Comisarul UE pentru securitate avertizează: Securizați-vă granițele! Ofensiva din Mosul trimite teroriștii ISIS în Europa (VIDEO)

19 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
Comisarul UE pentru securitate avertizează: Securizați-vă granițele! Ofensiva din Mosul trimite teroriștii ISIS în Europa (VIDEO)

Potrivit lui Kimg, Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită pentru revenirea teroriștilor dacă organizația extremistă Stat Islamic va fi izgonită din fortăreaţa sa din Irak.

"Eliberarea orașului irakian Mosul de sub controlul ISIS poate avea ca urmare reîntorcerea în Europa a teroriștilor. Chiar și un număr mic de militanţi ar reprezenta o ameninţare serioasă pentru care noi trebuie să ne pregătim", a declarat King într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.

Premierul irakian Haider al-Abadi a anunțat, luni dimineața, lansarea operațiunii de eliberare a orașului Mosul din mâinile organizației Stat Islamic.

Citește și: Ofensiva pentru eliberarea orașului Mosul, BILANȚUL primelor 24 de ore: 200 de kilometri pătrați recuceriți! (VIDEO)

După prima zi de lupte, miliţiile kurde au anunţat că au recucerit 200 de kilometri pătraţi de teren din apropierea localităţii, ca parte a primei etape a operaţiunii.

Potrivit căpitanului Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, circa 18.000 de soldați irakieni și circa 10.000 de kurzi peshmerga încearcă să cucerească orașul de la cei circa 5.000 de luptători pe care ISIS îi are în Mosul, bastion al grupării în Irak. 

Mosul, situat la circa 400 km nord de capitala irakiană Bagdad, se află sub controlul Statului Islamic din iunie 2014, când forțele guvernamentale irakiene și-au abandonat armele și au fugit, dând posibilitate jihadiștilor să cucerească unele părți din regiunile din nordul și vestul Irakului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră