Donald Trump 'a fost ales de toți americanii sătui de politica veche, închisă în ea însăși și incapabilă să asculte și să înțeleagă', constată fostul premier italian. Această politică a făcut greșeala 'de a crede că 'politic corect' este mijlocul de a fi aproape de oameni, fără a înțelege că aceia cu adevărat vulnerabili sunt cetățenii sufocați de Stat, impozitele, birocrația, imigrația necontrolată, șomajul, pericolul terorist', iar acest lucru 'se întâmplă în America, dar și în Italia și Europa', explică fostul premier italian, ajuns prima dată în fruntea guvernului într-un moment de criză, acela care a urmat vastei operațiuni anticorupție 'Mani pulite' (Mâini curate).
Berlusconi menționează că asemănările pe care le-a observat între programul său politic și cel al lui Trump țin mai ales de 'politica fiscală, controlul imigrației și aplicarea legii', dar a remarcat similitudini și la alte capitole, cum ar fi traiectoria politică și stilul de viață.
Totuși, fostul premier apreciază că trecutul lor în lumea afacerilor este 'foarte diferit'. 'Nu am avut niciodată ocazia să-l cunosc. Dar și el este un întreprinzător care într-un anumit moment al vieții sale a decis să-și dedice țării sale competențele și energia', consideră fostul șef al executivului italian.
În ceea ce privește politica externă, Berlusconi vede pozitiv faptul că președintele ales al SUA a înțeles că 'Federația Rusă trebuie considerată o țară ce aparține Occidentului și că, deși există unele divergențe, acestea vor fi rezolvate într-o optică de colaborare și prietenie'. 'Avem nevoie de Rusia pentru a face față problemelor dramatice pe scena internațională, de la extremismul islamic și până la imigrație', a indicat Berlusconi, care este un prieten apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin.
În timp ce actualul șef al guvernului de la Roma, social-democratul Matteo Renzi, s-a poziționat clar în favoarea lui Hillary Clinton, fostul premier Berlusconi a evitat atât în timpul campaniei electorale din SUA cât și acum să ia partea vreunuia dintre cei doi candidați care s-au confruntat în scrutinul din 8 noiembrie. Totuși, el l-a acuzat pe președintele american în exercițiu, Barack Obama, că 'a comis numeroase erori' și 'a transformat lumea într-un loc mai periculos și mai instabil'.
'Americanii l-au ales pe Donald Trump. Acum să-l lăsăm să lucreze (...) Președinții sunt judecați în funcție de ceea ce fac', a conchis Berlusconi.