Bărbații cu dublă cetățenie ucraineană și americană nu mai pot părăsi Ucraina de la 1 iunie

05 Iun 2024
Bărbații cu dublă cetățenie ucraineană și americană nu mai pot părăsi Ucraina de la 1 iunie

Bărbații ucraineni cu dublă cetățenie americană si craineană cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu vor mai putea călători în afara țării, a anunțat Ambasada SUA în Ucraina pe 4 iunie 2024, scrie KyevIndependent

Guvernul ucrainean a eliminat excepția „reședinței în străinătate”, care permitea anterior anumitor bărbați ucraineni între 18 și 60 de ani să părăsească țara de la 1 iunie. Oficialii ambasadei americane îi sfătuiesc pe bărbații cu dublă cetățenie să nu părăsească țara.

Ucraina a adoptat în aprilie trecut un proiect de lege aprins dezbătut privind mobilizarea pentru a-și consolida forțele armate. Țara se confruntă cu o lipsă de forță de luptă și a fost nevoită să recurgă la măsuri punitive pentru cei considerați că se eschivează de armata.

Cu unele excepții, bărbaților ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească Ucraina în timpul războiului, cât timp legea marțială este în vigoare.

Kievul nu recunoaște dubla cetățenie SUA-ucraineană. Prin urmare, bărbații cu statut dublu sunt supuși acelorași măsuri de mobilizare ca și ceilalți cetățeni ucraineni.

„Anterior, cetățenii dubli americani-ucraineni din acest grup puteau intra și apoi părăsi Ucraina dacă și-ar fi anulat rezidența în Ucraina și și-ar fi înregistrat rezidența în SUA”, se arată în comunicatul Ambasadei. „Conform informațiilor noastre, această excepție a fost revocată de la 1 iunie”.

În săptămânile de după adoptarea noii legi de mobilizare, țările occidentale cu populații semnificative de refugiați ucraineni au promis că vor ajuta Ucraina să abordeze evaziunea.

Ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat pe 24 aprilie că „mulți polonezi sunt revoltați când văd tineri ucraineni în hoteluri și cafenele și aud cât de mult efort trebuie să facem pentru a ajuta Ucraina”. Varșovia s-ar fi oferit să ajute Ucraina să identifice refugiații care trăiesc în Polonia care sunt sub obligații militare.

În noiembrie 2023, BBC a estimat că aproximativ 650.000 de bărbați ucraineni de vârstă militară au părăsit țara pentru UE de la începutul invaziei pe scară largă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră