-adevăr atribuită Israelului, care nu a vorbit oficial, dar care ar fi informat serviciile de informații din mai multe state occidentale, inclusiv SUA, scrie New York Times . Statul evreu nu își revendică de obicei responsabilitatea pentru asasinatele vizate pe care le-a comis din 1948. 

Aceste operațiuni extrajudiciare în afara țării sunt efectuate în principal de Mossad , serviciul de informații extern al țării. Șeful acesteia, David Barnea , a declarat în ianuarie că departamentul său a fost „obligat” să-i dea în urmărire pe liderii Hamas, grupul din spatele atacurilor din 7 octombrie din Israel. „Va dura timp, așa cum a fost cazul după masacrul de la München, dar mâinile noastre îi vor ajunge oriunde s-ar afla ”, a anunțat el, referindu-se la uciderea sportivilor israelieni de către teroriști în timpul  Jocurilor Olimpice din 1972.

Alte stiri din Externe

Ultima oră