BBC a retras o placă în onoarea primului "britanic negru" după ce analizele ADN au dovedit că de fapt „femeia era din sudul europei”

26 Oct 2023
BBC a retras o placă în onoarea primului "britanic negru" după ce analizele ADN au dovedit că de fapt „femeia era din sudul europei”

Placa BBC în onoarea primului britanic negru a fost îndepărtată pentru că s-a dovedit ca „femeia era din Cipru”. O nouă analiză ADN sugerează că afirmațiile programului Black și British despre originile „Beachy Head Lady” erau greșite, scrie The Telegraph

O placă BBC care sărbătorește „primul britanic negru” a fost îndepărtată deoarece dovezile științifice arată că ea nu era de origine africană.

Semnul care onorează rămășițele vechi de 1.800 de ani ale „Beachy Head Lady”, o femeie despre care se spunea că este de origine africană, a fost retrasă într-un sat din East Sussex, ca parte a seriei Black and British din 2016 condusă de profesorul David Olusoga .

Analiza ADN realizată de Institutul Francis Crick a constatat că originile lui Beachy Head Lady au fost în „sudul Europei – cel mai probabil Cipru”, potrivit unui articol al cercetătorului care i-a studiat pentru prima dată rămășițele.

Consilierii parohiei din satul East Dean, unde arheologii au descoperit rămășițele lui Beachy Head Lady, au votat să dea jos placa care fusese instalată la un pavilion de cricket.

Africa sau Cipru?
Pe plăcuța proiectului BBC History scria: „Rămășițele femeii Beachy Head au fost găsite lângă acest site. De origine africană, ea a trăit în East Sussex secolele II-III d.Hr.”

Afirmația despre originile ei a fost făcută în seria de documentare a profesorului Olusoga "Black and British: A Forgotten History", care spunea povestea „relației durabile dintre Marea Britanie și oamenii ale căror origini se află în Africa”.

În primul episod al serialului, Beachy Head Lady a fost prezentată drept „de origine africană sub-sahariană”, iar programul a prezentat o reconstrucție a trăsăturilor ei.

Profesorul Olusoga a remarcat că „este o britanică de culoare”, după cum Jo Seaman, un expert arheolog, a explicat că originile ei africane și vârsta rămășițelor ei au făcut-o probabil „cea mai timpurie britanică de culoare”.

Ca parte a serialului BBC, au fost instalate plăci pentru a comemora britanicii de culoare de-a lungul istoriei.

Un articol al domnului Seaman, un expert Beachy Head care a efectuat cercetări inițiale asupra rămășițelor, a fost actualizat în 2022 pentru a include nota: „Analiza ADN-ului a concluzionat de atunci că, deși a crescut în Eastbourne, locul strămoșilor ei este în sudul Europei – cel mai probabil Cipru.”

Un mesaj online de la Beachy Head Story, un centru dedicat pentru vizitatori, a mai spus că: „Locul strămoșilor ei este în sudul Europei”.

În urma unei plângeri a unui rezident din East Dean și Friston Parish, în lumina cercetărilor, consiliul a depus o moțiune pentru a elimina placa în toamna anului 2022.

A existat recent o controversă cu privire la presupusa alcătuire etnică a Marii Britanii, iar o carte intitulată Brilliant Black British History a fost recent criticată pentru afirmațiile sale despre populațiile antice.

Cartea pentru copii a autorului britanic Atinuke, născut în Nigeria, susținea că „fiecare britanic provine dintr-un migrant”, dar „primii britanici au fost negri”.

Cartea, publicată de Bloomsbury și promovată de organizația de caritate pentru alfabetizare, finanțată de Arts Council, The Book Trust, a susținut în continuare că „Marea Britanie a fost o țară neagră cu mai bine de 7.000 de ani înainte de a veni oamenii albi, iar în acea perioadă a fost construit cel mai faimos monument britanic, Stonehenge”.

Studiile genetice au arătat că locuitorii Marii Britanii în perioada în care Stonehenge a fost finalizat, în jurul anului 2500 î.Hr., erau fermieri timpurii cu pielea palidă ai căror strămoși s-au răspândit din Anatolia.

Cercetătorii au spus că este dificil să știm cu certitudine cum arătau locuitorii din Marea Britanie, vânători-culegători.

Alte stiri din Externe

Ultima oră