Prețul Bitcoin a fost propulsat la maxime istorice de la începutul lunii noiembrie. Dar alte criptomonede- mai puțin cunoscute - se descurcă și mai bine... Și alegerile americane nu sunt singurul motiv pentru această nebunie, scrie Le Figaro.
Alegerea lui Donald Trump a fost considerată „marea noapte” a Bitcoin . Prețul celei mai cunoscute monede digitale din lume a câștigat peste 50% în câteva zile, stabilind un record la 100.000 de dolari joi. Moneda virtuală inventată în 2009 de Satoshi Nakamoto a progresat după anunțul președintelui ales american de a numi în fruntea SEC, polițistul american de temniță, pe Paul Atkins, un apărător al cripto-urilor.
Cu toate acestea, Bitcoin nu este cel mai impresionant „token” al acestei secvențe post-electorale... „ Altcoins ” (adică monede alternative) și-au văzut valoarea crescând într-un mod mult mai impresionant. Le Figaro a analizat evoluțiile pieței pe parcursul unei luni, în perioada 5 noiembrie, înainte de deschiderea secțiilor de votare în Statele Unite, și în această joi, 5 decembrie. Prețul a 14 dintre cele mai valoroase 30 de criptomonede a crescut cu peste 100%. Și trei dintre ele prezintă o creștere de peste 300%. Președintele ales al Statelor Unite se arătase clar, alături de Elon Musk , ca un mare apărător al criptomonedelor, în timpul campaniei. Acesta este unul dintre motivele recentei explozii a prețurilor, dar cu siguranță nu singurul.
Alegerea lui Trump a oferit un impuls general, pe o piață care era deja optimistă odată cu reducerea ratei cheie a FED. „Alegerea lui Trump a fost o scânteie, dar a existat deja combustibilul ”, subliniază Stéphane Ifrah, director de investiții al Coinhouse, o platformă cripto franceză. Acest semnal pozitiv pentru investitori a avut un efect general asupra majorității token-urilor majore. Rezultatul electoral a dus și la demisia anticipată a președintelui SEC (autoritatea americană pentru piețele financiare), Gary Gensler, pe 21 noiembrie. Aceasta a fost o veste bună pentru investitori: a fost văzut ca un adversar feroce al cripto-urilor. În urma acestui anunț că Bitcoin a atins deja un record, la peste 99.000 de dolari. Și așa, cu cele de azi dimineață, a depășit acest prag psihologic de 100.000 de dolari.
Memecoins, adică monede fără niciun proiect real, foarte speculative, au beneficiat direct de alegerea lui Trump. Este cazul, de exemplu, al lui Pepe (+170%), Dogecoin (+177%), foarte popular la Elon Musk, sau chiar Shiba Inu (+86%).
Cu toate acestea, contra-intuitiv, simbolul care a crescut cel mai mult într-o lună nu este direct legat de viața politică americană. Aceasta este Hedera care a câștigat 597%! O cerere de creare a unui ETF (un fond de urmărire) pe baza valorii acestei monede a fost depusă de Canary Capital la SEC americană pe 13 noiembrie.
Este și cazul Chainlink (+130%), care a semnat un parteneriat strategic în noiembrie cu un fintech german, care dezvoltă o infrastructură reglementată a pieței financiare în UE. Sau XRP, ecosistemul de plăți al Ripple (+357%) care își lansează propria monedă stabilă, indexată la dolar.
În realitate, performanța monedelor istorice precum Bitcoin (+50%) sau Ethereum (+60%), este așadar destul de „liniștită” în comparație cu altcoins-urile menționate mai sus. „Impreuna cu Solana (+44%), au devenit sigure, relativ mai puțin periculoase pentru investitori”, subliniază Alexis Bouvard. „Bitcoin-ul este puțin mai lent decât alții, trebuie spus că este mult mai mare, este mai greu să miști o monedă care cântărește mai mult de un trilion și jumătate…” , explică Stéphane Ifrah. Performanța sa ar fi, de asemenea, ciclică, legată de data de înjumătățire, perioadă care are loc aproximativ la fiecare patru ani când recompensa pentru minerit Bitcoin este „împărțită” la doi. „Ca să nu mai vorbim că Bitcoin a cunoscut deja o creștere foarte puternică de la sfârșitul anului 2023, ceea ce nu a fost cazul altor monede”, comentează Nicolas Louvet, CEO al Coinhouse.
Investește cu prudență
Toți intermediarii financiari și-au văzut cifrele crescând de la alegerea lui Trump. Investiția în criptomonede pare să se confrunte cu o nouă epocă de aur. „Am avut de 4 ori mai multe înregistrări ”, dezvăluie Alexis Bouvard la Bitpanda, o platformă prezentă în 5 țări europene. „ În ceea ce privește volumul de activitate, am doborât recordul de 10 ani ”, subliniază Nicolas Louvet la Coinhouse. Acești doi jucători beneficiază de aprobarea PSAN de la AMF (autoritatea piețelor financiare), garanție a seriozității. Este important să aflați despre intermediari , deoarece înșelătoriile sunt răspândite pe măsură ce noi investitori intră pe piață. Atunci când alegeți criptomonede, ar trebui să fiți și atenți. Acesta este motivul pentru care am inclus și rata de volatilitate în tabel. „Peste 5%, începe să fie volatil”, subliniază Alexis Bouvard. Este un indicator destul de asemănător cu indicii de risc atunci când mergi să vezi un consilier de avere”, continuă el. Anumite valori și prețuri cresc foarte repede, pot scădea la fel de repede. După cum se spune, copacii nu ajung niciodată la cer.
„Rămâne o piață complicată. Dacă nu vă simțiți confortabil cu tehnologia, nu mergeți acolo”, avertizează Nicolas Louvet. Investiția prudentă este ceea ce susținem. Trebuie să ai o viziune pe termen lung de 2, 3 sau chiar 4 ani .”